Wild Wonders of Europe / Peter Cairns / WWF
23 juni 2020

Europese Commissie: waterwet blijft!

Een mijlpaal voor de rivieren, meren en wetlands in Europa! De Europese Commissie kondigt aan dat de krachtige waterwet van de EU - de Kaderrichtlijn Water (KRW) - niet wordt gewijzigd.

Bart Geenen, hoofd zoetwater WWF-NL: “Dit is geweldig nieuws! Alle lidstaten committeren zich en koersen hiermee op een goede kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Europa uiterlijk 2027. Dit resultaat is te danken aan iedereen in Europa die heeft aangegeven gezonde rivieren en andere wateren heel belangrijk te vinden. En vooral een sterke wet te willen die dit allemaal beschermt."

Steun van Europeanen

Het besluit komt zes maanden nadat de wet als ‘fit for purpose’ werd beoordeeld na een grondige evaluatie van twee jaar. De Europese Commissie organiseerde tijdens de evaluatie een zogenoemde publieksconsultatie, zodat de inwoners van Europa mede konden bepalen of de wet nog voldeed. Meer dan 375.000 mensen riepen de Europese Commissie op om Europa’s waterwet in zijn huidige vorm te behouden en beter zou moeten worden uitgevoerd door hun regeringen. De #ProtectWater-campagne, geleid door natuurorganisaties zoals WWF, Wetlands International en de European Anglers Association, maakte het voor alle Europeanen makkelijk om hieraan bij te dragen. Ook bijna 6.000 wetenschappers en een groep bedrijven steunden de natuurorganisaties en hebben gepleit voor het ongewijzigd voortbestaan van de wet.

Waterwet cruciale pijler

De boodschap van de Europese Commissie is duidelijk: de Europese waterwet is een cruciale pijler in de milieuwetgeving van de EU en blijft ongewijzigd. De EU heeft de Kaderrichtlijn water nodig om haar watervoorziening te waarborgen, het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen en de klimaatverandering aan te pakken.

Inspanningen nu versnellen

Bart Geenen: “Nu is het tijd om door te pakken. Implementatie van de waterwet is tot nu toe achtergebleven en het is hoog tijd om deze achterstand in te halen.” Op dit moment kan slechts 40% van onze wateren in Europa als ‘gezond’ worden bestempeld. In 2027 moet dit dus 100% zijn.  Met deze aankondiging is het duidelijk dat de lidstaten geen verdere vertragingen kunnen oplopen. De Europese Commissie moet nu samenwerken met alle relevante belanghebbenden om de implementatie te versnellen en ervoor te zorgen dat de doelstellingen van de KRW uiterlijk in 2027 zijn bereikt. Bart Geenen: “De lidstaten zullen hiervoor alles uit de kast moeten halen.”

Wild Wonders of Europe / Martin Falklind / WWF

Gerelateerde artikelen

Natuurmonumenten

Herstel van Europese rivieren essentieel voor klimaatweerbaarheid

WWF Europe heeft op 2 juli 2024 het rapport Rivers2Restore gelanceerd.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).