Shutterstock / Mohamed Abdulraheew / WWF
07 maart 2019

Nieuwe studie over microplastics bewijst noodzaak VN-verdrag

Plastic vergaat niet. Het breekt af in heel kleine stukjes, die microplastics worden genoemd. Ze zijn bijna niet te zien zijn met het blote oog. Uit Brits onderzoek blijkt opnieuw dat microplastics verspreid zijn over de hele wereld; ze vervuilen meren en rivieren in Groot-Brittannië, het grondwater in Amerika, ze liggen langs de Yangtze-rivier in China, de kust van Spanje en nog verder. Ook in ons eten en drinken zijn ze te vinden.

De onderzoekers noemen de uitkomsten van hun onderzoek ‘alarmerend’. In de rivier Tame in Manchester zijn 1000 stukjes plastic per liter water gevonden. Deze rivier wordt dan ook gezien als één van de meest vervuilde plekken op aarde. In de rivier Theems in Londen zijn 80 microplastics per liter gemeten. Zelfs in afgelegen gebieden, zoals meren in natuurgebieden in Schotland, zijn nog twee of drie stukjes per liter aangetroffen.

In de voedselketen

De microplastics zijn dus overal te vinden, maar de gevaren zijn nog niet te overzien. Zeedieren zien de stukjes plastic aan voor voedsel. Dat betekent dat ze via de voedselketen in het eten van mensen terecht komen, en dat wij het plastic ook op eten. Plastics zitten ook in het grondwater, dat uiteindelijk gebruikt wordt voor ons drinkwater. Recent onderzoek in Singapore toont aan dat kleine bacteriën zich graag vasthechten aan de plasticdeeltjes waardoor ze misschien ziektes kunnen veroorzaken.

Internationaal VN-verdrag

Er is nog niet veel bekend over de mogelijke gevolgen voor mens en dier van de inname van plastic, maar het is belangrijk dat dit verder wordt uitgezocht. Het is al wel duidelijk dat plastic zich over de hele wereld heeft verspreid en dat het milieu daardoor wordt aangetast. WWF wil de plasticvervuiling tegengaan, en heeft een petitie opgesteld om de VN aan te zetten tot een internationaal verdrag dat hierbij kan helpen. Help ook mee en teken de petitie tegen de plasticvervuiling.

Milos Bicanski / WWF-UK

Gerelateerde artikelen

naturepl.com / Luis Quinta / WWF

Walvisjacht IJsland is enorme stap terug

IJsland gaf op 5 december toestemming aan twee walvisvaartbedrijven om tot 2029 elk jaar meer dan 400 vinvissen te doden.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).