WWF Russia
13 oktober 2020

Massale sterfte van zeeleven in Russisch Noordpoolgebied

Op de kust van het Russische schiereiland Kamtsjatka in het Noordpoolgebied zijn grote hoeveelheden dood zeeleven aangetroffen. WWF-experts in Rusland vermoeden dat een zeer giftige stof vanaf land in de oceaan is gelekt, waardoor een extreem hoog aantal mosselen en zee-egels op de kust aanspoelt, samen met allerlei soorten krab, schelpdieren en vissen. Kamtsjatka ligt aan de overkant van de Beringzee bij Bristol Bay in Alaska. De regio wordt beschouwd als een hotspot van onderwaternatuur die belangrijk is zowel voor dieren als mensen.

WWF analyseerde monsters van het verontreinigde water langs de kust van de Avacha-baai in Kamtsjatka. Samen met video en foto's van het gebied, hebben de experts van WWF vastgesteld dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat het onderwaterleven stierf door een storm of een olieramp. Op basis van voorlopige tests heeft ook het Russische Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen een olielek als bron van de vervuiling uitgesloten.

Strand bezaaid met dode dieren

Sergey Korostelev, programmacoördinator duurzame zeevisserij bij WWF-Rusland: “Op de foto’s zie je ​​rode algensoorten. Die leven op een diepte van 15 meter en dieper en zijn niet gevoelig voor stormen. Alleen in heel zeldzame gevallen en zeker niet in zulke grote hoeveelheden spoelen die aan op de kust. Zelf heb ik ze nog nooit op de wal gezien. Hetzelfde geldt voor slakken, hun schelpen zijn meestal leeg als ze op het strand terecht komen. Maar nu zien we schelpen met een dood weekdier er nog in."

De kans dat dit een giftige vervuiling is met een hoogoplosbare stof is groot. Uit het feit dat het allemaal soorten planten en dieren zijn die op de zeebodem leven en dat ze in grote hoeveelheden zijn aangespoeld, trekt WWF de voorlopige conclusie dat niet alleen de oppervlaktelaag van het water vervuild is, zoals bij een lekkage van olieproducten, maar de hele waterkolom. “We moeten echter eerst de resultaten van de watermonsters en het onderzoek van dode zeedieren zien. Pas daarna is het mogelijk om de oorsprong en de omvang van de besmetting te beoordelen.”

Zorgwekkend gebrek aan preventie

WWF maakt zich zorgen over het gebrek aan systematische preventie en controle van industriële activiteiten in het Russische Noordpoolgebied en vindt dat er een ​​systeem van constante milieumonitoring moet komen, en niet alleen voor Kamtsjatka. Idealiter zouden alle Arctische landen (Rusland, Noorwegen, Finland, Zweden, IJsland, Groenland, Canada en USA) hun inspanningen om industriële lekkages te bestrijden beter met elkaar moeten afstemmen om te zorgen voor effectief rentmeesterschap van de regio.

Gerelateerde artikelen

Fredrik Myhre/WWF Noorwegen

Verloren vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren

Wereldwijd is meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren, de helft (50%) van de zeevogels en ook alle zeven soorten zeeschildpadden zijn slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. De natuurorganisatie roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.
Meer info
Casper Douma / WWF

Na tien jaar Caribisch Nederland is actie voor koraal nog steeds nodig

Caribisch Nederland bestaat tien jaar. Op 10 Oktober 2010 werden Bonaire, Saba en St. Eustatius opgenomen als bijzondere gemeente van Nederland. Door de nauwere band tussen Nederland en de zogeheten BES-eilanden zijn belangrijke zaken als zorg en onderwijs verbeterd. Ook kwam er meer aandacht voor natuurbescherming. Zo werd er meer geld voor natuur vrijgemaakt én meer mankracht. Maar de natuur zelf heeft daar nog niet echt van geprofiteerd en vooral het koraal rond de eilanden heeft zwaar te lijden onder verschillende toegenomen bedreigingen.
Meer info

De Plastic Pledge voor de toerismebranche: één jaar later

Sinds 26 september 2019 tekenden 200 bedrijven en toerisme-organisaties de International Tourism Plastic Pledge. Een initiatief van MVO-Nederland gesteund door WWF. We zien meer en meer plastic in de natuur en op onze vakantiebestemmingen en dat willen we niet. Vol energie en goede ging iedereen aan de slag om samen plasticvervuiling te stoppen, maar de coronacrisis heeft ons allemaal echter twee stappen achteruit doen zetten in plaats van vooruit.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).