Help het koraal!

Toekomstkunde les 21

Troy Mayne

Duizenden zeedieren kunnen niet zonder het mooie, kleurrijke koraal, maar wetenschappers slaan alarm: door vervuiling van zeewater en stijgende temperatuur worden koraalriffen ernstig bedreigd. 

Wat is koraal eigenlijk? Wat leeft er? En hoe beschermen en herstellen mensen het koraal? Daar komt jouw groep met deze Toekomstkunde-les achter!

Groep 5 en 6

Kinderen ontdekken wat er in het koraal leeft en wat de kenmerken van een koraalrif zijn. Ze weten waarom koraal bedreigd is en wat helpt om koraal te herstellen. Kinderen tekenen een eigen stuk koraal dat samengevoegd wordt tot een mooi geheel voor in de klas.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

De goede antwoorden zijn: [diertjes] [zee] [vissen] [koraalrif] 

Opdracht 2

De bron is hier te vinden, of laat kinderen naar wwf.nl/bron gaan. Na het lezen van de bron kun je dit eventueel met de groep nabespreken. Wat hebben ze gelezen, waar hebben ze nog vragen over? Dit helpt de kinderen in de rest van de opdrachten.

Opdracht 5

Deze opdracht is een verwerking van het interview met koraalhersteller Arjan.

Antwoord 1: Koraal is belangrijk voor zeedieren omdat het hun thuis is. In koraal vinden zij voedsel, kunnen zij zich verschuilen en kunnen ze paren of eitjes leggen. 

Antwoord 2: Onder invloed van klimaatverandering warmt het zeewater op met dodelijke gevolgen voor koraal. Het sterft af waardoor het aantal vissen en andere dieren ook afneemt. 

Toekomst-vraag

Je kunt overwegen om deze vraag klassikaal te behandelen. Waarom zijn vissen belangrijk? Je kunt hierbij denken aan voedselbron voor mens en dier, maar ook zijn het opruimers van de oceaan. Maar ook schoonheid is belangrijk, vissen zijn uniek en horen in een gezonde zee!

CRF Bonaire

Leuke resultaten?

Deel het met #toekomstkunde op social media! Of mail het naar: toekomstkunde@wwf.nl

Groep 7 en 8

Kinderen leren over wat er bij het koraal leeft en waarom koraal van levensbelang is voor zeedieren. Ze duiken verder in op waarom koraal afsterft. Vervolgens schrijven ze zelf een nieuwsbericht over het belang van koraalriffen en het nieuwe koraal-actie-plan van het Wereld Natuur Fonds.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 2

De bron is hier te vinden, of laat kinderen naar wwf.nl/bron gaan. Na het lezen van de bron kun je dit eventueel met de groep nabespreken. Wat hebben ze gelezen, waar hebben ze nog vragen over? Dit helpt de kinderen in de rest van de opdrachten.

Opdracht 4

Deze opdracht is een verwerking van het interview met koraalhersteller Arjan. De foto geeft een gebleekt stuk koraal weer. Onder invloed van klimaatverandering warmt het zeewater op en dat zorgt ervoor dat algen in het water giftige stoffen aanmaken. Deze giftige stoffen zorgen ervoor dat koraal ziek wordt en geen voedsel meer op kan nemen. Dan sterft het af en dit leidt tot het verbleken van koraal. In afgestorven koraal kunnen geen vissen meer leven. Zij zijn immers afhankelijk van koraal voor voedsel, schuilplaatsen en paaimogelijkheden. 

Opdracht 5

Het beste is als kinderen een nieuwsbericht op de computer kunnen maken, maar een handgeschreven artikel kan natuurlijk ook. Laat hen op internet nieuwsberichten opzoeken of misschien ligt er wel een krant op school die ze kunnen gebruiken ter inspiratie.

Bij een nieuwsbericht hoort een pakkende kop natuurlijk. Een aantal suggesties:

  • Het trieste verhaal van het koraal
  • Bescherm de kleuren van het koraal
  • Zonder koraal geen leven in zee
  • Actie voor het koraal nu!

Hebben kinderen leuke nieuwsberichten geschreven, laat het ons weten via de mail: toekomstkunde@wwf.nl.

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

NOBO / Reef Renewal Bonaire

Sleutelhanger van gerecycled plastic helpt koraalriffen herstellen

Met wat financiële hulp van het Wereld Natuur Fonds (WWF) ontwikkelde de plastic recycling startup, NOBO, een sleutelhanger van gerecycled plastic. Zij deden dit speciaal voor de Reef Renewal Foundation Bonaire (RRFB). De zogeheten Donature Tag is gemaakt van 100% gerecycled en lokaal ingezameld plastic waarmee verschillende natuurbeschermingsorganisaties op Bonaire inkomsten kunnen genereren. Met dat geld worden beschadigde koraalriffen hersteld.
Meer info
Casper Douma WWF

Zorgen over bouwplan in kwetsbaar koraalrif

Het Wereld Natuur Fonds en STINAPA maken zich grote zorgen over de plannen van de Nederlandse overheid voor een nieuwe aan te leggen los- en overslag plaats voor ruwe stookolie in het Willem Alexander mariene reservaat. Het bouwen van een pier in het reservaat zal één van de gezondste koraalriffen van Bonaire onherstelbaar beschadigen. De Tweede Kamer besluit volgende week over de nieuwe plannen.
Meer info
Eric Madeja / WWF-Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka, Maleisië

2020 was een topjaar voor de karetschildpadden in Melaka. Deze kustregio in Maleisië is de thuisbasis van één van de twee belangrijkste populaties karetschildpadden in Maleisië. Afgelopen jaar werd een historisch hoog aantal van 807 nesten met succes beschermd. Hiermee is het vorige record van 600 nesten in 2018 verbroken.
Meer info
Casper Douma / WWF

Na tien jaar Caribisch Nederland is actie voor koraal nog steeds nodig

Caribisch Nederland bestaat tien jaar. Op 10 Oktober 2010 werden Bonaire, Saba en St. Eustatius opgenomen als bijzondere gemeente van Nederland. Door de nauwere band tussen Nederland en de zogeheten BES-eilanden zijn belangrijke zaken als zorg en onderwijs verbeterd. Ook kwam er meer aandacht voor natuurbescherming. Zo werd er meer geld voor natuur vrijgemaakt én meer mankracht. Maar de natuur zelf heeft daar nog niet echt van geprofiteerd en vooral het koraal rond de eilanden heeft zwaar te lijden onder verschillende toegenomen bedreigingen.
Meer info
WWF / Vincent Kneefel

Op zoek naar de bron van het plastic afval

Medewerker Vincent gaat op zoek naar de bron van het plastic afval op Java.
Meer info
Tom Vierus / WWF-US

Wereld mangrove dag

Het is vandaag #WorldMangroveDay. Mangroves zijn belangrijk - voor de natuur en ook zeker voor mensen. Over de hele wereld zijn gemeenschappen afhankelijk van mangroves voor voedsel, kustbescherming en inkomen. Alles bij elkaar genereren de mangroves via hun ecosysteemdiensten (zoals vis, hout, schoon water, toerisme) 2,7 biljoen dollar per jaar voor de wereldeconomie – en ze zijn belangrijk voor miljoenen mensen die nabij de mangrovebossen wonen.
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.