Casper Douma / WWF
07 mei 2020

WWF: Natuur op Caribische eilanden verdient meer dan eenmalige injectie

WWF is blij met de nieuwe ambitie voor de natuur van Caribisch Nederland, die het kabinet afgelopen week presenteerde. Met een extra impuls van ruim 7 miljoen euro wil het kabinet de bijzondere onderwaternatuur van de overzeese eilanden (Bonaire, St. Eustatius en Saba) beter beschermen. WWF benadrukt dat dit alleen lukt als grote problemen rond afvalwaterzuivering en de handhaving van natuur- en milieuwetgeving ook worden opgepakt.

Unieke natuur

“Het kabinet verdient een compliment voor deze eerste stap naar een betere bescherming van het koraal. WWF heeft hier jaren voor gepleit. De bijzondere koraalriffen bestaan niet alleen uit unieke natuur, maar zijn ook de kraamkamers voor vele onderwatersoorten in de oceanen. Hier groeien generaties vissen en schildpadden op. Natuur om trots op te zijn en juist daarom verdient dit meer dan een eenmalige injectie,” aldus WWF-directeur Kirsten Schuijt.

Urgentie

De urgentie is groot. De eilanden zijn al veel koraal verloren vanwege vervuiling door vies afvalwater, erosie door loslopende grazers en kustbebouwing, tekortschietend visserijbeheer en klimaatverandering. Ook ontbreekt het aan een goed functionerend afvalwatersysteem. Zo is op Saba en St. Eustatius geen enkele vorm van afvalwaterzuivering aanwezig. Op Bonaire is slechts 10 procent van het eiland aangesloten op de riolering. Tegelijkertijd hebben de eilanden tot op heden onvoldoende mankracht en budget om het natuurbeleid te kunnen uitvoeren en handhaven.

Start uitvoering

WWF ziet de ambities als een belangrijke stap in de goede richting, maar hamert er op dat succes zal afhangen van een tijdige uitvoering, voldoende structureel budget, genoeg mankracht en een goede samenwerking met de lokale organisaties ter plekke. WWF pleit ervoor dat het kabinet nog dit jaar start met de uitvoering van het plan.

Gerelateerde artikelen

Casper Douma

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

WWF lanceert een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info
©WWF NL - Capser Douma

Aangespoelde olie: "Op Bonaire dreigt een natuurramp"

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich grote zorgen over de olie die aanspoelt aan de oostkust van Bonaire. "Het is een beschermd natuurgebied. De olie is een grote bedreiging voor de koraalriffen en ook voor het zeegras en de mangroven en dus ook voor de mens.
Meer info

Natuurlijke oplossingen op Bonaire voor een veiligere en gezondere leefomgeving

Meer groen en waterbeheer zorgt voor een veiligere en gezondere leefomgeving in het benedenstroomse stedelijk gebied in Kralendijk. Dat blijkt uit onderzoek van WUR dat is uitgevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL)
Meer info

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Casper Douma / WWF

Er is hoop! Groene oplossingen voor klimaatverandering

WWF-medewerker Evita Sanches vertelt over duurzame oplossingen voor klimaatverandering op Curaçao.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).