Veronica Joseph / WWF Australia
07 september 2019

Australisch strand weer ’cool’ genoeg voor mannelijke zeeschildpadden

Op warmere stranden worden meer vrouwtjes zeeschildpadden geboren dan mannetjes. Een hogere temperatuur van de nesten, gelinkt aan opwarming van het klimaat, zorgt er momenteel in Australië voor dat 99% van de groene zeeschildpadden geboren wordt als vrouwtje. Maar mogelijk hebben de Australiërs hier nu iets op gevonden…

Schaduw + regen = meer mannetjes

Met een proef worden manieren getest om de schildpadnesten af te koelen. Het geslacht van de schildpadden wordt namelijk bepaald door de temperatuur van de eieren bij incubatie. Een combinatie van schaduw en regen lijkt er nu voor te zorgen dat er gelukkig ook weer mannenschildpadjes geboren worden in het noorden van het Great Barrier Reef in Australië.

Zorgwekkende temperaturen

Een verhoogde temperatuur van het zand zorgt er in dit gebied voor dat er vrijwel alleen maar vrouwtjes geboren worden. Een zorgwekkende ontwikkeling die het voortbestaan van de schildpad bedreigt. Zeeschildpadden worden wereldwijd al door meerder factoren bedreigd: plastic, overbevissing, bijvangst, stroperij en stijging van de zeespiegel, waardoor neststranden verdwijnen en ook de temperatuur van de neststranden.


Verkoeling door schaduw en neerslag

Het afkoelingsproject is een samenwerking tussen de Universiteit van Queensland, de overheid en WWF-Australië en wordt gesteund door Australisch meubelbedrijf Koala. Na maanden onderzoek blijkt dat nesten die in de schaduw lagen en daarnaast gekoeld werden door neerslag, resulteerde in nesten waarvan 80% mannetje is. De schildpadjes uit deze nesten blijken ook sneller te kruipen en te zwemmen, wat hun overlevingskans vergroot.

Grootste populatie groene zeeschildpadden

Aan de noordkant van het Great Barrier Reef leeft de grootste groep groene zeeschildpadden ter wereld. Dit gebied heeft te maken met sterke temperatuurstijging. Bij een temperatuur van 31 graden worden er vrijwel alleen maar vrouwtjes geboren uit de eieren. Bij 28 graden zijn het juist alleen mannetjes. Bij een temperatuur van 29,5 kruipen er net zoveel mannetjes als vrouwtjes uit het ei.

Wat kun jij doen?

Wil jij ook de zeeschildpadden helpen? Help dan mee aan een plasticvrije zee. Kijk op freethesea.nl wat jij kunt doen.


Gerelateerde artikelen

Casper Douma WWF

Zorgen over bouwplan in kwetsbaar koraalrif

Het Wereld Natuur Fonds en STINAPA maken zich grote zorgen over de plannen van de Nederlandse overheid voor een nieuwe aan te leggen los- en overslag plaats voor ruwe stookolie in het Willem Alexander mariene reservaat. Het bouwen van een pier in het reservaat zal één van de gezondste koraalriffen van Bonaire onherstelbaar beschadigen. De Tweede Kamer besluit volgende week over de nieuwe plannen.
Meer info
Eric Madeja / WWF-Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka, Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka. Deze kustregio in Maleisië is de thuisbasis van één van de twee belangrijkste populaties karetschildpadden in Maleisië. Afgelopen jaar werd een historisch hoog aantal van 807 nesten met succes beschermd. Hiermee is het vorige record van 600 nesten in 2018 verbroken.
Meer info
Casper Douma / WWF

Voor zeeschildpadden op Bonaire was 2020 wel een goed jaar

Het legseizoen van zeeschildpadden op Bonaire loopt ten einde. Het seizoen begon dit jaar op 1 mei toen medewerkers van WWF’s partnerorganisatie Sea Turtle Conservation Bonaire (STCB) het eerste nest vonden van de dikkopschildpad, één van de drie soorten zeeschildpadden op Bonaire. Het totale aantal geregistreerde nesten is in 2020 met 27 procent gestegen ten opzichte van 2019. Dat is goed nieuws want deze drie soorten zeeschildpadden zijn bedreigde diersoorten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.