De TNFD – een tool voor de natuur-positieve economie

WWF / Simon Rawles

WWF werkt aan het vergroenen van de financiële sector door van binnenuit te werken. We werken samen met banken en investeerders en laten zien waar de risico’s, maar ook de kansen liggen bij bepaalde investeringen. Waar de biodiversiteit onder druk staat van bedrijfsactiviteiten, stellen we samen richtlijnen en duurzaamheidscriteria op en geven advies over tools die daarbij gebruikt kunnen worden. Eén van die tools is het raamwerk van de Taskforce on Nature-related Financial Disclosures (TNFD).

Sinds september 2023 is de eerste versie van dit raamwerk beschikbaar voor financiële instellingen en bedrijven om te gebruiken. WWF ziet TNFD als een mijlpaal op weg naar de natuur-positieve economie en roept wereldwijd bedrijven en financiele instellingen op om met TNFD aan de slag te gaan.

Nicolas Villaume / WWF-US

Wat is de TNFD? 

Deze tool helpt bedrijven en financiële instellingen om natuur-gerelateerde risico’s en kansen in kaart te brengen en daar beter op te sturen. De TNFD is het resultaat van een wereldwijde samenwerking van meer dan 1.000 (financiële én natuur) experts en wetenschappers.

De TNFD is nadrukkelijk geen standaard of wetgeving. Het is een tool voor en door de markt en implementatie ervan is vrijwillig. WWF heeft vanaf het begin af aan wereldwijd meegewerkt als expert bij de ontwikkeling van het raamwerk. Ons doel is om te zorgen dat al het geld wereldwijd gaat bijdragen aan herstel van biodiversiteit en natuur.

Kansen én risico’s

De financiële sector is van oudsher gewend om te kijken naar risico’s. Natuurverlies kan risicovol voor bedrijven zijn; denk aan overstromingen, aardbevingen of droogte. De TNFD helpt ondernemingen en financiële instellingen om deze natuurgerelateerde risico’s in kaart te brengen, en in te zien welke bedrijfsactiviteiten mogelijk impact op de natuur hebben.

Ook geeft de TNFD tips en handvatten voor acties die de natuur herstellen en helpen. Belangrijk daarbij is maatwerk per bedrijf; omdat de natuur overal anders is en anders reageert is het heel belangrijk om de locatie goed in kaart te brengen.

Hoe werkt het? 

Het TNFD Framework bestaat uit 3 hoofdelementen: 

  1. Kernconcepten en definities zodat iedereen dezelfde taal spreekt
  2. Een stappenplan om de interactie met de natuur in kaart te brengen (LEAP approach)
  3. Aanbevelingen voor rapportage

Voor vier specifieke sectoren heeft TNFD daarnaast verdiepende sectorrichtlijnen ontwikkeld: financiële instellingen, mijnbouw en metalen, landbouw en voedsel en energie.  

Wat kan ik er mee?  

Er komt steeds meer op bedrijven en financiële instellingen af als het gaat om duurzaamheid. Waar we al langer gewend zijn om aan thema’s als klimaat of mensenrechten te werken, is biodiversiteit en natuur nog relatief nieuw en onbekend terrein.

We zien veel bedrijven worstelen om de eerste stappen te zetten op dit thema, omdat ze niet goed weten waar te beginnen en de kennis en ervaring missen over de natuur-positieve economie. Daarom helpt WWF hierbij. Door nu te starten met het verzamelen van nieuwe data, het stellen van de juiste vragen en het uitvoeren van een analyse die nodig is om goede plannen te maken, zorgen bedrijven dat ze hun strategie toekomstbestendig maken en houden.  

Stel jezelf de vraag

WWF ziet de TNFD als één van de vele tools die nodig is om de relatie tussen bedrijven, financiering en natuur te veranderen. Want uiteindelijk ziet WWF een belangrijke rol voor de financiële sector in het behoud en het herstel van natuur.

Met beleggingen en leningen bepaalt de financiële sector welke bedrijven en projecten gesteund worden. Dat zijn investeringen met mogelijk grote gevolgen. Ze kunnen zorgen voor meer natuurverlies of juist voor natuurbehoud. De financiële sector kan dus nu al zelf hét verschil maken op weg naar een groene wereld. Eigenlijk zou elke financiële beslissing gepaard moeten gaan met de vraag: ‘wat is de impact op natuur?’

Meer info

Shutterstock / Olga Kashubin / WWF
Meer over TNFD
Meer over TNFD
WWF / Humberto Tan
TNDF in sneltreinvaart
TNDF in sneltreinvaart
Christian Braga / WWF-Brazil
Rapport bedrijven en economie
Rapport bedrijven en economie
Jan Wärnbäck / WWF-Sweden
Rapport bedrijven en biodiversiteit
Rapport bedrijven en biodiversiteit