EMS WWF
20 juni 2019

Standbeeld voor de steur

Als ode aan de grootste vis die in de Nederlandse wateren thuishoort, is op woensdag 19 juni op het strand van Hellevoetsluis een levensgroot en natuurgetrouw standbeeld onthuld. Dit deltagebied aan het Haringvliet is tenslotte een cruciale toegangspoort voor trekvissen als steur, zalm en paling, die voor hun voortplanting vrij moeten kunnen bewegen tussen zoet en zout water.

 

Het gaat om een natuurstenen beeld van een steur bij de vuurtoren van Hellevoetsluis dat inwoners en bezoekers herinnert aan de grootse vis die in de Nederlandse wateren thuishoort. Het standbeeld is gemaakt van een blok Belgisch hardsteen wat groot genoeg is om een volwassen steur op ware grootte uit te houwen. Het blok van maar liefst 14 ton is bewerkt door Beeld- en Steenhouwers atelier Joop Utens uit Echt op basis van een ontwerp van Jeroen Helmer van ARK Natuurontwikkeling.

imagei3gc9.png
 
Het steurenstandbeeld is zo groot als de Europese steur die op 8 januari 1926 werd gevangen in de Rijn bij Rees (net over de Duitse grens). De vis had een lengte van 3 meter en 25 centimeter en woog maar liefst 156 kilo. Net als veel andere steuren in die tijd is deze trekvis via het open Haringvliet de Rijn opgezwommen om zich voort te planten.
 

Blije vis

Het standbeeld werd onthuld door wethouders Margriet den Brok en Aart-Jan Spoon van de gemeente Hellevoetsluis en Esther Blom, adjunct-directeur van ARK Natuurontwikkeling. Zij deden dit door samen met kinderen van lokale basisschool ’t Schrijverke en alle aanwezigen een zogeheten ‘blije vis’ om het standbeeld te vormen, hét symbool voor de vrije doorgang van trekvissen. Het beeld is een initiatief van ARK Natuurontwikkeling, Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland in samenwerking met de gemeente Hellevoetsluis. Deze natuurorganisaties werken in het kader van het Droomfondsproject Haringvliet, en met steun van de Nationale Postcode Loterij en LIFE IP Deltanatuur,  aan de terugkeer van de steur in Nederland.

Terugkeer van de steur

Sinds het uitsterven van de steur in de jaren vijftig van de vorige eeuw zwemt deze zeldzame trekvis niet meer langs de vuurtoren van Hellevoetsluis. De Europese steur (Acipenser sturio) kan meer dan 3 meter lang worden en wel 300 kilo wegen. Vroeger kwam de steur algemeen voor in alle grote rivieren van West-Europa, maar hij stierf bijna overal uit door watervervuiling, overbevissing, dammen en riviercorrecties. De steur staat symbool voor een grote groep trekvissen die vrij moet kunnen zwemmen tussen zoet en zout water om zich voort te kunnen planten. Andere trekvissen zijn soorten zoals zalm, paling, bot en haring. Het Haringvliet heeft zijn naam zelfs aan deze laatste te danken.

De kier in de Haringvlietdam geeft deze trekvissen een nieuwe kans. Hierdoor wordt de Noordzee beter met de Rijn en Maas verbonden.

Dit artikel is eerder verschenen op de website van partnerorganisatie ARK Natuurontwikkeling.

Gerelateerde artikelen

Goofy Aquavideo WWF

Kwetsbaar schelpdierrif bij Schiermonnikoog bedreigd door geplande aardgaswinning

Op nog geen 20 kilometer boven Schiermonnikoog dreigt een uniek en net hersteld schelpdierrif te verdwijnen door aardgaswinning. Mijnbouwbedrijf ONE-Dyas is van plan pal naast het rif en midden op unieke stenenriffen een boorplatform te bouwen. Het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), ARK Natuurontwikkeling, de Waddenvereniging, Greenpeace, Natuurmonumenten en Vrije Horizon Schiermonnikoog hebben de handen ineengeslagen om dit te voorkomen en hebben een gezamenlijke visie geschreven waarmee het plan van tafel moet. Een boorplatform is een grote bedreiging voor de natuur en helemaal in dit unieke gebied met bedreigde leefgebieden en soorten. Gaswinning op deze plek zal vrijwel zeker het einde betekenen van het onlangs door WWF-NL en ARK herstelde schelpdierrif.
Meer info
WWF, Ark, onderwaterbeelden.nl

Eerste stap bescherming wilde oesterrif in Zeeland

Het oesterrif in de Voordelta is met ingang van 2 juni 2021 tijdelijk beschermd tegen bevissing door een wijziging van de Uitvoeringsregeling visserij. De aanwijzing als onderzoeksgebied is een kleine eerste stap in extra bescherming van deze bijzondere onderwaternatuur.
Meer info
WWF Sabine Bos

Het is er: het Akkoord van de Noordzee!

De Tweede Kamer steunt het ‘Akkoord van de Noordzee’. Na een lange periode van overleg, onderzoek en onderhandeling kan het plan voor de toekomst van de Noordzee uitgevoerd worden. Het Akkoord gaat over drie grote thema’s: natuur, energie en voedsel. De natuur in de Noordzee is hiermee nog niet gered, maar het is wel een stap in de goede richting. De onderhandelingen vonden plaats tussen de Nederlandse overheid, sectoren zoals de scheepvaart-, visserij- en energiesector én natuur-en milieuorganisaties.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).