Julia Thiemann / WWF-Germany
25 oktober 2017

Aantal gestroopte olifanten daalt in Oost-Afrika

 
 
 

“Hoewel de vooruitzichten voor olifanten in zuidelijk en oostelijk Afrika weer wat rooskleuriger zijn, is het dramatische verlies aan bosolifanten in Centraal-Afrika door stroperij nog steeds heel zorgwekkend”, zo reageert Colman O’Criodain, policy manager van WWF International, op het rapport van CITES over de status van olifanten en ivoorhandel.

 

CITES rapporteert een afname van stroperij in landen als Tanzania en Oeganda en het aantal olifanten in zuidelijke en oostelijke Afrikaanse landen klimt gelukkig weer langzaam omhoog. Uit de data blijkt verder dat in 2016 het aantal grote inbeslagnames een recordhoogte heeft bereikt.

60 procent afname bosolifanten

Dat het niet overal goed gaat wordt bevestigd door een nieuwe telling die WWF vandaag publiceert over bosolifanten en mensapen in Kameroen, Gabon, Centraal-Afrika en de republiek Congo. Daaruit blijkt dat olifantenpopulaties in deze regio over een periode van 8 jaar gemiddeld met maar liefst 60% zijn afgenomen.

Stroperij

De grootste oorzaak van de drastische afname is nog steeds stroperij voor ivoor. Bosolifanten hebben inmiddels hun heil gezocht in de beschermde gebieden, waar ze veiliger zijn dan daarbuiten. WWF werkt samen met andere ngo’s en lokale autoriteiten aan het veiligstellen van migratieroutes van olifanten en het minimaliseren van menselijke activiteiten in beschermde gebieden, zoals illegale houtkap en mijnactiviteiten.

55 gestroopte olifanten per dag

Aan de vraagkant wordt inmiddels vooruitgang geboekt met het sluiten van legale ivoormarkten, zoals in China, en ook Hong Kong, Singapore en Thailand zetten stappen om wetgeving rond ivoorhandel aan te scherpen. Het is volgens O’Criodain van cruciaal belang dat er heel streng wordt gehandhaafd en dat mazen in de wet zoals in Laos, snel worden gesloten. “Met een gemiddelde van 55 gestroopte olifanten per dag hebben we echt geen tijd te verliezen. We moeten nu actie ondernemen.”  

Mensapen 'stabiel'

Er is ook nog een beetje goed nieuws uit het grootste aaneengesloten regenwoud na de Amazone. Want uit de tellingen van WWF in de Congo regio blijkt dat het aantal westelijke gorilla’s (gorilla gorilla) en chimpansees (pan troglodytes) min of meer stabiel is.

Gerelateerde artikelen

Reddingsplan grootste grensoverschrijdend natuurgebied in Afrika

Door klimaatverandering en menselijk handelen dreigt het unieke natuurgebied Kavango Zambezi in zuidelijk Afrika voorgoed verloren te gaan. African Parks, Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds komen daarom met een reddingsplan om te voorkomen dat dit prachtige gebied verdwijnt.
Meer info

Legale ivoorhandel discussiepunt tijdens CITES

Moet de handel in ivoor weer worden toegestaan? Deze vraag werd de afgelopen dagen behandeld tijdens de bijeenkomst van CITES, het internationale verdrag dat de handel in bedreigde plant- en diersoorten reguleert.
Meer info

Singapore verbiedt ivoorhandel vanaf september 2021

WWF juicht de aankondiging van Singapore om de binnenlandse markt voor ivoor te sluiten toe. Dit is een nieuw hoogtepunt in de reeks maatregelen die het land neemt ten aanzien van illegale handel in wilde dieren. Het verbod biedt geen ruimte voor uitzondering, waarmee het een van ’s werelds strengste maatregelen kan worden.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).