WWF / Helmut Diller

De tuinmannen van het bos

Er zijn nog maar zo'n 2500 tot 4000 Sri Lankaanse olifanten over.

 • Status: Bedreigd
 • De Sri Lankaanse olifant kom je alleen tegen in het zuidwesten van het eiland Sri Lanka

De Sri Lankaanse olifant

De Sri Lankaanse ondersoort is de grootste en ook de donkerste van de Aziatische olifanten, met depigmentatieplekken - gebieden zonder huidskleur - op de oren, het gezicht, de romp en de buik. Ooit leefden ze op het gehele eiland ten zuiden van India, maar infrastructuur en landbouwgronden dwingen deze olifanten te leven in kleinere gebieden en verstoren hun oude migratieroutes.

De grootte van een kudde Sri Lankaanse olifanten varieert van 12-20 individuen. De kudde wordt geleid door de oudste vrouw of matriarch. De olifanten hebben verpleegafdelingen in de kuddes, bestaande uit zogende vrouwtjes en hun jongen, en jeugdverzorgingsafdelingen, met vrouwtjes met jongen.

Wat is er aan de hand?

De olifantenpopulatie in Sri Lanka is met bijna 65% gedaald sinds het begin van de 19e eeuw. Tegenwoordig wordt de Sri Lankaanse olifant beschermd door de Sri Lankaanse wet en staat de doodstraf op het doden van een olifant. Helaas worden deze olifanten nog steeds bedreigd door verlies van leefgebied en conflicten tussen mens en dier.

Waarom is het belangrijk om de Sri Lankaanse olifant te beschermen?

Olifanten zijn de tuinmannen van het bos. Met hun eetpatroon onderhouden ze het bos en zorgen ze ervoor dat boomzaden verspreid worden. Zo houden ze het bos in stand voor zichzelf, andere soorten en de mens. Olifanten hebben symbolische, culturele en economische betekenis in Sri Lanka. Ze trekken toeristen aan die nationale parken bezoeken om olifanten in het wild te observeren.

Diane Lamboley

Waardoor wordt de Sri Lankaanse olifant bedreigd?

 • 1

  Verdwijnend leefgebied

  De belangrijkste bedreiging voor Sri Lankaanse olifanten is het verlies van bossen. De grote blokken bossen die ze nodig hebben, worden in toenemende mate versnipperd door het omkappen voor menselijke nederzettingen en de uitbreiding van de landbouw in Sri Lanka.

  Lees verder
 • 2

  Mens-dierconflicten

  Als gevolg van het kappen van bossen zijn ook de conflicten tussen mens en olifant toegenomen, wat heeft geleid tot de vernietiging van eigendommen en de dood van zowel mensen als olifanten. Het probleem wordt nog verergerd door de voorkeur van de olifant voor gewassen zoals suikerriet, bananen en ander fruit dat vaak in de regio wordt verbouwd.

  Lees verder

Meer weten?

Julia Thiemann / WWF-Germany
Olifantensoorten
Olifantensoorten
Lees meer over de verwanten van de Sri Lankaanse olifant, zoals bijvoorbeeld de Borneose olifant!
Evelyn Pfeiffer
Bossen
Bossen
Het leefgebied van olifanten staat onder druk door boskap.

Gerelateerde artikelen

©Andre Dib WWF-Brazil

Nieuwe Braziliaanse landroofwet zou rampzalig zijn voor Amazone

Deze week zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor de toekomst van de Amazone. Alles wijst erop dat het Braziliaanse congres versneld over een wet gaat stemmen die landroof legaliseert, zonder dat er debat aan vooraf is gegaan. Het aannemen van de wet PL2633 zou rampzalig zijn voor de Amazone en haar bewoners.
Meer info
Shutterstock / Rich Carey / WWF-Sweden

Nederland in top 5 EU-landen met meeste import producten gelinkt aan ontbossing

Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland waren binnen de EU tussen 2005 en 2017 samen verantwoordelijk voor 80% van de import van grondstoffen gelinkt aan ontbossing. In die periode is gemiddeld elk jaar vijf miljoen hectare (groter dan de oppervlakte van Nederland) natuur in tropische gebieden omgezet voor landbouwproducten. Een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) 'Stepping Up: The continuing impact of EU consumption on nature' onderstreept de noodzaak voor sterke, bindende EU-wetgeving, die ervoor zorgt dat de enorme Europese voetafdruk in tropische gebieden snel kleiner wordt.
Meer info

Neushoorns in Nepal in de lift: +16%

De populatie neushoorns in Nepal laat een veelbelovende toename zien. Sinds 2015 is het aantal neushoorns gestegen van 650 naar maar liefst 752, een toename van 16 procent. Dit blijkt uit de resultaten van de National Rhino Count 2021 die liep van 22 maart tot 10 april.
Meer info
Elephant Connection

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!