Martin Harvey / WWF
05 september 2016

Code rood voor de gorilla

De nieuwste update van de internationale Rode Lijst van bedreigde soorten laat zien dat maar liefst vier van de zes grote mensapen slechts één stap verwijderd zijn van uitsterven. Met de reuzenpanda gaat het juist, mede dankzij bescherming, zo goed dat deze iconische soort de status ‘kwetsbaar’ krijgt in plaats van ‘bedreigd’.

De illegale jacht voor bushmeat is de voornaamste oorzaak van de enorme achteruitgang van de oostelijke gorilla (Gorilla beringei). Deze gorillasoort kent twee ondersoorten: de oostelijke laaglandgorilla en de berggorilla. In nog geen twintig jaar tijd is het aantal oostelijke gorilla's met maar liefst 70% gedaald tot minder dan 5.000. In grote delen van het oosten van de Democratische Republiek Congo strijden gewapende groepen om de macht en controle over illegale mijnen en de bevolking. Ondanks dat de gorilla een beschermde soort is wordt er veel illegaal op ze gejaagd voor de voedselvoorziening. De onrustige situatie met strijdende rebellen maakt het werken aan bescherming ingewikkeld en gevaarlijk.

Gerelateerde artikelen

Olivier Van Bogaert / WWF

In de voetsporen van de Baka

WWF-medewerker Ingeborg vertelt over haar reis naar Kameroen.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Fors herstel berggorilla's Virunga-gebergte

De meest recente versie van de Rode Lijst bevat mooi nieuws over de berggorilla's in het Virunga-gebergte in Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda. De aantallen dieren in het Nationaal Park Virunga zijn flink gestegen.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Olieboringen bedreigen opnieuw Virunga en Salonga in Congo

WWF maakt zich grote zorgen over de schadelijke gevolgen die mogelijke olieproductie kan hebben op de nationale parken Salonga en Virunga in de Democratische Republiek Congo (DRC). De regering heeft plannen bekend gemaakt voor olieboringen in beide werelderfgoedlocaties.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.