Antonio Busiello / WWF-US

Koraalbeschermer Arjan

Janouk van Toekomstkunde stuurde Arjan de Groene, oceanen-expert van het Wereld Natuur Fonds, wat vragen toe. Arjan zet zich in om koraal te beschermen. Hij werkt onder andere op het tropische eiland Bonaire, aan de andere kant van de wereld in het Caribisch gebied. Het gaat wereldwijd en ook daar niet zo goed met koraalriffen.

Hieronder zie je de antwoorden van Arjan op de vragen van Janouk. Lees ze rustig door en ga daarna verder met het werkblad.

Troy Mayne

Vraag 1

Wat is koraal?

  • 1

    Diertjes

    Koraal zijn geen planten of stenen, maar dieren! Ze zijn piepklein en met duizenden bij elkaar vormen ze een mooi onderwaterlandschap.

  • 2

    Rif

    Veel koraal bij elkaar heet een koraalrif. Zo'n rif bevat verschillende soorten koraal. Daar houden zeedieren van, het is hun thuis. Ze vinden daar hun eten en kunnen er schuilen, paren en eitjes leggen.

Antonio Busiello / WWF-US

Vraag 2

Wat leeft er bij koraal?

  • 1

    Tropische vissen

    Bij het koraal leven veel verschillende soorten vissen. Van zo klein als een pinda tot zo groot als een bus!

  • 2

    Haaien

    Haaien zijn natuurlijk ook vissen en sommigen van hen leven ook bij het koraal. Ze jagen daar op voedsel zoals kleinere vissen en octopussen.

  • 3

    Nog veel meer

    Zeesterren, krabben, inktvissen en nog heel veel meer. Er leven wel duizenden verschillende zeedieren bij koraal. Zonder het koraal zouden veel van die dieren niet kunnen overleven.

Jürgen Freund / WWF

Vraag 3

Waarom gaat het niet zo goed met het koraal?

  • 1

    Temperatuur

    Het wordt steeds warmer op aarde, ook in de oceaan. Koraal kan slecht tegen die verandering. Wanneer het zeewater te warm wordt maken de algen in het water giftige stofjes aan. Hier worden koralen ziek van, waardoor ze verbleken (dat zie je op de foto). Als het water afkoelt kunnen ze soms nog herstellen, maar vaak gaan ze dood omdat het zich niet meer kan voeden. 

  • 2

    Afval

    Afvalwater van bijvoorbeeld huizen bij kustplaatsen (riool) maar ook afval en afvalwater van schepen is slecht voor het koraal. Het water wordt dan vervuild en dat is als een soort gif voor koraal. Het gaat er dood door. Plastic afval in zee is ook slecht voor koraal, het komt er in vast te zitten en kan het koraal verstikken.

Jürgen Freund / WWF

Vraag 4

Wat kunnen we doen om het koraal te helpen?

  • 1

    Problemen aanpakken

    Bij vraag 3 las je al waarom het slecht gaat met koraal. Daarom is er voor Bonaire en omgeving een plan gemaakt waar de overheid mee aan de slag kan, een koraalherstelplan!

  • 2

    Riool

    In dat plan staat dat er bij de Caribisch Nederlandse eilanden waar koraal is (zoals bij Bonaire) dat er goede riolering moet komen. Zo kan afvalwater van bijvoorbeeld wc's van mensen niet meer in zee komen en blijft het zeewater schoon.

  • 3

    Minder visplekken

    In het koraalplan staat ook dat er meer plekken moeten komen waar niet gevist mag worden door vissers. Vissen zijn belangrijk voor het koraal. Ze maken het schoon en zorgen er zo voor dat het kan groeien. 

Reef Renewal Bonaire

Vraag 5

Hoe herstel je koraal?

  • 1

    Terugzetten

    Als je de oorzaken van het verdwijnen van koraal hebt aangepakt (zoals afvalwater), kunnen we ook koraal terugzetten!

  • 2

    Laten groeien

    Dat doen we door van een gezond groot stuk koraal een klein stukje af te breken. Dat mogen alleen experts doen. Het stukje wordt dan op een constructie (dat zie je op de foto) in de zee geplaatst. Daar groeit het verder.

    Is het stukje nieuw koraal groot genoeg? Dan wordt het teruggeplaatst in het koraalrif.