toekomstkunde

Slechtvalken

Les 24: Toekomstkunde over de slechtvalk. Kinderen ontdekken dat het beter gaat met deze roofvogel en welk nut hij heeft voor de natuur.

  • Deze les kan goed thuis uitgevoerd worden!

Opmars

De slechtvalk kwam zo'n 60 jaar geleden bijna niet meer voor in Nederland. De oorzaak was veelvuldig gebruik van gifstoffen. Maar met het verminderen van gifstoffen in de landbouw zijn de slechtvalken aan een opmars bezig. Ze broeden er op los! Momenteel zijn er wel 400 slechtvalken in Nederland.

In deze Toekomstkunde-les kijken kinderen live mee bij een broedend paartje slechtvalken. Ze leren over de eigenschappen van het dier en bekijken welk gedrag het paartje vertoont. Ook ontdekken ze waarom roofvogels belangrijk zijn voor de balans in de natuur.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen denken na over hoe de slechtvalk leeft en waarom er steeds meer zijn in Nederland. Door een live-video te bekijken zien kinderen hoe een slechtvalk-paartje leeft en dat ze druk aan het broeden zijn. Ze maken een geboortekaartje en tellen af naar het moment dat de eitjes uitkomen.

 

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen ontdekken hoe een slechtvalk jaagt en wat het belang van de slechtvalk is voor de natuur. Ze gaan een broedend slechtvalk-paartje volgen en rekenen uit wanneer de eitejs uitkomen. Door te tekenen volgen ze het paartje en registreren ze alles wat er gebeurt.

Live meekijken

Nog niet uitgekeken? Bekijk de website van de Vogelbescherming! Sinds de lente aangebroken is, kun je op deze website live bekijken hoe verschillende soorten vogels broeden, hoe eieren uitkomen en hoe kuikens opgroeien. 

Volg de vogels hier!

Achtergrondinformatie van WWF

93% van de bevolking in Zuidoost-Azië steunt sluiting illegale wilde dierenmarkten

Uit onderzoek in opdracht van WWF blijkt dat ruim 80 procent van de respondenten uit Thailand, Hong Kong, Myanmar, Japan en Vietnam (zeer) grote zorgen heeft over de uitbraak van het coronavirus. Ruim 90 procent van de respondenten wil dat de overheden van hun landen een eind maakt aan illegale markten waar dieren uit het wild worden verkocht.
Meer info

Goed nieuws over de zwarte neushoorn

In 2003 ging het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF van start en nu, bijna 20 jaar later, is goed te zien dat al het harde werk niet voor niets is geweest. De Internationale Unie voor Natuurbescherming IUCN heeft onlangs laten weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren ’90 tot 5600 anno 2020.
Meer info

Onderzoek naar de bedreigde en mysterieuze zee-engel

De onderzoekers die zich bezighouden met de zee-engelen in de wateren rondom de Canarische Eilanden kunnen op dit moment, vanwege het Corona-virus geen veldwerk doen. Daarom zitten ze nu vooral achter hun bureau. Een klein positief puntje: ze hebben meer tijd voor een update over hun onderzoek naar deze ernstig bedreigde haaiensoort.
Meer info

Betere bescherming voor natuur in Suriname

Het is officieel: Suriname heeft een nieuwe milieuwetgeving. Op 27 maart werd deze wetgeving unaniem aangenomen. Deze ‘Milieu Raamwet’ zet een historisch belangrijke stap in de bescherming van natuurlijke ecosystemen van Suriname en de Guianas.
Meer info

Bericht uit het veld

Op dit moment staat de wereld op zijn kop. Het corona-virus grijpt nog steeds hard om zich heen, en maakt tot ons grote verdriet veel slachtoffers.

Iedereen wordt geraakt door deze wereldwijde crisis. Scholen zijn dicht, restaurants sluiten de deuren, de straten zijn leeg: ons leven is compleet veranderd.
Meer info

Wilde tapir geboren in Brazilie

Een cameraval in het Guapiaçu Ecological Reserve legde pas geleden iets heel bijzonders vast: een babytapir! Het was meer dan honderd jaar geleden sinds er in de staat Rio de Janeiro in Brazilië een wilde tapir werd geboren
Meer info

Andere Toekomstkunde-lessen

Iedere week verschijnt er een nieuwe les, bekijk het overzicht!