10 november 2023

Natuurlijke oplossingen op Bonaire voor een veiligere en gezondere leefomgeving

Kralendijk – Het onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) wijst uit dat er op Bonaire potentie is om nature-based solutions (natuurlijke oplossingen) te gebruiken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Naar verwachting gaat er vaker extreem weer voorkomen. Het aanpakken van dit klimaatscenario vereist een integrale aanpak. Meer groen en waterbeheer zorgt voor een veiligere en gezondere leefomgeving in het benedenstroomse stedelijk gebied in Kralendijk. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), dat zich inzet om met de natuur samen te werken bij het oplossen van maatschappelijke problemen.

Extreme regenval in november 2022 had dagenlang een impact op de Bonairiaanse samenleving. Straten in Kralendijk stonden onder water en het afvoerwater vermengde zich met verontreinigende stoffen en rioolwater. Dit was schadelijk voor de koraalriffen rond het eiland. Het ziekenhuis was met uitzondering van noodgevallen twee dagen gesloten en scholen waren een dag dicht. WUR constateert dat er stroomopwaarts een gebrek is aan een (gezonde) bodem met absorptievermogen. Dit leidt tot de afvloeiing van water. Het gebrek aan vegetatie en een goed waterbeheersysteem veroorzaakt erosie en afvalwaterproblemen. Dit vergroot het risico op overstromingen van zand, modder en afvalwater in de zee, wat een negatief effect heeft op koraalriffen.

© Casper Douma

Behoefte aan Nature-based solutions

De vooruitzichten van de klimaatverandering – veranderende weerpatronen, overstromingen en zeespiegelstijging – onderstrepen de urgentie om te gaan werken aan de klimaatbestendigheid op Bonaire. Nature-based solutions (NbS) kunnen hierbij ondersteunen. NbS zijn natuurlijke aanpassingen in het landschap die land en zee (zoals graslanden, koraalriffen en mangroven) beschermen, herstellen en duurzaam beheren en tegelijkertijd maatschappelijke uitdagingen aanpakken (denk aan klimaatverandering, burgerrechten, economische ongelijkheid en overconsumptie van natuurlijke bronnen).

Bovenstroomse herbegroeiing, afname van rondlopende geiten, vergroening van kunuku’s (landelijke delen van het eiland) en waterbeheer helpen de infiltratie te verbeteren en de afstroming te vertragen. Ruimte voor meer groen en effectief waterbeheer zorgt voor een veiligere en gezondere leefomgeving in het benedenstroomse stedelijk gebied in Kralendijk. Met enkele kleine veranderingen kunnen gebouwen ook klimaatbestendiger worden gemaakt. Het opvangen van water van daken verkleint bijvoorbeeld het overstromingsrisico en vormt een zoetwaterbuffer voor droge periodes. Een andere aanpassing is het uitfaseren van beerputten en septic tanks en het invoeren van een goed afvalwatersysteem.

Verder onderzoek volgt

Dit verkennend onderzoek kan worden gezien als een voorbereiding op een meer diepgaande analyse van de NbS-toepassing op Bonaire. In een vervolgonderzoek moeten het hydrologische systeem en de bodemeigenschappen ter plaatse beter worden bestudeerd. “De Nederlandse bodem en watersector behoort tot de top van de wereld. Nederland is daarmee bij uitstek uitgerust om Caribisch Nederland klimaatbestendig te maken. Ik hoop dat deze studie van WUR een aanzet is voor het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), de Nederlandse overheid en de Nederlandse watersector om het advies serieus te overwegen en de natuur leidend te laten zijn in het beheer van de openbare ruimte op Bonaire", aldus klimaatoplossingen expert Merijn Hougee (WWF-NL). 

Een combinatie van politieke en financiële steun van de Nederlandse nationale overheid kan een startpunt zijn voor het OLB om aan meer natuurlijke oplossingen te werken. Een klimaatbestendig Bonaire kan worden gerealiseerd door veranderingen op meerdere gebieden, een beter begrip van de natuurlijke systemen van het eiland en het integreren van natuurlijke oplossingen in de visie van het eiland. Het volledige rapport is te lezen op de website van WUR 

Voor meer informatie over het rapport, neem contact op met Carolyn Caporusso

 

Gerelateerde artikelen

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Jacob Kaptein / WWF-Netherlands

WWF over VN-Klimaattop in Dubai: 'Natuurlijke oplossingen' zijn sleutel in aanpak klimaat- en biodiversiteitscrisis

Aan de vooravond van de VN-Klimaatconferentie in Dubai roept het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) wereldleiders op om concrete afspraken te maken om natuur als oplossing voor de klimaatcrisis in te zetten.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).