wwf
02 juni 2022

Baanbrekend rapport van WWF en het Rode Kruis toont aan hoe de natuur levens kan redden

Natuurlijke oplossingen kunnen de intensiteit van klimaat- en weergerelateerde gevaren met 26% verminderen. Dat toont een nieuw rapport van het Internationale Rode Kruis en WWF aan. Het onderzoek laat zien hoe de kracht van de natuur om mensen te beschermen beter kan worden benut. Wereldwijd leven meer dan 3,3 miljard mensen in gebieden die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

Maarten van Aalst, directeur van het Internationale Rode Kruis Klimaatcentrum: “Denk bijvoorbeeld aan bosbehoud als bescherming tegen overstromingen en erosie, of het herstel van mangroven als kustwering. Die bomen halen bovendien kooldioxide uit de atmosfeer zodat de planeet minder opwarmt, en ze leveren voedsel voor lokale gemeenschappen.”

‘Fundamenteel anders denken’

Kirsten Schuijt, directeur WWF-NL vult aan: “Klimaatverandering kost mensenlevens en ontwricht samenlevingen. Dit rapport laat zien dat de natuur onze grootste vriend is in de strijd tegen klimaatverandering. We moeten ècht fundamenteel anders gaan denken en volop investeren in natuurlijke oplossingen. Want daarmee gaan we niet alleen de gevolgen van klimaatverandering tegen, maar versterken we ook onze eigen leefomgeving en biodiversiteit.”

Een waardevolle bescherming

Het rapport toont aan hoe groene beschermingsmaatregelen de gevolgen van klimaatverandering en weergerelateerde rampen kunnen verkleinen. Voor het eerst blijkt uit de analyse dat natuurlijke oplossingen ontwikkelingslanden een waardevolle bescherming kunnen bieden. Zo scheelt het deze landen in 2030 grofweg 104 miljard dollar en in 2050 393 miljard dollar aan kosten als gevolg van klimaatverandering.

Succesvol herplanten van bomen in Madagaskar

 

VN-milieubijeenkomst

Het rapport, ‘Working with Nature to Protect People: How Nature-based Solutions Reduce Climate Change and Weather-Related Disasters’, markeert het begin van een partnerschap tussen WWF en het Rode Kruis. Het onderzoek wordt officieel overhandigd tijdens Stockholm+50, een VN-milieubijeenkomst waar landen nadenken over 50 jaar multilaterale actie. Stockholm+50 vindt plaats precies een halve eeuw na de eerste wereldwijde milieutop aldaar.

Rapport "Working with nature to protect people"

Gerelateerde artikelen

ARK Natuurontwikkeling

Natuur is de oplossing voor de gevolgen van klimaatverandering

De klimaattop in Egypte is in volle gang. De urgentie is groot. Klimaatverandering zorgt op steeds grotere schaal voor rampen die een enorme impact hebben op de levens van mens en dier. Maar er is nog hoop. De natuur biedt oplossingen om de gevolgen van deze rampen te temperen en om volgende klimaatrampen te voorkomen. WWF werkt daarom, zowel ver weg als dichtbij, samen met partners aan natuurlijke oplossingen.
Meer info
naturepl.com / Inaki Relanzon / WWF

IPCC: Stop met klimaatvernietigende investeringen, investeer nu in klimaatoplossingen

De huidige investeringen in klimaatvernietigende activiteiten moeten zo snel mogelijk worden gestopt en dat geld moet aan oplossingen worden besteed die de CO2-uitstoot verminderen. We kunnen 40% uitstootvermindering bereiken die nodig is om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken met energiebesparende maatregelen. Eén van de belangrijkste conclusies uit het vandaag verschenen IPCC-rapport is dat de komende acht jaar cruciaal zijn om met deze maatregelen en oplossingen aan de slag te gaan.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Maak véél meer ruimte voor het water met natuurontwikkeling, dat verdient zich dubbel en dwars terug!

Klimaatverandering met hevigere regenbuien, hogere afvoeren in de rivieren en stijgende zeespiegel. We zagen vorige week de gevolgen hiervan in Nederland, Duitsland en België. Nederland wapent zich ook wel tegen deze toenemende dreigingen. Maar doen we dat wel genoeg?
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).