Geef het koraal weer kleur

De helft van het koraal is in de laatste 30 jaar verdwenen

Wat is er aan de hand?

De laatste jaren gaat het hard achteruit met de gezondheid van de riffen wereldwijd. Door snelle temperatuurstijging van het zeewater, (plastic)vervuiling en schadelijke visserij verdwijnt het koraal razendsnel.

Klimaatverandering is de grootste bedreiging van koraal. Door de opwarming van de aarde wordt ook het zeewater warmer. Koraal is afhankelijk van algen om te overleven, maar door de warmere temperaturen verlaten algen soms het koraal. Hierdoor wordt het witte skelet van koraal zichtbaar. Dit wordt ook wel verbleken genoemd.

Het koraal verliest zo zijn kleur en een stijging van 1 à 2 graden kan er al voor zorgen dat koraal helemaal afsterft. In 30 jaar is al de helft van het koraal verdwenen. En als we zo doorgaan dan hebben we over 30 jaar helemaal geen koraalriffen meer…

Het koraal verbleekt

Waarom is dat erg?

Koraalriffen zijn kraamkamers, schuilpaatsen, voedselplekken, golfbrekers én zuiveren het water.

Veel zeedieren leven als ze volwassen zijn in de open zee, maar komen speciaal naar het koraalrif om zich voort te planten. De jonge visjes kunnen daar namelijk veilig opgroeien. Zijn ze groot genoeg, dan vertrekken ze naar de open zee. Zonder koraalriffen zullen veel andere diersoorten dus verdwijnen.

Maar ook de mens kan niet zonder: koraalriffen beschermen ons als golfbrekers tegen extreem weer, dat door klimaatverandering steeds vaker voorkomt.

Wat kan jij doen?

Kom met het Wereld Natuur Fonds in actie om de koraalriffen te beschermen.

Waar gaat de opbrengst naar toe?

Plattegrond Koraaldriehoek

De Koraaldriehoek

De Koraaldriehoek is hét centrum van biodiversiteit in de oceaan. Er leven wel 500 tot 600 soorten koraal! Op deze riffen kun je zo'n 2228 verschillende soorten rifvissen vinden en ook 6 van de 7 soorten zeeschildpadden. Daarnaast vinden walvissen, dolfijnen, bruinvissen, doejoengs en vele soorten haaien zoals de walvishaai er voedsel en planten ze zich voort in deze wateren. Het koraal in de Koraaldriehoek wordt ernstig bedreigd.

Bedreigingen Koraaldriehoek
James Morgan / WWF-US

Wat doet WWF?

HOE WE DE KORAALDRIEHOEK BESCHERMEN

We werken samen met lokale bewoners, bedrijven, overheden en partners om de gezondheid van onze oceanen te beschermen en weer te herstellen voor mens en natuur.

 • 1

  Beschermen van gebieden

  Samen met partners als lokale en nationale overheden, andere organisaties en universiteiten werken we aan het beschermen en herstellen van kustgebieden.

  Zo voeren we patrouilles uit en werken we aan het herstellen van koraalriffen. Daarnaast ontwikkelen we duurzame financieringsmogelijkheden voor beschermde gebieden.

 • 2

  Beschermde zeeschildpadden

  We willen zeeschildpadden beschermen tegen stroperij en illegale handel. Om deze illegale handel terug te dringen zoeken we naar alternatieve inkomstenbronnen.

  Samen met lokale gemeenschappen zetten we patrouilleteams op die de legstranden en gelegde eieren bewaken en doen we onderzoek naar leefgebieden, migratieroutes en gedrag om deze dieren beter te kunnen beschermen.

 • 3

  Duurzame visserij

  Een groot deel van de inwoners van de Koraaldriehoek is afhankelijk van de zee voor hun inkomsten en voedsel. Samen met hen ontwikkelen we alternatieve inkomstenbronnen, zodat de druk op de oceaan verlicht wordt.

  Met de vissers onderzoeken we duurzame vismethoden en lobby'en we bij overheden om duurzame vismethodes op te nemen in de beheerplannen.

 • 4

  Plasticvervuiling stoppen

  Plasticvervuiling is ook in de Koraaldriehoek een groot probleem. Daarom voert WWF lobby bij nationale overheden voor een wereldwijd beleid op plastic.

  Ook werken we met gemeenschappen en scholen om vervuiling te voorkomen, zetten we in op betere afvalverwerking en doen we onderzoek naar microplastics.