Andre Zumak / WWF Brazil
03 november 2020

Recordaantal branden in de Amazone en Pantanal

Oktober was een van de ergste maanden in de geschiedenis van branden in de Braziliaanse Amazone en Pantanal. Uit de cijfers die het nationale instituut voor ruimteonderzoek van Brazilië (INPE) publiceerde, blijkt dat het aantal uitbraken toenam ten opzichte van oktober vorig jaar. In oktober van dit jaar waren er 17.326 branden in de Amazone, vorig jaar waren dat er 7855. Ook de situatie in het grootste wetland ter wereld, de Pantanal, is verslechterd; er waren in oktober dit jaar 2.856 uitbraken ten opzichte van 2.430 in 2019.

Bij elkaar opgeteld woedden er in de eerste tien maanden van 2020 op 93.356 plaatsen in de Amazone branden, tegen vorig jaar 74.604. Sinds 2010 is het daar niet zo erg geweest. En voor de Pantanal was het tot dusver het slechtste jaar ooit in de statistieken van INPE. Er zijn 21.115 uitbraken geteld sinds het begin van dit jaar, in dezelfde periode in 2019 waren dat er 4.413. Volgens satellietwaarnemingen is al een oppervlakte van 4,2 miljoen hectare in de Pantanal verbrand, dat is 28% van het gebied.

Situatie niet onder controle

De gegevens zeggen het tegenovergestelde van wat de regering beweert, namelijk dat de situatie in de droge maanden onder controle is. Dat was niet het geval. "Tegen de achtergrond van de stijgende ontbossingscijfers in de afgelopen jaren, negeerde de regering  de waarschuwingen van  onderzoekers dat ontbossing en brand aan elkaar gekoppeld zijn", zegt Mariana Napolitano van WWF-Brazilië. "Nadat ze de bomen hebben gekapt, steken de overtreders de resten in brand om het opgehoopte organische materiaal op te ruimen. Aan het einde van de maand, wanneer het regenseizoen meestal aanbreekt, lijkt het aantal branden af ​​te nemen, maar we kunnen dat niet alleen laten afhangen van het klimaat. Wat er tijdens het droge seizoen in de Amazone en Pantanal in 2020 is gebeurd, mag niet nog eens gebeuren”, voegt Napolitano toe.



Grootste natuurramp ooit in Pantanal

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld, en bestrijkt Brazilië, Bolivia en Paraguay. Veel delen van het gebied zouden onder water moeten staan door de regen van de voorgaande maanden. "Het heeft weinig geregend in 2020 en moerassen en rivieren staan droog. De regio kampt met de ergste droogte in 47 jaar", legt Júlio Cesar Sampaio van WWF-Brazilië uit. “Naast de veranderingen in het klimaat, zijn de toenemende bosbranden te wijten aan menselijk handelen. Veel branden die zich de afgelopen maanden hebben voorgedaan, zijn begonnen met aangestoken branden om land vrij te maken voor landbouw of weilanden.”



Teken voor een krachtige EU-bossenwet

Producten afkomstig uit recent ontboste gebieden zoals de Amazone en Pantanal kunnen nog steeds gewoon worden verhandeld op de Europese markt. Een krachtige EU-bossenwet kan ervoor zorgen dat deze producten niet op de Europese markt komen. Teken nu en bescherm de bossen op onze wereld.

Gerelateerde artikelen

Stéphanie van den Merkhof

Atlantisch Regenwoud: natuur en mens verbonden

Nog maar 15 procent van het Atlantisch Regenwoud is over. WWF beschermt de overgebleven stukjes en verbindt deze met elkaar zodat wilde dieren als de jaguar, maar ook mensen weer een toekomst hebben.
Meer info

In staat van paraatheid: nu al enorm aantal branden in Pantanal

In de Pantanal zijn de eerste 5 maanden van 2024 bijna tien keer zoveel brandhaarden voorgekomen als in 2023. En het ergste moet nog komen: het droge seizoen is amper begonnen...
Meer info

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).