Greg Hume
10 december 2019

Nieuwe Rode Lijst: Lichtpunten ondanks biodiversiteitscrisis

De vandaag gepubliceerde update van de Rode Lijst van bedreigde planten- en diersoorten van IUCN laat zien dat bedreigde diersoorten zich ook kunnen herstellen: acht vogelsoorten en twee zoetwatervissen zijn er beter aan toe. Fokprogramma’s gekoppeld aan goed beheer van wilde populaties speelden bij deze successen van natuurbescherming een sleutelrol. Toch staan er weer méér soorten op de lijst van met uitsterven bedreigde soorten, ruim 30.000. En er is toenemend bewijs dat de opwarming van de aarde negatieve effecten heeft op de biodiversiteit.

Succes voor de guamral

Een van de lichtpunten is de guamral, een hardlopende, niet-vliegende vogelsoort, na de Californische condor de tweede vogel ooit die was ‘uitgestorven in het wild’. Met de onbedoelde introductie van de bruine boomslang op het eiland Guam in de Stille Oceaan aan het eind van WOII, kreeg de ral te maken met een gevaarlijke vijand. In 1987 werd de laatste guamral door een bruine boomslang doodgebeten. Dankzij een 35 jaar durend fokprogramma heeft de guamral een doorstart kunnen maken op het eiland naast Guam, Kokos Eiland, waar geen bruine boomslangen zitten. Nog steeds is de vogel ernstig bedreigd, met andere woorden: hij staat op de rand van uitsterven.

Succes voor vissen

Twee zoetwatervissen, de Maccullochella macquariensis, een zaagbaars uit Australië, en de Galaxias pedderensis, een soort snoekforel, zijn ook opgeklommen, respectievelijk van de status ‘Bedreigd’ naar ‘Kwetsbaar’ en van ‘Ernstig bedreigd’ naar ‘Bedreigd’. Er zijn nieuwe subpopulaties gecreëerd door bijvoorbeeld de vissen te herintroduceren in wateren waar ze van oudsher voorkwamen. Ook deze vissoorten hebben te lijden onder de vernietiging van hun leefgebied en invasieve soorten.

Duidelijke effecten van klimaatverandering

Het opwarmende klimaat draagt in belangrijke mate bij aan de achteruitgang van diersoorten. Een sprekend voorbeeld is de kleine verpleegsterhaai die niet zonder koraalriffen kan. Koraal heeft ernstig te lijden onder de klimaatverandering. De onderzoeksresultaten van deze Rode Lijst-update tonen aan dat klimaatverandering soorten beïnvloedt doordat hun leefgebied verandert en doordat extreme weersomstandigheden vaker voorkomen.

Meer dan 30.000 soorten met uitsterven bedreigd

De IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten is de meest uitgebreide en meest gebruikte informatiebron over de status van dier- en plantensoorten over de hele wereld. De Rode Lijst maakt duidelijk welke soorten er met uitsterving worden bedreigd en hoe groot het risico voor uitsterving van een dier- of plantensoort is. Op dit moment zijn 112.432 soorten in kaart gebracht, 30.178 soorten worden met uitsterven bedreigd.

Bekijk het volledige IUCN-persbericht (Engels) hier

Gerelateerde artikelen

Christiaan van der Hoeven / WWF-Netherlands

Interview Thomas Breuer

Lees het persoonlijke verhaal van Thomas Breuer, die dagelijks met en voor deze indrukwekkende dieren werkt.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Igor Shpilenok / WWF

Hoopvol nieuws over saiga-antilopen

Op de VN-Klimaattop in Dubai heeft IUCN (International Union of Conservation of Nature) vandaag de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten bekendgemaakt. Een toepasselijke plek want de klimaatcrisis heeft enorme negatieve gevolgen voor diersoorten, van de Atlantische zalm tot groene zeeschildpadden. Er zijn ook lichtpuntjes, want met de saiga, de antilope van de steppen in Centraal-Azië, gaat het ondanks de druk van klimaatverandering juist beter.
Meer info
Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).