©Sabine Bos / WWF
04 april 2024

Zambia roept huidige extreme droogte uit tot nationale ramp

Het Rode Kruis en WWF in Zambia pleiten voor natuurlijke klimaatoplossingen 

Vorige maand verklaarde de president van Zambia, dat de huidige langdurige droogte in het Afrikaanse land, inmiddels officieel een nationale ramp is. Meer dan 1,59 miljoen Zambianen hebben humanitaire hulp nodig om onder andere ondervoeding te voorkomen. En dat aantal groeit naarmate de droogte aanhoudt.


Natuurlijke oplossingen kunnen droogte in te toekomst tegengaan

De huidige droogte heeft in totaal 8 provincies getroffen en daarmee 84 van de 116 districten in het hele land. In lijn met de voorspelde gevolgen van de klimaatcrisis, zien het Rode Kruis en WWF een enorme toegevoegde waarde in het gebruik van meer natuurlijke klimaatoplossingen ook wel Nature-based Solutions genoemd, voor de lange termijn. De oplossingen werken vaak regionaal, op landschapsniveau, ze zijn duurzaam en kunnen zorgen voor meer weerbaarheid tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte en overstromingen. 

koeien opgedroogde waterplek


Handen ineen voor oplossingen

Een Zambiaanse regio die al langere tijd zeer regelmatig te kampen heeft met droogte en overstromingen is Kafue Flats, gelegen langs de Kafue rivier. Afgelopen oktober zijn medewerkers van het Zambiaanse Rode Kruis en WWF in de Kafue Flats geweest. Ze spraken er met belanghebbenden zoals vertegenwoordigers van de lokale gemeenschappen, medewerkers van de DMMU (Disaster Management and Mitigation Unit), beleidsmakers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt & Visserij en met academici. Men kwam samen om de problemen en de mogelijke oplossingen te inventariseren. Hieruit bleek dat natuurlijke klimaatoplossingen hier goed zouden kunnen werken. Een aantal oplossingen is geïdentificeerd en een aantal daarvan lijkt kansrijk in deze kwetsbare regio en wordt nu onderzocht.  

 

Ramp na ramp

De gemeenschappen in de Kafue Flats zijn vaak getroffen door de effecten van klimaatverandering en moesten in sommige gevallen, zoals bij ernstige overstromingen, voor hun eigen veiligheid worden geëvacueerd. De rampen hier lijken heviger te worden en langer te duren.

 

Wildlife ook slachtoffer

De veiligheid van de mensen en hun vee is in gevaar, maar ook die van wilde dieren. Droogte leidt tot watertekorten en daarmee voedseltekorten. Om toch aan eten te komen gaan sommige mensen stropen. Drinkplekken worden schaarser, waardoor wilde dieren meer naar dorpen en steden trekken en daar in conflict kunnen komen met mensen, de zogeheten mens-dier-conflicten waarbij aan beide zijden helaas vaak slachtoffers vallen.

 

Rivier en moeras

Ook de Lukanga moerassen worden door de droogte bedreigd. Het is een enorm groot en vitaal natuurlijk waterreservoir waar meer dan 7 miljoen Zambianen van afhankelijk zijn en dat in nauwe verbinding staat met de andere belangrijke waterbron in de regio; de Kafue rivier.
Dr. Rowen Jani van WWF-Zambia: “De waterstanden zijn gevaarlijk laag, ze bedreigen het voortbestaan van het moeras en daarmee ook de mensen en dieren die ervan afhankelijk van zijn. De vissers klagen al over veel minder vis en hebben inmiddels serieuze voedseltekorten.” Dr. Jani benadrukt: “Er is een dringende behoefte aan samenwerking met alle relevante partijen om de Lukanga moerassen beter te beschermen en behouden. Gezamenlijke inspanningen om de getroffen gemeenschappen te ondersteunen en het natuurlijke reservoir te herstellen zijn nodig.” 

 

afrikaanse man houd vissen in lucht


Klimaatrampen voorkomen met meer natuur

Meer natuur zorgt voor minder klimaatverandering. Natuurlijke klimaatoplossingen zijn kosteneffectief en kunnen de gemeenschappen helpen om weerbaarder te worden in deze tijden van waterschaarste. WWF en het Rode Kruis in Zambia doen daarom een beroep op de Zambiaanse overheid om natuurlijke klimaatoplossingen te promoten en steunen om grotere klimaatrampen in de toekomst tegen te gaan. 

Lees hier meer over WWF en klimaatverandering

Gerelateerde artikelen

Casper Douma

Bouwen mét natuur, niet er bovenop!

WWF-medewerker Evita Sanches vertelt over mangroveherstel op Curacao.
Meer info
Joseph Salumata / Red Cross Zambia

Elke euro die we nu investeren in natuur bespaart 16 euro aan noodhulp later

Door klimaatverandering zijn er meer en intensere natuurrampen. Het Rode Kruis moet steeds vaker en op meer plekken hulp bieden. Maar niet als we de natuur als oplossing omarmen.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).