WWF Russia
13 oktober 2020

Massale sterfte van zeeleven in Russisch Noordpoolgebied

Op de kust van het Russische schiereiland Kamtsjatka in het Noordpoolgebied zijn grote hoeveelheden dood zeeleven aangetroffen. WWF-experts in Rusland vermoeden dat een zeer giftige stof vanaf land in de oceaan is gelekt, waardoor een extreem hoog aantal mosselen en zee-egels op de kust aanspoelt, samen met allerlei soorten krab, schelpdieren en vissen. Kamtsjatka ligt aan de overkant van de Beringzee bij Bristol Bay in Alaska. De regio wordt beschouwd als een hotspot van onderwaternatuur die belangrijk is zowel voor dieren als mensen.

WWF analyseerde monsters van het verontreinigde water langs de kust van de Avacha-baai in Kamtsjatka. Samen met video en foto's van het gebied, hebben de experts van WWF vastgesteld dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat het onderwaterleven stierf door een storm of een olieramp. Op basis van voorlopige tests heeft ook het Russische Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen een olielek als bron van de vervuiling uitgesloten.

Strand bezaaid met dode dieren

Sergey Korostelev, programmacoördinator duurzame zeevisserij bij WWF-Rusland: “Op de foto’s zie je ​​rode algensoorten. Die leven op een diepte van 15 meter en dieper en zijn niet gevoelig voor stormen. Alleen in heel zeldzame gevallen en zeker niet in zulke grote hoeveelheden spoelen die aan op de kust. Zelf heb ik ze nog nooit op de wal gezien. Hetzelfde geldt voor slakken, hun schelpen zijn meestal leeg als ze op het strand terecht komen. Maar nu zien we schelpen met een dood weekdier er nog in."

De kans dat dit een giftige vervuiling is met een hoogoplosbare stof is groot. Uit het feit dat het allemaal soorten planten en dieren zijn die op de zeebodem leven en dat ze in grote hoeveelheden zijn aangespoeld, trekt WWF de voorlopige conclusie dat niet alleen de oppervlaktelaag van het water vervuild is, zoals bij een lekkage van olieproducten, maar de hele waterkolom. “We moeten echter eerst de resultaten van de watermonsters en het onderzoek van dode zeedieren zien. Pas daarna is het mogelijk om de oorsprong en de omvang van de besmetting te beoordelen.”

Zorgwekkend gebrek aan preventie

WWF maakt zich zorgen over het gebrek aan systematische preventie en controle van industriële activiteiten in het Russische Noordpoolgebied en vindt dat er een ​​systeem van constante milieumonitoring moet komen, en niet alleen voor Kamtsjatka. Idealiter zouden alle Arctische landen (Rusland, Noorwegen, Finland, Zweden, IJsland, Groenland, Canada en USA) hun inspanningen om industriële lekkages te bestrijden beter met elkaar moeten afstemmen om te zorgen voor effectief rentmeesterschap van de regio.

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Luis Quinta / WWF

Walvisjacht IJsland is enorme stap terug

IJsland gaf op 5 december toestemming aan twee walvisvaartbedrijven om tot 2029 elk jaar meer dan 400 vinvissen te doden.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).