Help het koraal!

Toekomstkunde les 21

Troy Mayne

Duizenden zeedieren kunnen niet zonder het mooie, kleurrijke koraal, maar wetenschappers slaan alarm: door vervuiling van zeewater en stijgende temperatuur worden koraalriffen ernstig bedreigd. 

Wat is koraal eigenlijk? Wat leeft er? En hoe beschermen en herstellen mensen het koraal? Daar komt jouw groep met deze Toekomstkunde-les achter!

Groep 5 en 6

Kinderen ontdekken wat er in het koraal leeft en wat de kenmerken van een koraalrif zijn. Ze weten waarom koraal bedreigd is en wat helpt om koraal te herstellen. Kinderen tekenen een eigen stuk koraal dat samengevoegd wordt tot een mooi geheel voor in de klas.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Praat met de kinderen over koraalriffen. Vraag bijvoorbeeld wie ooit koraal gezien heeft, of ze weten waar koraal leeft en welke dieren in een koraalrif leven.
De goede antwoorden van opdracht 1 zijn:

- diertjes
- zee
- vissen
- koraalrif

Opdracht 2

De bron is hier te vinden. Lees de tekst eventueel samen. Kinderen kunnen ook zelf naar de pagina wwf.nl/bron gaan en op de juiste les klikken.

Opdracht 4

Deze opdracht is een verwerking van het interview met koraalhersteller Arjan.

Antwoord 1: Koraal is belangrijk voor zeedieren omdat het hun thuis is. In koraal vinden zij voedsel, kunnen zij zich verschuilen en kunnen ze paren of eitjes leggen.

Antwoord 2: Door klimaatverandering warmt het zeewater op. Dit heeft dodelijke gevolgen voor het koraal. Het koraal sterft af, waardoor het aantal vissen en andere dieren ook afneemt.

Praat met de kinderen over wat mensen kunnen doen om het koraal te beschermen. Gebruik de informatie uit de tekst, maar laat de kinderen ook zelf nadenken over wat ze al weten over klimaatverandering en wat zijzelf kunnen doen om dit tegen te gaan.

Opdracht 5

De kinderen teken een eigen koraalrif. Leg wasco, potloden, stiften, pennen en verf klaar. Moedig de kinderen aan om verschillende tekentechnieken te gebruiken. De kinderen tekenen ook vissen in het koraal en schrijven er weetjes bij als ze tijd over hebben.

Toekomst-vraag

Je kunt de vraag klassikaal te behandelen. Waarom zijn vissen belangrijk? Je kunt hierbij denken aan voedselbron voor mens en dier, maar ook zijn het opruimers van de oceaan. Maar ook schoonheid is belangrijk, vissen zijn uniek en horen in een gezonde zee!

CRF Bonaire

Leuke resultaten?

Deel het met #toekomstkunde op social media! Of mail het naar: toekomstkunde@wwf.nl

Groep 7 en 8

Kinderen leren over wat er bij het koraal leeft en waarom koraal van levensbelang is voor zeedieren. Ze duiken verder in op waarom koraal afsterft. Vervolgens schrijven ze zelf een nieuwsbericht over het belang van koraalriffen en het nieuwe koraal-actie-plan van het Wereld Natuur Fonds.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Opdracht 1
Praat met de kinderen over koraalriffen. Vraag bijvoorbeeld wie er ooit koraal gezien heeft, of ze weten waar koraal leeft en welke dieren in een koraalrif leven.

De kinderen zoeken op internet op hoe de vissen er in het echt uitzien en kleuren de vissen in.

Opdracht 2

De bron is hier te vinden. Lees de tekst eventueel samen. Kinderen kunnen ook zelf naar de pagina wwf.nl/bron gaan en op de juiste les klikken.

Opdracht 4

Deze opdracht is een verwerking van het interview met koraalhersteller Arjan. Bespreek de antwoorden van de kinderen klassikaal. De foto geeft een gebleekt stuk koraal weer. Door klimaatverandering warmt het zeewater op en dat zorgt ervoor dat algen in het water giftige stoffen aanmaken. Deze giftige stoffen zorgen ervoor dat koraal ziek wordt en geen voedsel meer op kan nemen. Dan sterft het af en dit leidt tot het verbleken van koraal. In afgestorven koraal kunnen geen vissen meer leven. Zij zijn immers afhankelijk van koraal voor voedsel, schuilplaatsen en te paren.

Opdracht 5

Het beste is als kinderen een nieuwsbericht op de computer kunnen maken, maar een handgeschreven artikel kan natuurlijk ook. Laat hen op internet nieuwsberichten opzoeken of misschien ligt er wel een krant op school die ze kunnen gebruiken ter inspiratie.

Bij een nieuwsbericht hoort natuurlijk een pakkende kop. Een aantal suggesties:

- Het trieste verhaal van het koraal
- Bescherm de kleuren van het koraal
- Zonder koraal geen leven in zee
- Actie voor het koraal nu!

Hebben kinderen leuke nieuwsberichten geschreven, laat het ons weten via de mail: toekomstkunde@wwf.nl.

Toekomst-vraag

Je kunt de vraag klassikaal behandelen. Waarom zijn vissen belangrijk? Je kunt hierbij denken aan voedselbron voor mens en dier, maar ook zijn het opruimers van de oceaan. Maar ook schoonheid is belangrijk, vissen zijn uniek en horen in een gezonde zee!

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

©Vincent Kneefel / WWF Nederland

5e massale koraalverbleking op het Great Barrier Reef in 8 jaar

WWF-Australië is zeer bezorgd over de nieuwe massale koraalverbleking op het Groot Barrièrerif. Het is al de 5e sinds 2016.Er is sprake van massale koraalverbleking als door hittestress koralen in een groot gebied verbleken.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info
©WWF NL - Capser Douma

Aangespoelde olie: "Op Bonaire dreigt een natuurramp"

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. "Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen en ook voor het zeegras en de mangroven en dus ook voor de mens.
Meer info

Centrale riolering op Bonaire om koraalriffen te beschermen

Momenteel is slechts 10% van de huishoudens op Bonaire aangesloten op centrale riolering. Dat percentage lijkt eindelijk te gaan toenemen. En dat is hard nodig om het koraal te beschermen. Hennyson Thielman, Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Milieu op Bonaire, kondigt aan dat binnenkort meer huishoudens op het rioolnetwerk worden aangesloten.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Michel Gunther / WWF

Nieuwe app helpt ernstig bedreigde karetschildpadden te beschermen

Een nieuwe app – genaamd SEE Shell – moet de illegale handel in schildpadproducten tegengaan en zo de ernstig bedreigde karetschildpad beter beschermen. De app kan met artificial intelligence en beeldherkenning bepalen of een product gemaakt is van het schild van een karetschildpad, en met succes: de applicatie is voor maar liefst 94 procent nauwkeurig.
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.