Veronica Joseph / WWF Australia
07 september 2019

Australisch strand weer ’cool’ genoeg voor mannelijke zeeschildpadden

Op warmere stranden worden meer vrouwtjes zeeschildpadden geboren dan mannetjes. Een hogere temperatuur van de nesten, gelinkt aan opwarming van het klimaat, zorgt er momenteel in Australië voor dat 99% van de groene zeeschildpadden geboren wordt als vrouwtje. Maar mogelijk hebben de Australiërs hier nu iets op gevonden…

Schaduw + regen = meer mannetjes

Met een proef worden manieren getest om de schildpadnesten af te koelen. Het geslacht van de schildpadden wordt namelijk bepaald door de temperatuur van de eieren bij incubatie. Een combinatie van schaduw en regen lijkt er nu voor te zorgen dat er gelukkig ook weer mannenschildpadjes geboren worden in het noorden van het Great Barrier Reef in Australië.

Zorgwekkende temperaturen

Een verhoogde temperatuur van het zand zorgt er in dit gebied voor dat er vrijwel alleen maar vrouwtjes geboren worden. Een zorgwekkende ontwikkeling die het voortbestaan van de schildpad bedreigt. Zeeschildpadden worden wereldwijd al door meerder factoren bedreigd: plastic, overbevissing, bijvangst, stroperij en stijging van de zeespiegel, waardoor neststranden verdwijnen en ook de temperatuur van de neststranden.


Verkoeling door schaduw en neerslag

Het afkoelingsproject is een samenwerking tussen de Universiteit van Queensland, de overheid en WWF-Australië en wordt gesteund door Australisch meubelbedrijf Koala. Na maanden onderzoek blijkt dat nesten die in de schaduw lagen en daarnaast gekoeld werden door neerslag, resulteerde in nesten waarvan 80% mannetje is. De schildpadjes uit deze nesten blijken ook sneller te kruipen en te zwemmen, wat hun overlevingskans vergroot.

Grootste populatie groene zeeschildpadden

Aan de noordkant van het Great Barrier Reef leeft de grootste groep groene zeeschildpadden ter wereld. Dit gebied heeft te maken met sterke temperatuurstijging. Bij een temperatuur van 31 graden worden er vrijwel alleen maar vrouwtjes geboren uit de eieren. Bij 28 graden zijn het juist alleen mannetjes. Bij een temperatuur van 29,5 kruipen er net zoveel mannetjes als vrouwtjes uit het ei.

Wat kun jij doen?

Wil jij ook de zeeschildpadden helpen? Help dan mee aan een plasticvrije zee. Kijk op freethesea.nl wat jij kunt doen.


Gerelateerde artikelen

Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Day's Edge Productions

Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur

Van bergen met gletsjers tot kleurige koraalriffen, en van dichte regenwouden tot golvende zandduinen aan de kust. Rivierdolfijnen, jaguars, een overvloed aan natuurlijke hulpbronnen en diverse inheemse gemeenschappen. Colombia is een land van uitersten, met prachtige én onmisbare natuur: deze zorgt voor schone lucht, schoon water, voedsel, medicijnen en de opslag van CO2. Het beschermen en behouden van die natuur is dan ook ontzettend belangrijk. Heritage Colombia kondigt aan 32 miljoen hectare natuur te beschermen, waarvan 15 miljoen hectare mariene gebied en 3 miljoen hectare land de komende tien jaar toegevoegd worden aan de al bestaande beschermde gebieden. Ter vergelijking: de totale oppervlakte van Nederland is 4,2 miljoen hectare!
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).