De grootste van alle olifanten
De grote savanneolifant wordt bedreigd door stroperij en verdwijnend leefgebied.
© Laura HannuschStatus: Bedreigd
De savanneolifant leeft op de savannes en in de drogere bossen, vooral in het zuiden en het oosten van Afrika
De savanneolifant
Savanneolifanten zijn de grootste onder de soorten olifanten met een hoogte tot bijna 4 meter en een gewicht tot 6000 kilo. Ze onderscheiden zich gemakkelijk door hun zeer grote oren – waardoor ze overtollige warmte kunnen kwijtraken – en voorpoten die merkbaar langer zijn dan de achterpoten. Ze leven in de grasvlaktes en bushlands van oostelijk en zuidelijk Afrika.
Savanneolifanten leven op de Afrikaanse savanne, met acaciabomen en met gras en kruiden begroeide vlaktes. Ze zijn ook te vinden in gebieden met bossen waar een deel van het jaar een droge periode heerst. Savannes bevinden zich in heel Afrika beneden de Sahara, maar vooral in oostelijk en zuidelijk Afrika. Ook in de woestijnen van Botswana en Namibië komen olifanten voor.
Wat is er aan de hand?
De laatste honderd jaar zijn de aantallen olifanten rap achteruit gegaan. Rond de jaren tachtig werden er ongeveer 100.000 olifanten per jaar gedood door stropers. Stroperij blijft een groot probleem, omdat er veel geld gegeven wordt voor de ivoren slagtanden. Savanneolifanten hebben ook te kampen met verlies van leefgebied. De natuur waarin ze leven wordt steeds kleiner, waardoor ze vaker in aanraking komen met mensen.
Waarom is het belangrijk om de savanneolifant te beschermen?
Savanneolifanten dragen bij aan het onderhoud van de savannes en open bossen door de boomdichtheid te verminderen. Zonder hen zouden veel andere planten en dieren die afhankelijk zijn van open vlaktes, zoals kuddes gazelles en gnoes, niet overleven.
Wat doet WWF?
Het WWF-programma voor de Afrikaanse olifant is actief in landen in Afrika die ten zuiden van de Sahara liggen en waar nog olifanten voorkomen. Het geeft strategische steun en begeleiding om ervoor te zorgen dat de olifant een toekomst heeft in Afrika. De verschillende WWF-kantoren in centraal, zuidelijk, oostelijk en westelijk Afrika werken samen met een groot aantal partners. Het programma streeft naar het behoud van levensvatbare populaties bos- en savanneolifanten in tenminste 10 landen.
Grensoverschrijdende natuur
In zuidelijk Afrika heeft WWF meegewerkt aan de ontwikkeling van een groot natuurgebied. Kavango-Zambezi (KAZA) is met 520.000 km2 het grootste grensoverschrijdende natuurgebied ter wereld. Het ligt in het stroomgebied van de rivieren de Zambezi en de Okavango in zuidelijk Afrika. Hier leeft de helft van alle savanneolifanten in Afrika, zo'n 220.000. Zambia, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola hebben KAZA opgericht om de waardevolle natuur in het gebied te kunnen behouden. Maar ook om juist door die rijke natuur te beschermen en toerisme te stimuleren, de levensstandaard van de bevolking te verbeteren. Vandaag de dag zijn we een belangrijke natuurbeschermingspartner voor het gebied.
© Mahmud Yani / WWF-IndonesiaHelp WWF de olifant te beschermen
Adopteer
)
Adopteer symbolisch een olifant! Met jouw aankoop beschermen we de natuur, waaronder de olifant en zijn leefomgeving.
- Krijg een schattige olifantknuffel cadeau
- Ontvang minstens 3 keer per jaar updates
Geef een gift
© Richard Barrett / WWF-UKGeef een eenmalige gift aan WWF. Samen beschermen we de natuur, waaronder bossen en de dieren die er leven. Jouw steun maakt het verschil!
- Je geld gaat direct naar WWF
- Geef dieren een veilige leefomgeving
Meer weten?
Gerelateerde artikelen
© Elephant ConnectionRuim baan voor olifanten
© Richard Barrett / WWF-UKReddingsplan grootste grensoverschrijdend natuurgebied in Afrika
© Martin Harvey / WWFSingapore verbiedt ivoorhandel vanaf september 2021
© Krista LyonsWat kan ik doen?
Word donateur
Help ons de natuur te beschermen met een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Strijd mee en help de natuur weer winnen!
)
)
)
)
)