WWF Russia
06 december 2019

Siberisch dorp kampt met ijsbeerinvasie

De bewoners van het dorp Ryrkaypiy in het uiterste noordoosten van Rusland hebben te kampen met een ware invasie van ijsberen in hun omgeving. De ijsbeerpatrouille van WWF helpt om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

Op nabijgelegen Kaap Kozhevnikova verzamelen zich elk jaar duizenden walrussen die rond november weer vertrekken. Er blijven altijd dode dieren achter, een uitgelezen maaltijd voor ijsberen. Dit keer zijn er meer dan 50 hongerige ijsberen afgekomen op dit banket. De ijsbeerpatrouille telde op 5 december 56 ijsberen.

Bewaking voor kinderen

De ijsbeerpatrouille rijdt meerdere malen per dag door het dorp en bewaakt de kinderopvang en school om te zorgen dat mensen en beren niet met elkaar in aanraking komen. Zij moeten voorkomen dat de ijsberen vanaf de Kaap het dorp binnengaan. Gemeentewerkers en vrijwilligers helpen de patrouille en inspecteren het gebied op sneeuwscooters. Zolang de beren er zijn zijn alle openbare feestelijkheden zoals het Nieuwjaarsconcert en repetities afgelast. Speciale bussen brengen de kinderen naar de crèche en naar school.

Confrontaties nemen toe

De dorpelingen zijn gewend dat er ijsberen in de buurt zijn maar het aantal was nog niet eerder zo groot. Het bevestigt de trend van de laatste jaren dat het aantal confrontaties tussen mensen en ijsberen toeneemt. Met als belangrijkste oorzaak de afname van het zee-ijs door de opwarming van de aarde. Door het gebrek aan zee-ijs kunnen de ijsberen niet achter zeehonden aan en zijn ze genoodzaakt aan land te gaan om voedsel te zoeken.

“Als er genoeg ijs is gaan de beren verder naar het noorden om op zeehonden te jagen. Maar zolang het zee-ijs niet dik genoeg is om hun gewicht te dragen, zoeken ze hun heil op het land en bestaat de kans dat ze naar het dorp trekken, uit nieuwsgierigheid en omdat ze honger hebben. Ze komen ook helemaal het dorp in door niet goed opgeruimd afval, ze ruiken het, ook al is er ander voedsel voorhanden”, zegt  Mikhail Stishov van WWF-Rusland. “Dit soort opeenhopingen van ijsberen zal blijven voorkomen dus we kunnen maar beter voorbereid zijn, ons aanpassen en manieren vinden om conflicten tussen mensen en dieren vóór te zijn.”

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Resultaten en Updates

Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
James Morgan / WWF-UK

Werk aan de winkel in Groenland

WWF-medewerker Gert vertelt over de samenwerking met collega's in Groenland.
Meer info
WWF / Clive Tesar

30 jaar op de Noordpool

Het Noordpoolgebied: een magische witte wereld, met ijsberen, walrussen, temperaturen ver onder nul, afgelegen gemeenschappen en een dik pak ijs. Dit bijzondere gebied mag niet verloren gaan. Daarom werkt WWF hard aan de bescherming en het behoud van het Noordpoolgebied. Het Arctisch Programma van WWF viert dit jaar zijn 30ste verjaardag. Benieuwd wat we zoal bereikt hebben sinds 1992? We hebben een paar successen op een rij gezet.
Meer info
Global Warming Images / WWF

De Noordpool: een nieuwe zonbestemming?

Een blauwe lucht, een stralende zon, en een thermometer die 35 graden aangeeft. Iedereen in Nederland zoekt verkoeling en zucht onder de hitte. En dan is het pas maart! Het klinkt surrealistisch, maar dit is precies wat er in het Noordpoolgebied gebeurt. Het gebied zou langzaam moeten ontwaken uit de winterperiode nu de dagen langer worden. In plaats daarvan kampt deze koude, witte wereld met een hittegolf waardoor de temperaturen 30 graden hoger liggen dan normaal. Wat is er aan de hand?
Meer info

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Vandaag is het rapport A future for all - the need for human-wildlife coexistence van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en het VN-milieuprogramma (UNEP) gepubliceerd. Het rapport concludeert dat toenemende conflicten tussen mensen en wilde dieren een grote bedreiging zijn voor natuurbescherming, voor mensen en hun levensonderhoud, en voor duurzame ontwikkeling.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Goed nieuws: dikke ijsberen gespot in Canada

In enkele delen van Canada worden de ijsberen dikker en nemen ze in aantal toe. Dit blijkt uit onderzoek naar twee van de 19 subpopulaties van ijsberen.
Meer info