Schaduw + regen = meer mannetjes
Met een proef worden manieren getest om de schildpadnesten af te koelen. Het geslacht van de schildpadden wordt namelijk bepaald door de temperatuur van de eieren bij incubatie. Een combinatie van schaduw en regen lijkt er nu voor te zorgen dat er gelukkig ook weer mannenschildpadjes geboren worden in het noorden van het Great Barrier Reef in Australië.
Zorgwekkende temperaturen
Een verhoogde temperatuur van het zand zorgt er in dit gebied voor dat er vrijwel alleen maar vrouwtjes geboren worden. Een zorgwekkende ontwikkeling die het voortbestaan van de schildpad bedreigt. Zeeschildpadden worden wereldwijd al door meerder factoren bedreigd: plastic, overbevissing, bijvangst, stroperij en stijging van de zeespiegel, waardoor neststranden verdwijnen en ook de temperatuur van de neststranden.
Verkoeling door schaduw en neerslag
Het afkoelingsproject is een samenwerking tussen de Universiteit van Queensland, de overheid en WWF-Australië en wordt gesteund door Australisch meubelbedrijf Koala. Na maanden onderzoek blijkt dat nesten die in de schaduw lagen en daarnaast gekoeld werden door neerslag, resulteerde in nesten waarvan 80% mannetje is. De schildpadjes uit deze nesten blijken ook sneller te kruipen en te zwemmen, wat hun overlevingskans vergroot.
Grootste populatie groene zeeschildpadden
Aan de noordkant van het Great Barrier Reef leeft de grootste groep groene zeeschildpadden ter wereld. Dit gebied heeft te maken met sterke temperatuurstijging. Bij een temperatuur van 31 graden worden er vrijwel alleen maar vrouwtjes geboren uit de eieren. Bij 28 graden zijn het juist alleen mannetjes. Bij een temperatuur van 29,5 kruipen er net zoveel mannetjes als vrouwtjes uit het ei.
Wat kun jij doen?
Wil jij ook de zeeschildpadden helpen? Help dan mee aan een plasticvrije zee. Kijk op freethesea.nl wat jij kunt doen.