WWF / Helmut Diller

De tuinmannen van het bos

Er zijn nog maar zo'n 2500 tot 4000 Sri Lankaanse olifanten over.

 • Status: Bedreigd
 • De Sri Lankaanse olifant kom je alleen tegen in het zuidwesten van het eiland Sri Lanka

De Sri Lankaanse olifant

De Sri Lankaanse ondersoort is de grootste en ook de donkerste van de Aziatische olifanten, met depigmentatieplekken - gebieden zonder huidskleur - op de oren, het gezicht, de romp en de buik. Ooit leefden ze op het gehele eiland ten zuiden van India, maar infrastructuur en landbouwgronden dwingen deze olifanten te leven in kleinere gebieden en verstoren hun oude migratieroutes.

De grootte van een kudde Sri Lankaanse olifanten varieert van 12-20 individuen. De kudde wordt geleid door de oudste vrouw of matriarch. De olifanten hebben verpleegafdelingen in de kuddes, bestaande uit zogende vrouwtjes en hun jongen, en jeugdverzorgingsafdelingen, met vrouwtjes met jongen.

Wat is er aan de hand?

De olifantenpopulatie in Sri Lanka is met bijna 65% gedaald sinds het begin van de 19e eeuw. Tegenwoordig wordt de Sri Lankaanse olifant beschermd door de Sri Lankaanse wet en staat de doodstraf op het doden van een olifant. Helaas worden deze olifanten nog steeds bedreigd door verlies van leefgebied en conflicten tussen mens en dier.

Waarom is het belangrijk om de Sri Lankaanse olifant te beschermen?

Olifanten zijn de tuinmannen van het bos. Met hun eetpatroon onderhouden ze het bos en zorgen ze ervoor dat boomzaden verspreid worden. Zo houden ze het bos in stand voor zichzelf, andere soorten en de mens. Olifanten hebben symbolische, culturele en economische betekenis in Sri Lanka. Ze trekken toeristen aan die nationale parken bezoeken om olifanten in het wild te observeren.

Diane Lamboley

Waardoor wordt de Sri Lankaanse olifant bedreigd?

 • 1

  Verdwijnend leefgebied

  De belangrijkste bedreiging voor Sri Lankaanse olifanten is het verlies van bossen. De grote blokken bossen die ze nodig hebben, worden in toenemende mate versnipperd door het omkappen voor menselijke nederzettingen en de uitbreiding van de landbouw in Sri Lanka.

  Lees verder
 • 2

  Mens-dierconflicten

  Als gevolg van het kappen van bossen zijn ook de conflicten tussen mens en olifant toegenomen, wat heeft geleid tot de vernietiging van eigendommen en de dood van zowel mensen als olifanten. Het probleem wordt nog verergerd door de voorkeur van de olifant voor gewassen zoals suikerriet, bananen en ander fruit dat vaak in de regio wordt verbouwd.

  Lees verder

Meer weten?

Julia Thiemann / WWF-Germany
Olifantensoorten
Olifantensoorten
Lees meer over de verwanten van de Sri Lankaanse olifant, zoals bijvoorbeeld de Borneose olifant!
Evelyn Pfeiffer
Bossen
Bossen
Het leefgebied van olifanten staat onder druk door boskap.

Gerelateerde artikelen

Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Historisch akkoord: EU neemt wet aan tegen ontbossing

Producten die verband houden met ontbossing worden niet meer toegelaten op de Europese markt. Enkele uren geleden werden de onderhandelingen over de wet over ontbossing afgerond en werd een historisch akkoord bereikt! Deze verordening is de eerste ter wereld die wereldwijde ontbossing aanpakt en de Europese voetafdruk op de natuur aanzienlijk zal verminderen. Dit resultaat is een belangrijke overwinning van de campagne #Together4Forests die WWF en ruim 200 andere organisaties twee jaar geleden lanceerden.
Meer info
Elephant Connection

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!