Casper Douma / WWF
07 mei 2020

WWF: Natuur op Caribische eilanden verdient meer dan eenmalige injectie

WWF is blij met de nieuwe ambitie voor de natuur van Caribisch Nederland, die het kabinet afgelopen week presenteerde. Met een extra impuls van ruim 7 miljoen euro wil het kabinet de bijzondere onderwaternatuur van de overzeese eilanden (Bonaire, St. Eustatius en Saba) beter beschermen. WWF benadrukt dat dit alleen lukt als grote problemen rond afvalwaterzuivering en de handhaving van natuur- en milieuwetgeving ook worden opgepakt.

Unieke natuur

“Het kabinet verdient een compliment voor deze eerste stap naar een betere bescherming van het koraal. WWF heeft hier jaren voor gepleit. De bijzondere koraalriffen bestaan niet alleen uit unieke natuur, maar zijn ook de kraamkamers voor vele onderwatersoorten in de oceanen. Hier groeien generaties vissen en schildpadden op. Natuur om trots op te zijn en juist daarom verdient dit meer dan een eenmalige injectie,” aldus WWF-directeur Kirsten Schuijt.

Urgentie

De urgentie is groot. De eilanden zijn al veel koraal verloren vanwege vervuiling door vies afvalwater, erosie door loslopende grazers en kustbebouwing, tekortschietend visserijbeheer en klimaatverandering. Ook ontbreekt het aan een goed functionerend afvalwatersysteem. Zo is op Saba en St. Eustatius geen enkele vorm van afvalwaterzuivering aanwezig. Op Bonaire is slechts 10 procent van het eiland aangesloten op de riolering. Tegelijkertijd hebben de eilanden tot op heden onvoldoende mankracht en budget om het natuurbeleid te kunnen uitvoeren en handhaven.

Start uitvoering

WWF ziet de ambities als een belangrijke stap in de goede richting, maar hamert er op dat succes zal afhangen van een tijdige uitvoering, voldoende structureel budget, genoeg mankracht en een goede samenwerking met de lokale organisaties ter plekke. WWF pleit ervoor dat het kabinet nog dit jaar start met de uitvoering van het plan.

Gerelateerde artikelen

Casper Douma WWF

Zorgen over bouwplan in kwetsbaar koraalrif

Het Wereld Natuur Fonds en STINAPA maken zich grote zorgen over de plannen van de Nederlandse overheid voor een nieuwe aan te leggen los- en overslag plaats voor ruwe stookolie in het Willem Alexander mariene reservaat. Het bouwen van een pier in het reservaat zal één van de gezondste koraalriffen van Bonaire onherstelbaar beschadigen. De Tweede Kamer besluit volgende week over de nieuwe plannen.
Meer info
WWF / Merijn Hougee

Natuurbescherming in tijden van Corona

Vorige maand vertrok ik vol goede moed naar onze Caribisch Nederlandse eilanden. Ik had allerlei plannen en afspraken om samen met onze lokale partners de bescherming van zeeschildpadden en koraalriffen verder op te tuigen. Nou werken we hier al langere tijd aan , maar er was nu een extra aanleiding met mogelijk nieuwe kansen.
Meer info
WWF / Merijn Hougee

Kustlijn Bonaire 10x meer vervuild met plastic dan Noordzeestranden

Uit onderzoek is gebleken dat de kustlijn van Bonaire 10 keer zo erg vervuild is met plastic dan de Noordzeestranden.
Meer info
Mac Stone / WWF-US

"Koraal op Caribisch Nederland niet meer zoals het was"

Door onderzoek van Rolf Bak weten we nu dat rond Bonaire, Saba en St. Eustatius, de koraalbedekking met 70 - 85% procent is verdwenen.
Meer info
Casper Douma / WWF

Minister Schouten: kom in actie want de koraalriffen in Caribisch Nederland sterven!

Minister Schouten van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, bezoekt deze week de eilanden van Caribisch Nederland. De urgente kwestie die hier speelt is sterfte van de koraalriffen. De riffen sterven langzaam af, met name door klimaatverandering en vervuiling. En ook overbevissing en kustontwikkeling hebben zeer negatieve effecten op de gezondheid van koraalriffen. WWF vraagt de minister om in actie te komen voordat het te laat is.
Meer info
Casper Douma / WWF

Mysterieuze sterfte van flamingo’s op Bonaire

Er komen steeds meer signalen bij WWF en ook de lokale partnerorganisaties binnen dat de flamingo’s op Bonaire dringend hulp nodig hebben. In de maanden april en mei, wanneer het broedseizoen van de flamingo’s plaatsvindt, zijn al bijna 400 verzwakte flamingokuikens opgevangen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.