Succes voor de guamral
Een van de lichtpunten is de guamral, een hardlopende, niet-vliegende vogelsoort, na de Californische condor de tweede vogel ooit die was ‘uitgestorven in het wild’. Met de onbedoelde introductie van de bruine boomslang op het eiland Guam in de Stille Oceaan aan het eind van WOII, kreeg de ral te maken met een gevaarlijke vijand. In 1987 werd de laatste guamral door een bruine boomslang doodgebeten. Dankzij een 35 jaar durend fokprogramma heeft de guamral een doorstart kunnen maken op het eiland naast Guam, Kokos Eiland, waar geen bruine boomslangen zitten. Nog steeds is de vogel ernstig bedreigd, met andere woorden: hij staat op de rand van uitsterven.
Succes voor vissen
Twee zoetwatervissen, de Maccullochella macquariensis, een zaagbaars uit Australië, en de Galaxias pedderensis, een soort snoekforel, zijn ook opgeklommen, respectievelijk van de status ‘Bedreigd’ naar ‘Kwetsbaar’ en van ‘Ernstig bedreigd’ naar ‘Bedreigd’. Er zijn nieuwe subpopulaties gecreëerd door bijvoorbeeld de vissen te herintroduceren in wateren waar ze van oudsher voorkwamen. Ook deze vissoorten hebben te lijden onder de vernietiging van hun leefgebied en invasieve soorten.
Duidelijke effecten van klimaatverandering
Het opwarmende klimaat draagt in belangrijke mate bij aan de achteruitgang van diersoorten. Een sprekend voorbeeld is de kleine verpleegsterhaai die niet zonder koraalriffen kan. Koraal heeft ernstig te lijden onder de klimaatverandering. De onderzoeksresultaten van deze Rode Lijst-update tonen aan dat klimaatverandering soorten beïnvloedt doordat hun leefgebied verandert en doordat extreme weersomstandigheden vaker voorkomen.
Meer dan 30.000 soorten met uitsterven bedreigd
De IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten is de meest uitgebreide en meest gebruikte informatiebron over de status van dier- en plantensoorten over de hele wereld. De Rode Lijst maakt duidelijk welke soorten er met uitsterving worden bedreigd en hoe groot het risico voor uitsterving van een dier- of plantensoort is. Op dit moment zijn 112.432 soorten in kaart gebracht, 30.178 soorten worden met uitsterven bedreigd.
Bekijk het volledige IUCN-persbericht (Engels) hier.