Martin Harvey / WWF
05 september 2016

Code rood voor de gorilla

De nieuwste update van de internationale Rode Lijst van bedreigde soorten laat zien dat maar liefst vier van de zes grote mensapen slechts één stap verwijderd zijn van uitsterven. Met de reuzenpanda gaat het juist, mede dankzij bescherming, zo goed dat deze iconische soort de status ‘kwetsbaar’ krijgt in plaats van ‘bedreigd’.

De illegale jacht voor bushmeat is de voornaamste oorzaak van de enorme achteruitgang van de oostelijke gorilla (Gorilla beringei). Deze gorillasoort kent twee ondersoorten: de oostelijke laaglandgorilla en de berggorilla. In nog geen twintig jaar tijd is het aantal oostelijke gorilla's met maar liefst 70% gedaald tot minder dan 5.000. In grote delen van het oosten van de Democratische Republiek Congo strijden gewapende groepen om de macht en controle over illegale mijnen en de bevolking. Ondanks dat de gorilla een beschermde soort is wordt er veel illegaal op ze gejaagd voor de voedselvoorziening. De onrustige situatie met strijdende rebellen maakt het werken aan bescherming ingewikkeld en gevaarlijk.

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Global Warming Images / WWF

Brazilië, Indonesië en Congo tekenen verdrag om hun regenwouden te redden

"We vechten voor 'een ontbossing van nul' in de Amazone. Brazilië en de wereld hebben een levend Amazonewoud nodig”, zei de kersverse Braziliaanse president Lula in zijn overwinningsspeech. Lula richt zich niet alleen op bosbescherming in Brazilië, hij maakte ook afspraken met Indonesië en Congo. De drie landen - die samen ruim de helft van al het regenwoud op aarde bevatten – tekenden een verdrag om hun regenwouden te beschermen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).