Successen voor het koraal

Koraal is een verzamelnaam voor hele kleine zeedieren. Deze zeedieren worden ook wel poliepen genoemd en leven vaak in kolonies. Deze kolonies vormen het koraal, zoals hersenkoraal of waaierkoraal. Al deze koralen bij elkaar vormen een koraalrif.

Koraalriffen zijn schuilplekken en ook kraamkamers voor zeedieren, ze dragen dus bij aan de biodiversiteit en ook aan bijvoorbeeld meer vis. Zonder koraalriffen zullen veel andere diersoorten ook verdwijnen. Koraalriffen zuiveren het water én het zijn uitstekende kustbeschermers bij bijvoorbeeld extreem weer.

6 Succesverhalen

De oceanen staan wereldwijd onder druk door klimaatverandering, vervuiling en overbevissing. De laatste 30 jaar is bijna de helft van al het koraal verdwenen. Daarom zet WWF alles op alles om het koraal te beschermen. Lees een paar voorbeelden van succesvolle oceaanbescherming.

1. Beschermde zeegebieden

De afgelopen jaren hebben we ervoor kunnen zorgen dat er meer gebieden op zee beschermd worden: het Tun Mustapha Park in Maleisië, de Palawan provincie in de Filipijnen, 226 kilometer aan zeegebied bij de eilanden Sula, Rao en Makian van Indonesië, het Cakaulevu-rif bij Fiji en de kustwateren van het Paloh district in West Kalimantan, Indonesië.

Door deze gebieden uit te roepen tot beschermd zeegebied kunnen we strengere regels handhaven die de natuur ten goede komen. Langs de Indonesische eilanden mogen bijvoorbeeld geen grotere schepen meer varen. Hopelijk zorgt dit ervoor dat het aantal vissen zich herstelt en daarmee de gezondheid van de oceaan.



2. Vrouwen aan zet in de Koraaldriehoek

Op de Salomoneilanden zijn lokale vrouwen erg belangrijk bij het werk van WWF. We hebben hier programma's gericht op vrouwen en hun rol in duurzamer visserijbeheer. Hierbij worden er niet alleen trainingen gegeven over visserij, maar ook over financieel management. Een groot succes waarbij ervaring en kennis wordt uitgewisseld. Zo worden de vrouwen en hun families minder afhankelijk van vis en vermindert de druk op de overbeviste oceaan.

"Normaal gesproken halen we vis uit zee om op markten te verkopen, maar nu hebben we ook alternatieven." Rindah Melsen - President Nusatuva Women’s Saving Club

Bootjes, Maliangan Besar Village, Tun Mustapha Park, Sabah WW147048

3. Plastic afval verminderen

WWF werkt aan meerdere initiatieven om plastic afval in de natuur te verminderen. Op Bonaire hebben we een plastic recycling project opgezet (NOBO), dat nu op eigen benen staat. NOBO verzamelt plastic afval op de stranden van Bonaire en maakt hier sleutelhangers van. Met het geld dat wordt opgehaald, worden beschadigde koraalriffen hersteld.

Ook proberen we de kern van het plasticprobleem aan te pakken met het initiatief Plastic Smart Cities. Steden kunnen zich aansluiten bij dit initiatief dat de oproep doet actieplannen te maken rondom het gebruik van (wegwerp)plastic en dat kennis deelt om daarbij te helpen. 19 steden in de Aziatische Koraaldriehoek doen al mee.

School vissen plastic WW2106662

4. Koraal Actie Plan: samenwerken met overheid

De Nederlandse overheid heeft, op verzoek van WWF en onze partners, een Koraal Actie Plan opgesteld voor Caribisch Nederland en daarvoor 35 miljoen euro vrijgemaakt. Niemand kan alleen de koraalriffen redden, maar iedereen moet samenwerken aan de verschillende oplossingen. Zo maken we samen het verschil!

Koraal Bonaire

5. Vermindering dynamietvissen

In Maleisië werkt WWF samen met lokale partners en vissers om duurzame visserij te stimuleren. Zo werken we hard om de schadelijke dynamietvisserij - waarbij gevist wordt met explosieven die het koraal vernietigen - tegen te gaan. En met resultaat: sinds 2017 is de dynamietvisserij is met 73% omlaag gegaan! Een stuk beter voor de oceaan en de dieren die er leven. Samen met de vissers werken we aan een goed beheerplan, zodat er ook minder overbevissing in het gebied ontstaat.

Dynamiet vissen WW182757

6. Schildpadeieren uitgebroed in Maleisië 

Goed nieuws uit Maleisië in 2022: 995 schildpadnesten zijn overgebracht naar opvangcentra en zo beschermd tegen stropers. De nesten worden vaak leeggehaald om de eieren te verkopen. In de opvangcentra komen de eieren uit, worden schildpadjes verzorgd én uiteindelijk uitgezet bij zee. Zo hebben de dieren een hogere overlevingskans.

De 995 nesten bevatten samen maar liefst 123.311 eieren. En daarvan is 54,3% succesvol uitgekomen!

Original_WW183138.jpg