Julia Thiemann / WWF-Germany
25 oktober 2017

Aantal gestroopte olifanten daalt in Oost-Afrika

 
 
 

“Hoewel de vooruitzichten voor olifanten in zuidelijk en oostelijk Afrika weer wat rooskleuriger zijn, is het dramatische verlies aan bosolifanten in Centraal-Afrika door stroperij nog steeds heel zorgwekkend”, zo reageert Colman O’Criodain, policy manager van WWF International, op het rapport van CITES over de status van olifanten en ivoorhandel.

 

CITES rapporteert een afname van stroperij in landen als Tanzania en Oeganda en het aantal olifanten in zuidelijke en oostelijke Afrikaanse landen klimt gelukkig weer langzaam omhoog. Uit de data blijkt verder dat in 2016 het aantal grote inbeslagnames een recordhoogte heeft bereikt.

60 procent afname bosolifanten

Dat het niet overal goed gaat wordt bevestigd door een nieuwe telling die WWF vandaag publiceert over bosolifanten en mensapen in Kameroen, Gabon, Centraal-Afrika en de republiek Congo. Daaruit blijkt dat olifantenpopulaties in deze regio over een periode van 8 jaar gemiddeld met maar liefst 60% zijn afgenomen.

Stroperij

De grootste oorzaak van de drastische afname is nog steeds stroperij voor ivoor. Bosolifanten hebben inmiddels hun heil gezocht in de beschermde gebieden, waar ze veiliger zijn dan daarbuiten. WWF werkt samen met andere ngo’s en lokale autoriteiten aan het veiligstellen van migratieroutes van olifanten en het minimaliseren van menselijke activiteiten in beschermde gebieden, zoals illegale houtkap en mijnactiviteiten.

55 gestroopte olifanten per dag

Aan de vraagkant wordt inmiddels vooruitgang geboekt met het sluiten van legale ivoormarkten, zoals in China, en ook Hong Kong, Singapore en Thailand zetten stappen om wetgeving rond ivoorhandel aan te scherpen. Het is volgens O’Criodain van cruciaal belang dat er heel streng wordt gehandhaafd en dat mazen in de wet zoals in Laos, snel worden gesloten. “Met een gemiddelde van 55 gestroopte olifanten per dag hebben we echt geen tijd te verliezen. We moeten nu actie ondernemen.”  

Mensapen 'stabiel'

Er is ook nog een beetje goed nieuws uit het grootste aaneengesloten regenwoud na de Amazone. Want uit de tellingen van WWF in de Congo regio blijkt dat het aantal westelijke gorilla’s (gorilla gorilla) en chimpansees (pan troglodytes) min of meer stabiel is.

Gerelateerde artikelen

Afrikaanse olifanten krijgen hogere status van bedreiging op Rode Lijst

Voortaan staan de Afrikaanse savanneolifant en de bosolifant op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten te boek als Bedreigd en Ernstig bedreigd. Onlangs besloot de African Elephant Specialist Group van IUCN na jarenlang onderzoek en debat, dat bosolifanten en savanneolifanten zoveel van elkaar verschillen dat ze twee soorten zijn. Ze werden altijd als één soort beschouwd, en die stond als Kwetsbaar op de Rode Lijst.
Meer info
Elephant Connection

Ruim baan voor olifanten

Voor de vele olifanten in de Kavango-Zambezi-regio (KAZA) in zuidelijk Afrika ziet het er gunstig uit: bij Sioma Ngwezi National Park in Zuidwest-Zambia blijkt een gebied vrije doorgang te kunnen bieden aan olifanten. Ze kunnen er vrij doorheen bewegen om van regio’s met een hoge olifantendichtheid naar streken te trekken waar meer ruimte, voedsel en water voor ze is. In een deel van Afrika waar zoveel olifanten zijn dat de natuur en mensen eronder lijden, is dat een zeer welkom bericht.

Meer info
Ami Vitale / WWF-UK

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.