Olifantensoorten

Richard Barrett / WWF-UK

Verschillende soorten olifanten

Olifanten stammen uit een oude en beroemde familie zoogdieren: de slurfdieren. Ze zijn al zo’n 35 miljoen jaar op de wereld. In totaal hebben er wel 175 verschillende soorten slurfdieren bestaan, waarvan de uitgestorven mammoet de bekendste is. 

Lang werd gedacht dat er van alle soorten nog maar twee over waren, de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. In 2021 werden wetenschappers het na veel studie eens dat het er drie zijn: de bosolifant in Afrika is geen ondersoort van de Afrikaanse maar een aparte soort. Dat betekent dat er nog drie soorten olifanten zijn op aarde. Er leven er twee in Afrika: de bosolifant en de savanneolifant, en één in Azië. Van de Aziatische olifant zijn vier ondersoorten: de Indische olifant, de Sri Lankaanse olifant, de Sumatraanse olifant en Borneose olifant. Ontdek hier deze olifantensoorten, de gevaren die zij moeten trotseren om te overleven en wat WWF doet om ze te beschermen.

Olifanten in Afrika

WWF / Carlos Drews
Bosolifant
Bosolifant
Status: Ernstig bedreigd
Martin Harvey / WWF
Afrikaanse olifant
Afrikaanse olifant
Status: Kwetsbaar
Laura Hannusch
Savanneolifant
Savanneolifant
Status: Kwetsbaar

Olifanten in Azië

Julia Thiemann / WWF-Germany
Aziatische olifant
Aziatische olifant
Status: Bedreigd
Kaisa Siren / WWF
Borneose olifant
Borneose olifant
Ondersoort van de Aziatische olifant
Status: Bedreigd
Ola Jennersten / WWF-Sweden
Indische olifant
Indische olifant
Ondersoort van de Aziatische olifant
Status: Bedreigd
WWF-Indonesia / Samsul Komar
Sumatraanse olifant
Sumatraanse olifant
Ondersoort van de Aziatische olifant
Status: Ernstig bedreigd
WWF / Helmut Diller
Sri Lankaanse olifant
Sri Lankaanse olifant
Ondersoort van de Aziatische olifant
Status: Bedreigd
Shutterstock / Ondrej_Prosicky

Wist je dat?

Olifanten de langste draagtijd van alle zoogdieren op aarde hebben, maar liefst 22 maanden! Vrouwelijke olifanten kunnen maar eens in de 4 tot 5 jaar een jong krijgen.

Resultaten en Updates

Daniël Nelson

Dobi Dobi

Directeur Kirsten vertelt over haar bezoek aan Afrika
Meer info
Gareth Bentley / WWF-US

Wilde Buren

In hun zoektocht naar voedsel plunderen olifanten in zuidelijk Afrika landbouwgrond van de lokale bevolking. Dit is onderdeel van het 'mens-dierconflict': de botsing tussen mens en dier die vechten om hetzelfde stukje land. Om te voorkomen dat olifanten bedreigd worden en landbouwgrond wordt geruïneerd, biedt WWF een veilige oplossing via KAZA-corridors.
Meer info

Minder stroperij, meer conflicten: bosolifanten in Republiek Congo

Bosolifanten zijn bijzondere dieren. Ze worden pas sinds kort erkend als aparte soort, in plaats van als een ondersoort van de Afrikaanse olifant. Deze dieren komen onder andere voor in de Republiek Congo, waar ook collega Sam Nziengui-Kassa werkt als programmamanager natuurbescherming. Hij schreef dit interessante verhaal.
Meer info

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info

Afrikaanse olifanten krijgen hogere status van bedreiging op Rode Lijst

Voortaan staan de Afrikaanse savanneolifant en de bosolifant op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten te boek als Bedreigd en Ernstig bedreigd. Onlangs besloot de African Elephant Specialist Group van IUCN na jarenlang onderzoek en debat, dat bosolifanten en savanneolifanten zoveel van elkaar verschillen dat ze twee soorten zijn. Ze werden altijd als één soort beschouwd, en die stond als Kwetsbaar op de Rode Lijst.
Meer info
Hkun Lot

Een gebied van 10 keer Nederland ontbost in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor landbouw

In de periode tussen 2004 en 2017 is in Azië, Afrika en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectares natuur vernietigd. Dit is een gebied ter grootte van tien keer Nederland. De tropische bossen zijn kaalgekapt om met name ruimte te creëren voor landbouw. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde overzichtsrapport 'Deforestation fronts: Drivers and responses in a changing world' van WWF.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).

IS DE OLIFANT JOUW FAVORIETE DIER?

Bestel een olifant product uit onze webshop.

WWF puzzel - baby olifant - 100 stukjes

Olifant puzzel van 100 stukjes

Van
{{originalPrice}}
Voor
{{variantPrice}}