Veronica Joseph / WWF Australia
07 september 2019

Australisch strand weer ’cool’ genoeg voor mannelijke zeeschildpadden

Op warmere stranden worden meer vrouwtjes zeeschildpadden geboren dan mannetjes. Een hogere temperatuur van de nesten, gelinkt aan opwarming van het klimaat, zorgt er momenteel in Australië voor dat 99% van de groene zeeschildpadden geboren wordt als vrouwtje. Maar mogelijk hebben de Australiërs hier nu iets op gevonden…

Schaduw + regen = meer mannetjes

Met een proef worden manieren getest om de schildpadnesten af te koelen. Het geslacht van de schildpadden wordt namelijk bepaald door de temperatuur van de eieren bij incubatie. Een combinatie van schaduw en regen lijkt er nu voor te zorgen dat er gelukkig ook weer mannenschildpadjes geboren worden in het noorden van het Great Barrier Reef in Australië.

Zorgwekkende temperaturen

Een verhoogde temperatuur van het zand zorgt er in dit gebied voor dat er vrijwel alleen maar vrouwtjes geboren worden. Een zorgwekkende ontwikkeling die het voortbestaan van de schildpad bedreigt. Zeeschildpadden worden wereldwijd al door meerder factoren bedreigd: plastic, overbevissing, bijvangst, stroperij en stijging van de zeespiegel, waardoor neststranden verdwijnen en ook de temperatuur van de neststranden.


Verkoeling door schaduw en neerslag

Het afkoelingsproject is een samenwerking tussen de Universiteit van Queensland, de overheid en WWF-Australië en wordt gesteund door Australisch meubelbedrijf Koala. Na maanden onderzoek blijkt dat nesten die in de schaduw lagen en daarnaast gekoeld werden door neerslag, resulteerde in nesten waarvan 80% mannetje is. De schildpadjes uit deze nesten blijken ook sneller te kruipen en te zwemmen, wat hun overlevingskans vergroot.

Grootste populatie groene zeeschildpadden

Aan de noordkant van het Great Barrier Reef leeft de grootste groep groene zeeschildpadden ter wereld. Dit gebied heeft te maken met sterke temperatuurstijging. Bij een temperatuur van 31 graden worden er vrijwel alleen maar vrouwtjes geboren uit de eieren. Bij 28 graden zijn het juist alleen mannetjes. Bij een temperatuur van 29,5 kruipen er net zoveel mannetjes als vrouwtjes uit het ei.

Wat kun jij doen?

Wil jij ook de zeeschildpadden helpen? Help dan mee aan een plasticvrije zee. Kijk op freethesea.nl wat jij kunt doen.


Gerelateerde artikelen

Honderden vissersschepen bedreigen natuur bij Galapagoseilanden

In juli ontdekte de Ecuadoraanse marine 260, voornamelijk Chinese, vissersschepen nabij de beschermde wateren rond de Galapagoseilanden. De schepen komen elk jaar naar de wateren rond de Galápagoseilanden, maar de vloot van dit jaar is één van de grootste die de afgelopen jaren is gezien. De vissers werpen er hun kilometerslange visnetten en -lijnen uit met desastreuse gevolgen voor de unieke onderwaternatuur rond de eilanden. Volgens Chinese media is de vloot voor drie maanden gestopt met vissen. De Ecuadoraanse marine geeft aan dat de vloot nog steeds aanwezig is. Volgens experts van het Wereld Natuur Fonds is uitbreiding van het beschermde gebied rond de eilanden noodzakelijk zodat de onderwaternatuur beter beschermd wordt.
Meer info

Doe mee met Wereld Oceanen Dag

Vandaag is het Wereld Oceanen Dag! En dat moet gevierd worden, want we hebben heel veel te danken aan de oceanen. Ze voorzien ons van de helft van de zuurstof die we ademen, leveren ons voedsel, maar ook ingrediënten voor medicijnen, werkgelegenheid en een prachtige en onmisbare biodiversiteit. Daarnaast absorberen ze broeikasgassen en spelen daarmee in belangrijke rol in de regulering van het klimaat. Last but not least: oceanen zijn prachtig, zowel onder als boven de zeespiegel en bieden ons met hun schoonheid de nodige inspiratie en ontspanning.
Jij kunt op Wereld Oceanen Dag (maar natuurlijk ook daarna) iets terugdoen voor de oceanen. Daarom hierbij onze tips:
Meer info

Help de schildpad: 10 dingen die jij kunt doen

Vandaag is het De Internationale Dag van de Schildpad! En wat is nu een betere manier om deze speciale dag te vieren dan door bij te dragen aan de bescherming van deze kwetsbare dieren? Schildpadden zien er misschien wel uit alsof ze zichzelf goed kunnen beschermen door hun harde schild, maar eigenlijk zijn het hele kwetsbare dieren. In de afgelopen decennia is het aantal schildpadpopulaties drastisch afgenomen door zowel menselijke activiteiten als veranderingen in het klimaat. Hierdoor behoort bijna elke zeeschildpadsoort nu tot de bedreigde diersoorten maar ook met sommige zoetwaterschildpadden en landschildpadden gaat het niet goed. Lees hieronder 10 tips om te zien wat jij zoal kunt doen om zeeschildpadden te beschermen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).