WWF / James Morgan
12 september 2019

WWF steunt oproep van eilandstaten in de Grote Oceaan voor een internationaal plastic-verdrag

Leiders van de eilandstaten in de Grote Oceaan zijn vastberaden om een einde te maken aan plasticvervuiling in omringend zeegebied. Dat maken zij bekend op de 50e Pacific Islands Forum Leaders Meeting. De eilandstaten stelden hier een actieplan op om het probleem van afval in zee aan te pakken.

Wereldwijde beweging

WWF waardeert de inzet van deze leiders om het plasticprobleem aan te willen pakken. Deze beslissing maakt deel uit van een grotere beweging, waarin wereldleiders laten zien plasticvervuiling aan te willen pakken. Steeds meer landen doen plastic tasjes en andere wegwerpplastics in de ban.

Het eerste actiepunt op de lijst van de Grote Oceaan-eilandstaten is een internationaal verdrag om plasticvervuiling tegen te gaan.

Onaangetaste eilanden bedekt in plastic

“Zonder daar zelf altijd schuld aan te hebben, krijgen de eilanden van de Grote Oceaan te maken met grote hoeveelheden plastics. Zelfs de meest afgelegen, en voorheen onaangetaste eilanden, zijn nu volledig bedekt met plastic rommel. Ondanks dat het gaat om een relatief kleine regio, is hun standpunt helder: plasticvervuiling is een wereldwijd probleem en er moet nu een oplossing komen,” zegt Alfred Ralifo, beleidscoördinator van WWF-Pacific.

Het actieplan pakt regionaal geproduceerd afval op land en op zee aan, onder andere door regelgeving voor cruiseschepen en vissersboten. Toch is 80 procent van plasticvervuiling in de Grote Oceaan afkomstig uit andere delen van de wereld. Geschat wordt dat er zo’n 2.480 miljard stukken plastic in de Grote Oceaan drijven, die niet afkomstig zijn van de eilanden zelf, maar via zeestromingen uit andere delen van de wereld in het gebied terechtkomen.


Inkomstenbron lokale gemeenschappen

Plastic tast koraalriffen, vissen en andere zeedieren aan, en heeft daarmee ook flinke negatieve impact op de gemeenschappen die aan de kust leven en afhankelijk zijn van dit ecosysteem voor hun voedsel en als inkomstenbron. Plasticvervuiling is daarmee een extra risicofactor voor deze regio, die ook al kampt met de gevolgen van klimaatverandering, zoals een stijgend zeeniveau en extremere weersomstandigheden.

Ambitieus internationaal verdrag nodig

WWF benadrukt de noodzaak van een internationaal VN-verdrag, om de productie van nieuw plastic te verminderen en plasticvervuiling te stoppen. Meer dan een miljoen mensen ondertekenden de petitie al, die wereldleiders oproept om een internationaal verdrag tegen plasticvervuiling te steunen.

Wat kun jij doen?

Heb jij nog niet getekend? Teken dan nu de petitie voor een internationaal VN-verdrag! Of bekijk wat je nog meer kunt doen op www.freethesea.nl

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).