Andre Zumak / WWF Brazil
03 november 2020

Recordaantal branden in de Amazone en Pantanal

Oktober was een van de ergste maanden in de geschiedenis van branden in de Braziliaanse Amazone en Pantanal. Uit de cijfers die het nationale instituut voor ruimteonderzoek van Brazilië (INPE) publiceerde, blijkt dat het aantal uitbraken toenam ten opzichte van oktober vorig jaar. In oktober van dit jaar waren er 17.326 branden in de Amazone, vorig jaar waren dat er 7855. Ook de situatie in het grootste wetland ter wereld, de Pantanal, is verslechterd; er waren in oktober dit jaar 2.856 uitbraken ten opzichte van 2.430 in 2019.

Bij elkaar opgeteld woedden er in de eerste tien maanden van 2020 op 93.356 plaatsen in de Amazone branden, tegen vorig jaar 74.604. Sinds 2010 is het daar niet zo erg geweest. En voor de Pantanal was het tot dusver het slechtste jaar ooit in de statistieken van INPE. Er zijn 21.115 uitbraken geteld sinds het begin van dit jaar, in dezelfde periode in 2019 waren dat er 4.413. Volgens satellietwaarnemingen is al een oppervlakte van 4,2 miljoen hectare in de Pantanal verbrand, dat is 28% van het gebied.

Situatie niet onder controle

De gegevens zeggen het tegenovergestelde van wat de regering beweert, namelijk dat de situatie in de droge maanden onder controle is. Dat was niet het geval. "Tegen de achtergrond van de stijgende ontbossingscijfers in de afgelopen jaren, negeerde de regering  de waarschuwingen van  onderzoekers dat ontbossing en brand aan elkaar gekoppeld zijn", zegt Mariana Napolitano van WWF-Brazilië. "Nadat ze de bomen hebben gekapt, steken de overtreders de resten in brand om het opgehoopte organische materiaal op te ruimen. Aan het einde van de maand, wanneer het regenseizoen meestal aanbreekt, lijkt het aantal branden af ​​te nemen, maar we kunnen dat niet alleen laten afhangen van het klimaat. Wat er tijdens het droge seizoen in de Amazone en Pantanal in 2020 is gebeurd, mag niet nog eens gebeuren”, voegt Napolitano toe.Grootste natuurramp ooit in Pantanal

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld, en bestrijkt Brazilië, Bolivia en Paraguay. Veel delen van het gebied zouden onder water moeten staan door de regen van de voorgaande maanden. "Het heeft weinig geregend in 2020 en moerassen en rivieren staan droog. De regio kampt met de ergste droogte in 47 jaar", legt Júlio Cesar Sampaio van WWF-Brazilië uit. “Naast de veranderingen in het klimaat, zijn de toenemende bosbranden te wijten aan menselijk handelen. Veel branden die zich de afgelopen maanden hebben voorgedaan, zijn begonnen met aangestoken branden om land vrij te maken voor landbouw of weilanden.”Teken voor een krachtige EU-bossenwet

Producten afkomstig uit recent ontboste gebieden zoals de Amazone en Pantanal kunnen nog steeds gewoon worden verhandeld op de Europese markt. Een krachtige EU-bossenwet kan ervoor zorgen dat deze producten niet op de Europese markt komen. Teken nu en bescherm de bossen op onze wereld.

Gerelateerde artikelen

©Andre Dib WWF-Brazil

Nieuwe Braziliaanse landroofwet zou rampzalig zijn voor Amazone

Deze week zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor de toekomst van de Amazone. Alles wijst erop dat het Braziliaanse congres versneld over een wet gaat stemmen die landroof legaliseert, zonder dat er debat aan vooraf is gegaan. Het aannemen van de wet PL2633 zou rampzalig zijn voor de Amazone en haar bewoners.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Brazilië: natuurlijke rijkdom en armoedig beleid

Brazilië. Het is een van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben. De groene jungle, het rijke dierenleven, de bijzondere mensen en het afwisselende landschap. Het maakte zoveel indruk, ik werd er bij vlagen gewoon stil van. Als je me een beetje kent, dan weet je dat dat heel wat zegt!
Meer info
Shutterstock / Rich Carey / WWF-Sweden

Nederland in top 5 EU-landen met meeste import producten gelinkt aan ontbossing

Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland waren binnen de EU tussen 2005 en 2017 samen verantwoordelijk voor 80% van de import van grondstoffen gelinkt aan ontbossing. In die periode is gemiddeld elk jaar vijf miljoen hectare (groter dan de oppervlakte van Nederland) natuur in tropische gebieden omgezet voor landbouwproducten. Een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) 'Stepping Up: The continuing impact of EU consumption on nature' onderstreept de noodzaak voor sterke, bindende EU-wetgeving, die ervoor zorgt dat de enorme Europese voetafdruk in tropische gebieden snel kleiner wordt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.