10 mei 2019

EU Overshoot Day: onze manier van leven put de aarde uit 

 

 

Als iedereen zou leven zoals we dat doen in de EU zou het ‘natuurlijke jaarbudget’ van de aarde 10 mei al op zijn. Dit blijkt uit een nieuw rapport van WWF en Global Footprint Network. 

 

2.8 wereldbollen

We leven van alles wat de aarde ons te bieden heeft; water, voedsel, vezel, hout, koolstof en land om infrastructuur te bouwen. Als iedereen op dezelfde manier zou leven als mensen in de EU zou de mensheid op 10 mei al zo veel hebben gebruikt als de aarde ons in een jaar kan geven. Dit betekent dat we 2.8 wereldbollen nodig zouden hebben. 

‘Earth Overshoot Day’

‘Earth Overshoot Day’, de datum waarop we alles dat onze planeet kan aanvullen in een heel jaar hebben gebruikt, viel vorig jaar op 1 Augustus. De rest van het jaar hebben we het natuurlijk kapitaal uit moeten putten. Dit wordt ‘overshoot’ genoemd. Het uitputten van de aarde zorgt voor  ontbossing, het verlies van biodiversiteit, vermindering van de hoeveelheid vis, watertekort, vervuiling van de lucht en klimaatverandering. Dit zorgt weer voor extreme weersomstandigheden zoals droogte, overstromingen en bosbranden. 

De datum verplaatsen

Het rapport laat de vele verschillen tussen de lidstaten van de EU en de rest van de wereld zien. Er zijn ook grote verschillen tussen de landen in de EU, maar geen enkel land gebruikt ons natuurlijke kapitaal duurzaam. 

Er is veel nodig om ‘Overshoot day’ in Europa weer naar een datum later in het jaar te verplaatsen. Voor 2030 moet de natuur in Europa volledig beschermd en hersteld zijn, en in 2040 moet de EU klimaatneutraal zijn. “EU Overshoot Day is een grimmige herinnering aan het feit dat de manier van consumeren in de EU bijdraagt aan de dreigende ecologische instorting van het klimaat. Dit is niet alleen onverantwoordelijk, maar ook enorm gevaarlijk. Het is nodig om meteen actie te ondernemen.” zegt Ester Asin van WWF. 

EU-verkiezingen

Om de Europese doelen voor natuur en klimaat te halen moet ook de politiek nog flink aan de slag de komende jaren. De meeste Europese landen, waaronder Nederland, blijven ver achter op de huidige doelstellingen voor natuur en biodiversiteit. Over twee weken zijn de verkiezingen voor het Europees parlement. Met 80% van onze natuurwetgeving die in Brussel tot stand komt staat er veel op het spel. Het Wereld Natuur Fonds roept iedereen op om te stemmen met je groene hart,  zowel voor mens als natuur!

Wat kan jij nog meer doen?

  • Eet meer groenten en minder vlees
  • Gebruik geen plastic tassen maar neem je eigen herbruikbare tas en waterfles mee
  • Voorkom voedselverspilling door restjes in te vriezen
  • Koop producten tweedehands
  • Laat de auto wat vaker staan en reis met de trein
  • Lever elektrische apparaten in
  • Stap over op groene energie
  • Reis binnen Europa met het openbaar vervoer of de auto en niet met het vliegtuig

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).