20 juni 2019

Standbeeld voor de steurAls ode aan de grootste vis die in de Nederlandse wateren thuishoort, is op woensdag 19 juni op het strand van Hellevoetsluis een levensgroot en natuurgetrouw standbeeld onthuld. Dit deltagebied aan het Haringvliet is tenslotte een cruciale toegangspoort voor trekvissen als steur, zalm en paling, die voor hun voortplanting vrij moeten kunnen bewegen tussen zoet en zout water.

 Het gaat om een natuurstenen beeld van een steur bij de vuurtoren van Hellevoetsluis dat inwoners en bezoekers herinnert aan de grootse vis die in de Nederlandse wateren thuishoort. Het standbeeld is gemaakt van een blok Belgisch hardsteen wat groot genoeg is om een volwassen steur op ware grootte uit te houwen. Het blok van maar liefst 14 ton is bewerkt door Beeld- en Steenhouwers atelier Joop Utens uit Echt op basis van een ontwerp van Jeroen Helmer van ARK Natuurontwikkeling.

imagei3gc9.png
Het steurenstandbeeld is zo groot als de Europese steur die op 8 januari 1926 werd gevangen in de Rijn bij Rees (net over de Duitse grens). De vis had een lengte van 3 meter en 25 centimeter en woog maar liefst 156 kilo. Net als veel andere steuren in die tijd is deze trekvis via het open Haringvliet de Rijn opgezwommen om zich voort te planten.
 

Blije vis

Het standbeeld werd onthuld door wethouders Margriet den Brok en Aart-Jan Spoon van de gemeente Hellevoetsluis en Esther Blom, adjunct-directeur van ARK Natuurontwikkeling. Zij deden dit door samen met kinderen van lokale basisschool ’t Schrijverke en alle aanwezigen een zogeheten ‘blije vis’ om het standbeeld te vormen, hét symbool voor de vrije doorgang van trekvissen. Het beeld is een initiatief van ARK Natuurontwikkeling, Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland in samenwerking met de gemeente Hellevoetsluis. Deze natuurorganisaties werken in het kader van het Droomfondsproject Haringvliet, en met steun van de Nationale Postcode Loterij en LIFE IP Deltanatuur,  aan de terugkeer van de steur in Nederland.

Terugkeer van de steur

Sinds het uitsterven van de steur in de jaren vijftig van de vorige eeuw zwemt deze zeldzame trekvis niet meer langs de vuurtoren van Hellevoetsluis. De Europese steur (Acipenser sturio) kan meer dan 3 meter lang worden en wel 300 kilo wegen. Vroeger kwam de steur algemeen voor in alle grote rivieren van West-Europa, maar hij stierf bijna overal uit door watervervuiling, overbevissing, dammen en riviercorrecties. De steur staat symbool voor een grote groep trekvissen die vrij moet kunnen zwemmen tussen zoet en zout water om zich voort te kunnen planten. Andere trekvissen zijn soorten zoals zalm, paling, bot en haring. Het Haringvliet heeft zijn naam zelfs aan deze laatste te danken.

De kier in de Haringvlietdam geeft deze trekvissen een nieuwe kans. Hierdoor wordt de Noordzee beter met de Rijn en Maas verbonden.

Dit artikel is eerder verschenen op de website van partnerorganisatie ARK Natuurontwikkeling.

Gerelateerde artikelen

Nog steeds 800 ton afval in Waddenzee na containerramp MSC Zoe

Ruim acht maanden na het overboord slaan van 342 zeecontainers van containerschip MSC Zoe, ligt er nog steeds 800.000 kg afval in de zee boven de Waddeneilanden. Een negendaagse duikexpeditie op de Noordzee van Stichting Duik de Noordzee Schoon bracht ook woensdag weer bergen afval van het schip naar boven.
Meer info

De gekweekte stekelroggen doen het goed

Er is belangrijke informatie verkregen over de groei, de overleving en de migratie van de stekelrog in de beide Scheldestromen en de Noordzee.
Meer info

Bescherming Noordzeenatuur op Doggersbank schiet ernstig tekort

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich met andere natuurorganisaties, waaronder de Vogelbescherming, Client Earth en Seas at Risk, ernstig zorgen over het beoogde beschermingsplan voor de Doggersbank.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF (ca. 2 mails per maand)