Cesar David Martinez
02 juli 2018

Chiribiquete: 's werelds grootste tropische nationale park extra beschermd!

 
 
 
 
 
 

Het nationale park Serranía del Chiribiquete in Colombia is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Door deze nieuwe status krijgt dit prachtige gebied in de Amazone vanaf nu extra bescherming. Ook is Chiribiquete onlangs uitgebreid. Met een oppervlakte iets groter dan Nederland is het nu het grootste tropische park ter wereld.

 

Belangrijk leefgebied

Er leven duizenden soorten dieren en planten in Chiribiquete, waarvan sommige alleen maar daar voorkomen. Voor bedreigde soorten zoals de jaguar, rivierdolfijn en ara's is het park een belangrijk leefgebied.

Rotsformaties en tekeningen

Het park heeft veel bijzondere geologische en archeologische plekken. Je vindt er de oudste rotsformaties van Zuid-Amerika. Ook zijn er rotstekeningen van wel 20.000 jaar oud bewaard gebleven. In Chiribiquete leven inheemse volken die weinig tot geen contact hebben met de buitenwereld.

Belangrijk voor het klimaat

Doordat het park zo groot is draagt Chiribiquete bij aan het reguleren van klimaatverandering met regenval en temperatuur.

Ontbossing blijft risico

Ook al is Chiribiquete nu beschermd, ontbossing door illegale houtkap en uitbreiding van landbouwgrond blijft een bedreiging. Het vredesakkoord dat eind 2016 in Colombia werd gesloten na 52 jaar burgeroorlog was volgens de Volkskrant zelfs een ramp voor het bos. WWF doet er samen met de lokale bevolking alles aan om het bos te blijven beschermen.

 

Lees meer over ons werk in de Amazone.

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info