Indonesië, Rusland, Bolivia, Paraguay: de branden laten zich niet bestrijden
‘De wereld staat in brand’, meldden we enkele weken geleden. Helaas is deze ernstige situatie niet voorbij. In verschillende landen grijpen de vlammen nog steeds om zich heen en worden de leefgebieden van mensen en dieren bedreigd. Duizenden brandweermensen en vrijwilligers strijden samen tegen het vuur.
Paraguay
In de regio Alto in Paraguay werd meer dan 250.000 hectare natuur getroffen, waarvan circa 200.000 in het beschermde gebied Cerro Chovoreca. De vuurzeeën kwamen tot wel tien meter hoog en doven gaat moeizaam. De vuren kunnen snel weer oplaaien, omdat de grond tot wel een week kan nasmeulen. Ook in Bolivia wordt hard gewerkt om branden te blussen. En dit is niet zonder gevaar; blusteams worden snel ingesloten door het vuur en kunnen soms maar net op tijd wegkomen.
Ook de lokale bevolking wordt hard getroffen. Op de grens van Bolivia en Paraguay woont het Ayoreo-volk, een stam die vrijwillig geïsoleerd van de buitenwereld leeft. De Ayoreo zijn inmiddels al een aantal keer gezien door omwonenden van het brandende gebied; een teken dat hun leefgebied waarschijnlijk in vlammen op is gegaan. In de regio worden inmiddels ook veel dieren gevonden die niet meer voor de branden konden vluchten.
Bolivia
Een gebied ter grootte van Nederland is getroffen door de vuurzeeën in Bolivia, dit blijkt uit satellietbeelden van NASA en ESA (European Space Agency). De helft van het verwoeste gebied ligt in beschermde gebieden die bekend staan om hun hoge biodiversiteit. Het einde is nog niet in zicht: in Chiquitanía, een droog bossengebied, loopt het droge seizoen tot december. De branden kunnen dus nog maandenlang doorzetten. Met twee speciale blusvliegtuigen, helikopters, ongeveer 5.000 brandweerlieden en vrijwilligers, soldaten en de politie wordt geprobeerd de branden onder controle te krijgen. De regering van Bolivia weigert intussen de noodtoestand uit te roepen, omdat ‘de branden niet overal hetzelfde zijn en er niet genoeg mensen door geraakt worden’.
Indonesië
De branden in Indonesië legden al ruim 324.000 hectare natuur in de as. De branden woeden vooral hevig in Kalimantan. Dit zorgt voor enorme luchtvervuiling, waardoor scholen moesten sluiten en waar ook Maleisië, Singapore en de Filipijnen last van ervaren. Het Tesso Nilo National Park werd zwaar getroffen. Medewerkers zijn inmiddels geëvacueerd en de olifanten van de nabijgelegen opvang zijn in veiligheid gebracht.
Rusland
Bosbranden zijn in Rusland niet ongewoon. Uit satellietbeelden blijkt dat de afgelopen 20 jaar ieder jaar gemiddeld 10 miljoen hectare aan bos getroffen wordt door brand en dat zeker 3 miljoen hectare ook echt verwoest wordt. Dit jaar werd echter al bijna 16 miljoen hectare bos aangetast. Inmiddels nemen de branden af, door regen en lagere temperaturen.
Nieuws
Lees de laatste berichten van WWF
Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen
Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).