WWF Russia
06 december 2019

Siberisch dorp kampt met ijsbeerinvasie

De bewoners van het dorp Ryrkaypiy in het uiterste noordoosten van Rusland hebben te kampen met een ware invasie van ijsberen in hun omgeving. De ijsbeerpatrouille van WWF helpt om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

Op nabijgelegen Kaap Kozhevnikova verzamelen zich elk jaar duizenden walrussen die rond november weer vertrekken. Er blijven altijd dode dieren achter, een uitgelezen maaltijd voor ijsberen. Dit keer zijn er meer dan 50 hongerige ijsberen afgekomen op dit banket. De ijsbeerpatrouille telde op 5 december 56 ijsberen.

Bewaking voor kinderen

De ijsbeerpatrouille rijdt meerdere malen per dag door het dorp en bewaakt de kinderopvang en school om te zorgen dat mensen en beren niet met elkaar in aanraking komen. Zij moeten voorkomen dat de ijsberen vanaf de Kaap het dorp binnengaan. Gemeentewerkers en vrijwilligers helpen de patrouille en inspecteren het gebied op sneeuwscooters. Zolang de beren er zijn zijn alle openbare feestelijkheden zoals het Nieuwjaarsconcert en repetities afgelast. Speciale bussen brengen de kinderen naar de crèche en naar school.

Confrontaties nemen toe

De dorpelingen zijn gewend dat er ijsberen in de buurt zijn maar het aantal was nog niet eerder zo groot. Het bevestigt de trend van de laatste jaren dat het aantal confrontaties tussen mensen en ijsberen toeneemt. Met als belangrijkste oorzaak de afname van het zee-ijs door de opwarming van de aarde. Door het gebrek aan zee-ijs kunnen de ijsberen niet achter zeehonden aan en zijn ze genoodzaakt aan land te gaan om voedsel te zoeken.

“Als er genoeg ijs is gaan de beren verder naar het noorden om op zeehonden te jagen. Maar zolang het zee-ijs niet dik genoeg is om hun gewicht te dragen, zoeken ze hun heil op het land en bestaat de kans dat ze naar het dorp trekken, uit nieuwsgierigheid en omdat ze honger hebben. Ze komen ook helemaal het dorp in door niet goed opgeruimd afval, ze ruiken het, ook al is er ander voedsel voorhanden”, zegt  Mikhail Stishov van WWF-Rusland. “Dit soort opeenhopingen van ijsberen zal blijven voorkomen dus we kunnen maar beter voorbereid zijn, ons aanpassen en manieren vinden om conflicten tussen mensen en dieren vóór te zijn.”

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.

Resultaten en Updates

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Goed nieuws: dikke ijsberen gespot in Canada

In enkele delen van Canada worden de ijsberen dikker en nemen ze in aantal toe. Dit blijkt uit onderzoek naar twee van de 19 subpopulaties van ijsberen.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Daling ijsbeerpopulaties verwacht voor eind van deze eeuw

Voor het einde van deze eeuw nemen bijna alle ijsbeerpopulaties af; dat is de conclusie van een internationale studie naar de gevolgen van klimaatverandering op de overleving van ijsberen. Uit de studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change, blijkt dat alleen de populaties in de zogeheten Last Ice Area in het noorden van Canada, dit doemscenario mogelijk ontlopen.
Meer info

Noorwegen brengt Noordpool in gevaar

Bereneiland. Het klinkt als een plek uit een kinderboek. Maar Bereneiland bestaat echt, het ligt middenin de Barents Zee, tussen Noorwegen en Spitsbergen. Willem Barents ontdekte dit eiland in 1596 en kreeg het er al snel aan stok met de ijsberen daar.
Meer info
Canon Brutus Östling WWF-Sweden

Zet Noorwegen het mes in de levensader van de Noordpool?

Tot voor kort dachten we dat de Groenlandse walvis niet meer voorkwam in de Barentszzee, als gevolg van de walvisvaart. Wetenschappers waren dan ook enorm opgelucht toen ze in deze zee, tussen het Noorse en het Russische Noordpoolgebied, onlangs een klein aantal Groenlandse walvissen ontdekten.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Het einde van de winter: lange dagen en hongerige ijsberen

Het is weer de tijd van het jaar: ijsbeermoeders verlaten hun veilige sneeuwhol en hun jongen zetten hun eerste stappen in de wijde, witte wereld.
Meer info