23 januari 2020

MSC-label voor Atlantische blauwvintonijn brengt herstel iconische vissoort in gevaar

Het voornemen van het MSC-keurmerk om de Atlantische blauwvintonijnvisserij het certificaat voor duurzame visvangst te geven dreigt het herstel van deze iconische vissoort ernstig in gevaar brengen. Dat voorspelt het Wereld Natuur Fonds (WWF), dat vandaag formeel bezwaar aantekent tegen de certificering.

De populatie Atlantische blauwvintonijn stond lang op de rand van uitsterven door grootschalige overbevissing in met name de Middellandse Zee. Door strenge maatregelen en handhaving tegen illegale bevissing neemt het aantal blauwvontonijnen sinds een aantal jaar eindelijk weer toe.

Illegale visvangst

Maar de populatie is volgens wetenschappers nog niet groot genoeg en zou daarom niet in aanmerking mogen komen voor het MSC-label voor duurzame visvangst. Over de grootte van de visbestanden bestaat nog onzekerheid en er is nog steeds sprake van illegale visvangst in de regio,

Giuseppe Di Carlo, directeur van WWF Mediterranean Marine Initiative: “De Atlantische blauwvintonijn was lang het symbool voor overbevissing. De gedachte dat MSC zelfs maar overweegt om deze iconische vissoort nu al het keurmerk voor duurzame visvangst te geven zal voor velen een schok zijn. Certificering geeft een gevaarlijke prikkel aan de markt, waardoor we het risico lopen dat het herstel van de populatie op lange termijn weer in gevaar komt.”


Druk op overheden

WWF heeft eerder in het proces al geprotesteerd tegen de voorgenomen certificering, maar die opmerkingen zijn verworpen. Formeel bezwaar aantekenen is de laatste optie om het certificeringsproces te stoppen. WWF roept MSC op om juist druk uit te oefenen op overheden om de controles en traceerbaarheid van tonijnvisserijen te verbeteren en het beheer van het bestand te baseren op degelijk wetenschappelijk advies.

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Quentin Bates / WWF

Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants

Drie van de grootste Nederlandse cateraars Albron, Vermaat en Sodexo hebben vandaag een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish gesloten, dat betekent dat meer dan 50% van de Nederlandse cateraars in 2023 een volledig 'roodvrij' assortiment aanbieden in hun restaurants. Daarmee serveren zij in meer dan 1500 restaurant géén vis meer die op rood staat op de VISwijzer.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).