WWF Russia
06 december 2019

Siberisch dorp kampt met ijsbeerinvasie

De bewoners van het dorp Ryrkaypiy in het uiterste noordoosten van Rusland hebben te kampen met een ware invasie van ijsberen in hun omgeving. De ijsbeerpatrouille van WWF helpt om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.

Op nabijgelegen Kaap Kozhevnikova verzamelen zich elk jaar duizenden walrussen die rond november weer vertrekken. Er blijven altijd dode dieren achter, een uitgelezen maaltijd voor ijsberen. Dit keer zijn er meer dan 50 hongerige ijsberen afgekomen op dit banket. De ijsbeerpatrouille telde op 5 december 56 ijsberen.

Bewaking voor kinderen

De ijsbeerpatrouille rijdt meerdere malen per dag door het dorp en bewaakt de kinderopvang en school om te zorgen dat mensen en beren niet met elkaar in aanraking komen. Zij moeten voorkomen dat de ijsberen vanaf de Kaap het dorp binnengaan. Gemeentewerkers en vrijwilligers helpen de patrouille en inspecteren het gebied op sneeuwscooters. Zolang de beren er zijn zijn alle openbare feestelijkheden zoals het Nieuwjaarsconcert en repetities afgelast. Speciale bussen brengen de kinderen naar de crèche en naar school.

Confrontaties nemen toe

De dorpelingen zijn gewend dat er ijsberen in de buurt zijn maar het aantal was nog niet eerder zo groot. Het bevestigt de trend van de laatste jaren dat het aantal confrontaties tussen mensen en ijsberen toeneemt. Met als belangrijkste oorzaak de afname van het zee-ijs door de opwarming van de aarde. Door het gebrek aan zee-ijs kunnen de ijsberen niet achter zeehonden aan en zijn ze genoodzaakt aan land te gaan om voedsel te zoeken.

“Als er genoeg ijs is gaan de beren verder naar het noorden om op zeehonden te jagen. Maar zolang het zee-ijs niet dik genoeg is om hun gewicht te dragen, zoeken ze hun heil op het land en bestaat de kans dat ze naar het dorp trekken, uit nieuwsgierigheid en omdat ze honger hebben. Ze komen ook helemaal het dorp in door niet goed opgeruimd afval, ze ruiken het, ook al is er ander voedsel voorhanden”, zegt  Mikhail Stishov van WWF-Rusland. “Dit soort opeenhopingen van ijsberen zal blijven voorkomen dus we kunnen maar beter voorbereid zijn, ons aanpassen en manieren vinden om conflicten tussen mensen en dieren vóór te zijn.”

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).

Resultaten en Updates

De toekomst van de ijsbeer: goed én slecht nieuws

De ijsbeerexperts van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) maakte onlangs de resultaten bekend van een uitgebreid ijsbeeronderzoek. De uitkomsten tonen de huidige situatie van verschillende ijsbeerpopulaties.
Meer info

2050: een ijsvrije Noordpool?

De cryosfeer – alle delen op onze aarde die bevroren zijn door ijs, sneeuw of gletsjers – dreigt te verdwijnen. Opwarming en toenemende druk van menselijke activiteiten zoals visserij en vervuiling zorgen ervoor dat deze gebieden in rap tempo veranderen. Het lijkt voor velen een ver-van-mijn-bed-show, maar wat er in de cryosfeer gebeurt heeft groot effect op andere delen in de wereld en ook op ons.
Meer info

Canada en de Inuit beschermen samen de ‘Last Ice Area’

Canada en de Inuit beschermen samen de ‘Last Ice Area’. ‘Tuvaijuittuq’ (‘het ijs smelt nooit’) wordt een van de grootste beschermde gebieden ter wereld.
Meer info

IJsberen monitoren in Spitsbergen

Jon Aars van het Norwegian Polar Institute (NPI) werkt in samenwerking met WWF mee aan het IJsberen monitoring project in Spitsbergen. Hij is soms dagen onderweg om IJsberen te (onder)zoeken. Hij plaatst geolocatie tags om het gedrag van de ijsberen te kunnen volgen. Lees hier een fragment uit zijn dagboek.
Meer info

5 vragen en antwoorden over de ijsbeer

De ijsbeer is dé icoon van de Noordpool en van klimaatverandering, maar gek genoeg gaat het op dit moment nog helemaal niet zo slecht met de dieren. Hun aantal daalt gemiddeld niet en neemt op sommige plekken op de Noordpool zelfs toe. En dat terwijl het zee-ijs smelt. Hoe kan dat? Misleiden natuurorganisaties de machtige ijsbeer als symbool om donateurs te winnen? 5 terechte vragen over de ijsbeer aan Gert Polet, Noordpoolexpert van Wereld Natuur Fonds.
Meer info

In Beeld: ijsbeeronderzoek bij -20 °C

Bij temperaturen tot -20 °C, met harde wind, gingen onderzoekers van het Noors Polair Instituut (NPI) dit voorjaar weer op pad om ijsberen te onderzoeken.
Meer info