Veronica Joseph / WWF Australia
07 september 2019

Australisch strand weer ’cool’ genoeg voor mannelijke zeeschildpadden

Op warmere stranden worden meer vrouwtjes zeeschildpadden geboren dan mannetjes. Een hogere temperatuur van de nesten, gelinkt aan opwarming van het klimaat, zorgt er momenteel in Australië voor dat 99% van de groene zeeschildpadden geboren wordt als vrouwtje. Maar mogelijk hebben de Australiërs hier nu iets op gevonden…

Schaduw + regen = meer mannetjes

Met een proef worden manieren getest om de schildpadnesten af te koelen. Het geslacht van de schildpadden wordt namelijk bepaald door de temperatuur van de eieren bij incubatie. Een combinatie van schaduw en regen lijkt er nu voor te zorgen dat er gelukkig ook weer mannenschildpadjes geboren worden in het noorden van het Great Barrier Reef in Australië.

Zorgwekkende temperaturen

Een verhoogde temperatuur van het zand zorgt er in dit gebied voor dat er vrijwel alleen maar vrouwtjes geboren worden. Een zorgwekkende ontwikkeling die het voortbestaan van de schildpad bedreigt. Zeeschildpadden worden wereldwijd al door meerder factoren bedreigd: plastic, overbevissing, bijvangst, stroperij en stijging van de zeespiegel, waardoor neststranden verdwijnen en ook de temperatuur van de neststranden.


Verkoeling door schaduw en neerslag

Het afkoelingsproject is een samenwerking tussen de Universiteit van Queensland, de overheid en WWF-Australië en wordt gesteund door Australisch meubelbedrijf Koala. Na maanden onderzoek blijkt dat nesten die in de schaduw lagen en daarnaast gekoeld werden door neerslag, resulteerde in nesten waarvan 80% mannetje is. De schildpadjes uit deze nesten blijken ook sneller te kruipen en te zwemmen, wat hun overlevingskans vergroot.

Grootste populatie groene zeeschildpadden

Aan de noordkant van het Great Barrier Reef leeft de grootste groep groene zeeschildpadden ter wereld. Dit gebied heeft te maken met sterke temperatuurstijging. Bij een temperatuur van 31 graden worden er vrijwel alleen maar vrouwtjes geboren uit de eieren. Bij 28 graden zijn het juist alleen mannetjes. Bij een temperatuur van 29,5 kruipen er net zoveel mannetjes als vrouwtjes uit het ei.

Wat kun jij doen?

Wil jij ook de zeeschildpadden helpen? Help dan mee aan een plasticvrije zee. Kijk op freethesea.nl wat jij kunt doen.


Gerelateerde artikelen

Babyschildpad met 104 stukken plastic in zijn lijf

In Florida is een babyschildpad gevonden met 104 stukken plastic in zijn lijfje. Het zeeschildpadje heeft dit helaas niet overleefd.
Meer info

Kleine stukjes plastic al dodelijk voor zeeschildpadden

Een paar stukjes plastic kunnen al de dood van een zeeschildpad veroorzaken. Vooral jonge dieren hebben hier last van.
Meer info

Stijging aantal nesten groene zeeschildpad in Suriname

Tussen 2013 en 2017 heeft WWF-Suriname het aantal nesten van 3 soorten beschermde zeeschildpadden bijgehouden: de lederschildpad, de groene zeeschildpad en de dwergschildpad. En er is goed nieuws, want in het laatste jaar is er een flinke stijging van het aantal nesten geteld.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).