WWF Russia
13 oktober 2020

Massale sterfte van zeeleven in Russisch Noordpoolgebied

Op de kust van het Russische schiereiland Kamtsjatka in het Noordpoolgebied zijn grote hoeveelheden dood zeeleven aangetroffen. WWF-experts in Rusland vermoeden dat een zeer giftige stof vanaf land in de oceaan is gelekt, waardoor een extreem hoog aantal mosselen en zee-egels op de kust aanspoelt, samen met allerlei soorten krab, schelpdieren en vissen. Kamtsjatka ligt aan de overkant van de Beringzee bij Bristol Bay in Alaska. De regio wordt beschouwd als een hotspot van onderwaternatuur die belangrijk is zowel voor dieren als mensen.

WWF analyseerde monsters van het verontreinigde water langs de kust van de Avacha-baai in Kamtsjatka. Samen met video en foto's van het gebied, hebben de experts van WWF vastgesteld dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat het onderwaterleven stierf door een storm of een olieramp. Op basis van voorlopige tests heeft ook het Russische Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen een olielek als bron van de vervuiling uitgesloten.

Strand bezaaid met dode dieren

Sergey Korostelev, programmacoördinator duurzame zeevisserij bij WWF-Rusland: “Op de foto’s zie je ​​rode algensoorten. Die leven op een diepte van 15 meter en dieper en zijn niet gevoelig voor stormen. Alleen in heel zeldzame gevallen en zeker niet in zulke grote hoeveelheden spoelen die aan op de kust. Zelf heb ik ze nog nooit op de wal gezien. Hetzelfde geldt voor slakken, hun schelpen zijn meestal leeg als ze op het strand terecht komen. Maar nu zien we schelpen met een dood weekdier er nog in."

De kans dat dit een giftige vervuiling is met een hoogoplosbare stof is groot. Uit het feit dat het allemaal soorten planten en dieren zijn die op de zeebodem leven en dat ze in grote hoeveelheden zijn aangespoeld, trekt WWF de voorlopige conclusie dat niet alleen de oppervlaktelaag van het water vervuild is, zoals bij een lekkage van olieproducten, maar de hele waterkolom. “We moeten echter eerst de resultaten van de watermonsters en het onderzoek van dode zeedieren zien. Pas daarna is het mogelijk om de oorsprong en de omvang van de besmetting te beoordelen.”

Zorgwekkend gebrek aan preventie

WWF maakt zich zorgen over het gebrek aan systematische preventie en controle van industriële activiteiten in het Russische Noordpoolgebied en vindt dat er een ​​systeem van constante milieumonitoring moet komen, en niet alleen voor Kamtsjatka. Idealiter zouden alle Arctische landen (Rusland, Noorwegen, Finland, Zweden, IJsland, Groenland, Canada en USA) hun inspanningen om industriële lekkages te bestrijden beter met elkaar moeten afstemmen om te zorgen voor effectief rentmeesterschap van de regio.

Gerelateerde artikelen

Floor Driessen / Bureau Waardenburg

Tweede Kamer vraagt om beschermde status voor oesterriffen

Goed nieuws voor oesterriffen in de Noordzee! Op 17 december heeft de tweede kamer een motie aangenomen die de regering vraagt om bestaande én toekomstige (platte) oesterriffen een beschermde status toe te kennen. Een mooi succes waar het Wereld Natuur Fonds en Ark Natuurontwikkeling zich de afgelopen jaren hard voor hebben gemaakt.
Meer info
Vincent Munier

Oceaangebied bij Antarctica wordt gesloten voor krillvisserij

Een oceaangebied van 4500 km2 rond Hope Bay bij het noordelijke Antarctische schiereiland wordt gesloten voor visserij. Dat is het mooie resultaat van een samenwerking tussen Non Gouvernementele Organisaties (NGO’s) en de visserij-industrie. Deze sluiting is een grote stap voorwaarts om de oceaan rond de Zuidpool beter te beschermen.
Meer info
Brian J. Skerry / National Geographic Stock / WWF

Camera’s op vissersboten om zeedieren te beschermen

Vandaag (19 november) lanceert het Wereld Natuur Fonds (WWF) samen met Sky Ocean Rescue het rapport “What’s in the Net”. Het rapport laat zien dat wereldwijd jaarlijks 720.000 zeevogels, 300.000 walvisachtigen, 345.000 zeehonden en zeeleeuwen, meer dan 250.000 zeeschildpadden en tientallen miljoenen haaien sterven nadat ze als bijvangst in de commerciële visserij zijn gevangen. Veel van deze soorten zijn met uitsterven bedreigd of staan op de rand van uitsterven. Het rapport concludeert ook dat de onbedoelde vangst van zeedieren kan worden voorkomen door gebruik te maken van zogeheten Remote Electronic Monitoring (REM). WWF dringt er bij overheden op aan om invoering van het monitoringssysteem te ondersteunen en zo het urgente probleem van de bijvangst van honderdduizenden vaak al bedreigde soorten zeedieren in onze oceanen te stoppen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).