Andre Zumak / WWF Brazil
03 november 2020

Recordaantal branden in de Amazone en Pantanal

Oktober was een van de ergste maanden in de geschiedenis van branden in de Braziliaanse Amazone en Pantanal. Uit de cijfers die het nationale instituut voor ruimteonderzoek van Brazilië (INPE) publiceerde, blijkt dat het aantal uitbraken toenam ten opzichte van oktober vorig jaar. In oktober van dit jaar waren er 17.326 branden in de Amazone, vorig jaar waren dat er 7855. Ook de situatie in het grootste wetland ter wereld, de Pantanal, is verslechterd; er waren in oktober dit jaar 2.856 uitbraken ten opzichte van 2.430 in 2019.

Bij elkaar opgeteld woedden er in de eerste tien maanden van 2020 op 93.356 plaatsen in de Amazone branden, tegen vorig jaar 74.604. Sinds 2010 is het daar niet zo erg geweest. En voor de Pantanal was het tot dusver het slechtste jaar ooit in de statistieken van INPE. Er zijn 21.115 uitbraken geteld sinds het begin van dit jaar, in dezelfde periode in 2019 waren dat er 4.413. Volgens satellietwaarnemingen is al een oppervlakte van 4,2 miljoen hectare in de Pantanal verbrand, dat is 28% van het gebied.

Situatie niet onder controle

De gegevens zeggen het tegenovergestelde van wat de regering beweert, namelijk dat de situatie in de droge maanden onder controle is. Dat was niet het geval. "Tegen de achtergrond van de stijgende ontbossingscijfers in de afgelopen jaren, negeerde de regering  de waarschuwingen van  onderzoekers dat ontbossing en brand aan elkaar gekoppeld zijn", zegt Mariana Napolitano van WWF-Brazilië. "Nadat ze de bomen hebben gekapt, steken de overtreders de resten in brand om het opgehoopte organische materiaal op te ruimen. Aan het einde van de maand, wanneer het regenseizoen meestal aanbreekt, lijkt het aantal branden af ​​te nemen, maar we kunnen dat niet alleen laten afhangen van het klimaat. Wat er tijdens het droge seizoen in de Amazone en Pantanal in 2020 is gebeurd, mag niet nog eens gebeuren”, voegt Napolitano toe.Grootste natuurramp ooit in Pantanal

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld, en bestrijkt Brazilië, Bolivia en Paraguay. Veel delen van het gebied zouden onder water moeten staan door de regen van de voorgaande maanden. "Het heeft weinig geregend in 2020 en moerassen en rivieren staan droog. De regio kampt met de ergste droogte in 47 jaar", legt Júlio Cesar Sampaio van WWF-Brazilië uit. “Naast de veranderingen in het klimaat, zijn de toenemende bosbranden te wijten aan menselijk handelen. Veel branden die zich de afgelopen maanden hebben voorgedaan, zijn begonnen met aangestoken branden om land vrij te maken voor landbouw of weilanden.”Teken voor een krachtige EU-bossenwet

Producten afkomstig uit recent ontboste gebieden zoals de Amazone en Pantanal kunnen nog steeds gewoon worden verhandeld op de Europese markt. Een krachtige EU-bossenwet kan ervoor zorgen dat deze producten niet op de Europese markt komen. Teken nu en bescherm de bossen op onze wereld.

Gerelateerde artikelen

Michel Gunther / WWF

‘Wat bomen ons vertellen’ wint Jan Wolkers Prijs 2020

De Jan Wolkers Prijs 2020, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘Wat bomen ons vertellen’ van Valerie Trouet. De prijs is uitgereikt tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Wat bomen ons vertellen is verschenen bij uitgeverij Lannoo en gaat over wat je allemaal kunt leren over de geschiedenis door het bestuderen van jaarringen van bomen.
Meer info
Evelyn Pfeiffer

Sterke EU-bossenwet moet wereldwijde ontbossing stoppen

De Europese Unie is nog altijd één van de topimporteurs van soja, palmolie en hout uit gebieden waarvoor vaak bossen en andere waardevolle natuurgebieden zijn vernietigd. Europa heeft geen wetgeving tegen ontbossing. Vanaf vandaag kunnen alle Europeanen aan de Europese Commissie laten weten dat er een krachtige wet moet komen die ervoor zorgt dat uitsluitend ontbossingsvrije producten de EU bereiken. Meer dan 100 natuur- en mensenrechtenorganisaties in Europa zijn daarom de campagne #Together4Forests gestart.
Meer info

70 procent minder koalas in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.
Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).