Aantal gestroopte olifanten daalt in Oost-Afrika
Aantal gestroopte olifanten daalt in Oost-Afrika
“Hoewel de vooruitzichten voor olifanten in zuidelijk en oostelijk Afrika weer wat rooskleuriger zijn, is het dramatische verlies aan bosolifanten in Centraal-Afrika door stroperij nog steeds heel zorgwekkend”, zo reageert Colman O’Criodain, policy manager van WWF International, op het rapport van CITES over de status van olifanten en ivoorhandel.
CITES rapporteert een afname van stroperij in landen als Tanzania en Oeganda en het aantal olifanten in zuidelijke en oostelijke Afrikaanse landen klimt gelukkig weer langzaam omhoog. Uit de data blijkt verder dat in 2016 het aantal grote inbeslagnames een recordhoogte heeft bereikt.
60 procent afname bosolifanten
Dat het niet overal goed gaat wordt bevestigd door een nieuwe telling die WWF vandaag publiceert over bosolifanten en mensapen in Kameroen, Gabon, Centraal-Afrika en de republiek Congo. Daaruit blijkt dat olifantenpopulaties in deze regio over een periode van 8 jaar gemiddeld met maar liefst 60% zijn afgenomen.
Stroperij
De grootste oorzaak van de drastische afname is nog steeds stroperij voor ivoor. Bosolifanten hebben inmiddels hun heil gezocht in de beschermde gebieden, waar ze veiliger zijn dan daarbuiten. WWF werkt samen met andere ngo’s en lokale autoriteiten aan het veiligstellen van migratieroutes van olifanten en het minimaliseren van menselijke activiteiten in beschermde gebieden, zoals illegale houtkap en mijnactiviteiten.
55 gestroopte olifanten per dag
Aan de vraagkant wordt inmiddels vooruitgang geboekt met het sluiten van legale ivoormarkten, zoals in China, en ook Hong Kong, Singapore en Thailand zetten stappen om wetgeving rond ivoorhandel aan te scherpen. Het is volgens O’Criodain van cruciaal belang dat er heel streng wordt gehandhaafd en dat mazen in de wet zoals in Laos, snel worden gesloten. “Met een gemiddelde van 55 gestroopte olifanten per dag hebben we echt geen tijd te verliezen. We moeten nu actie ondernemen.”
Mensapen 'stabiel'
Er is ook nog een beetje goed nieuws uit het grootste aaneengesloten regenwoud na de Amazone. Want uit de tellingen van WWF in de Congo regio blijkt dat het aantal westelijke gorilla’s (gorilla gorilla) en chimpansees (pan troglodytes) min of meer stabiel is.
Gerelateerde artikelen
Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen
Wilde olifanten in Zuidoost-Azië en China hebben dringend bescherming nodig
Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).