Olifantensoorten

Richard Barrett / WWF-UK

Verschillende soorten olifanten

Olifanten stammen uit een oude en beroemde familie zoogdieren: de slurfdieren. Ze zijn al zo’n 35 miljoen jaar op de wereld. In totaal hebben er wel 175 verschillende soorten slurfdieren bestaan, waarvan de uitgestorven mammoet de bekendste is. 

Lang werd gedacht dat er van alle soorten nog maar twee over waren, de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. In 2021 werden wetenschappers het na veel studie eens dat het er drie zijn: de bosolifant in Afrika is geen ondersoort van de Afrikaanse maar een aparte soort. Dat betekent dat er nog drie soorten olifanten zijn op aarde. Er leven er twee in Afrika: de bosolifant en de savanneolifant, en één in Azië. Van de Aziatische olifant zijn vier ondersoorten: de Indische olifant, de Sri Lankaanse olifant, de Sumatraanse olifant en Borneose olifant. Ontdek hier deze olifantensoorten, de gevaren die zij moeten trotseren om te overleven en wat WWF doet om ze te beschermen.

Olifanten in Afrika

WWF / Carlos Drews
Bosolifant
Bosolifant
Status: Ernstig bedreigd
Martin Harvey / WWF
Afrikaanse olifant
Afrikaanse olifant
Status: Kwetsbaar
Laura Hannusch
Savanneolifant
Savanneolifant
Status: Kwetsbaar

Olifanten in Azië

Julia Thiemann / WWF-Germany
Aziatische olifant
Aziatische olifant
Status: Bedreigd
Kaisa Siren / WWF
Borneose olifant
Borneose olifant
Ondersoort van de Aziatische olifant
Status: Bedreigd
Ola Jennersten / WWF-Sweden
Indische olifant
Indische olifant
Ondersoort van de Aziatische olifant
Status: Bedreigd
WWF-Indonesia / Samsul Komar
Sumatraanse olifant
Sumatraanse olifant
Ondersoort van de Aziatische olifant
Status: Ernstig bedreigd
WWF / Helmut Diller
Sri Lankaanse olifant
Sri Lankaanse olifant
Ondersoort van de Aziatische olifant
Status: Bedreigd
Shutterstock / Ondrej_Prosicky

Wist je dat?

Olifanten de langste draagtijd van alle zoogdieren op aarde hebben, maar liefst 22 maanden! Vrouwelijke olifanten kunnen maar eens in de 4 tot 5 jaar een jong krijgen.

Resultaten en Updates

Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Elephant Connection

Grootschalige olifantentelling van start in KAZA

De komende maanden zullen de vele olifanten in het grensoverschrijdende natuurgebied Kavango-Zambezi systematisch worden geteld. Een enorme klus: KAZA is 520.000 km² groot, ruim twee keer de oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk.
Meer info
Daniël Nelson

Dobi Dobi

Oud-Directeur Kirsten vertelt over haar bezoek aan Afrika
Meer info
Ingeborg Mägi

Een avontuur door het regenwoud van het Congobekken

WWF-medewerker Ingeborg neemt je mee op een veldbezoek in het Ntokou Pikounda Nationaal Park in de Republiek Congo, naar het hart van majestueuze regenwoud in het Congobekken.
Meer info
Gareth Bentley / WWF-US

Wilde Buren

In hun zoektocht naar voedsel plunderen olifanten in zuidelijk Afrika landbouwgrond van de lokale bevolking. Dit is onderdeel van het 'mens-dierconflict': de botsing tussen mens en dier die vechten om hetzelfde stukje land. Om te voorkomen dat olifanten bedreigd worden en landbouwgrond wordt geruïneerd, biedt WWF een veilige oplossing via KAZA-corridors.
Meer info

Minder stroperij, meer conflicten: bosolifanten in Republiek Congo

Bosolifanten zijn bijzondere dieren. Ze worden pas sinds kort erkend als aparte soort, in plaats van als een ondersoort van de Afrikaanse olifant. Deze dieren komen onder andere voor in de Republiek Congo, waar ook collega Sam Nziengui-Kassa werkt als programmamanager natuurbescherming. Hij schreef dit interessante verhaal.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).

IS DE OLIFANT JOUW FAVORIETE DIER?

Bestel een olifant product uit onze webshop.

WWF puzzel - baby olifant - 100 stukjes

Olifant puzzel van 100 stukjes

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}