14 april 2020

Australië: maak kennis met de bewoners van de dierenopvang

Hoewel alle branden in Australië gedoofd zijn, wordt het land nog elke dag geconfronteerd met de enorme gevolgen. Niet alleen de grotere en bekende diersoorten, zoals de koala en de kangoeroe, werden hard getroffen, ook veel kleine en minder bekende dieren, zoals vogels en slangen, verloren van de ene op de andere dag hun leefgebied. In het westen van Australië bundelden natuurorganisaties de krachten om deze dieren, groot en klein, bekend en onbekend, knuffelig en iets minder knuffelig, te helpen.

Native Animal Rescue kwam in actie in een gebied ten noorden van Perth, waar 13.000 hectare natuur in vlammen op ging. Medewerkers reisden iedere dag naar dit gebied om verweesde of gewonde dieren te redden, en de gezonde dieren te voorzien van vers water en voedsel. Deze helden blijven de komende 18 maanden dagelijks de voederstations controleren en bijvullen.


De organisaties ving veel babykangoeroes op, velen waren getraumatiseerd en hadden ernstig verbrande pootjes. Hun verzorgers staan nog steeds 24 uur per dag klaar om voor deze kleintjes te zorgen, ze hun medicijnen te geven en hun verband te wisselen. Ook een klein buidelratje krijgt veel zorg en aandacht. Haar moeder raakte gewond door het vuur, en overleefde dit helaas niet. Twee bijzondere bewoners in het opvangcentrum zijn de twee bruine raafkaketoes. Deze mooie vogels worden met uitsterven bedreigd in het wild. Zodra de dieren voldoende zijn opgeknapt, worden ze weer uitgezet. In een aantal gevallen verhuizen ze wel naar een ander leefgebied: in hun oude gebied is niets meer te eten.

Dankzij jullie hulp konden we Native Animal Rescue helpen om een brandweerwagen aan te schaffen, en te zorgen dat de dieren het komende jaar genoeg te eten hebben. Ook wil de organisatie camera’s plaatsen, om de gezondheid van de wilde dieren in de gaten te kunnen houden.

Nieuwe uitdaging voor wilde dieren

Native Animal Rescue levert een grote bijdrage aan het behoud van de natuur, denkt Ashleigh Chauvin, soortenspecialist bij WWF Australië. “De natuur zal uiteindelijk herstellen, maar het zal maanden duren voor er genoeg voedsel is om alle wilde dieren die hier leven te ondersteunen. We verwachten bijvoorbeeld dat de komende weken meer bruine raafkaketoes zullen worden opgevangen, omdat ze niet genoeg voedsel kunnen vinden. De dieren die de branden hebben overleefd, komen nu weer voor een nieuwe uitdaging te staan.”

WWF denkt dat we samen het tij kunnen keren, en dat we de aarde leefbaar kunnen houden voor mens en dier. Hoe? Door voor 2050 wereldwijd 1 biljoen bomen te herstellen of beschermen. Hiermee bouwen we aan levende en klimaatbestendige bossen, die blijven groeien.

Native Animal Rescue verzorgt momenteel een aantal dieren, waaronder:

Babykangoeroes


Pijnappelskink


Nachtzwaluw


Buidelrat

Gerelateerde artikelen

Casper Douma

Bouwen mét natuur, niet er bovenop!

WWF-medewerker Evita Sanches vertelt over mangroveherstel op Curacao.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info
Shutterstock / MarcelClemens / WWF

Klimaatdieren

Dieren kunnen ons beschermen tegen klimaatverandering, het slachtoffer ervan zijn of zich eraan aanpassen
Meer info

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).