DeFotoblogger / Maico Barneveld
06 februari 2020

WWF positief over inzet op kwaliteit nieuwe bossenstrategie Schouten

Deze week presenteerde Minister Carola Schouten van LNV de hoofdlijnen van een nieuwe bossenstrategie voor Nederland. Zo moet er de komende 10 jaar 37.000 hectare bos worden aangeplant om de biodiversiteit te herstellen en de doelen uit het klimaatakkoord te halen. Met de nieuwe strategie wil de minister meer samenhang brengen in het Nederlandse bossen-, natuur-, en klimaatbeleid. 

Suzanne Valkman, hoofd Bossen bij WWF-NL: “De strategie zet - naast kwantiteit - sterk in op kwaliteit en connectiviteit van bos. Dit is belangrijk omdat vooral de kwaliteit van het bos als geheel telt. Zo nemen bossen die wat ouder zijn veel meer C02 op dan jonge aanplant; slim beheer van de bestaande bossen is dus belangrijk. Ook het verbinden van bosgebied en daarmee het aan elkaar knopen van leefgebied van planten en dieren, is essentieel.”

Daarnaast vindt WWF een positief punt in de nieuwe plannen van het Kabinet dat bos en hoe bos te beheren in samenhang wordt gezien met het boerenland en de uitdagingen voor natuurherstel die daar liggen.

Ooibossen

WWF wil wel een belangrijk aandachtspunt voor de nieuwe bossenstrategie benoemen. De nieuwe strategie zegt nog weinig over de ooibossen, een type bos wat zeer belangrijk is voor het opvangen van de klappen van klimaatverandering. Ooibossen vind je aan de oevers van rivieren en fungeren als een spons bij hoge waterstanden, filteren en zuiveren water en vullen het grondwater aan in tijden van droogte. Valkman: “We roepen de minister dan ook op om een ambitieuze doelstelling om meer hectare ooibos te realiseren, op te nemen in de plannen.”

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Atlantisch Regenwoud groeit met 400.000 bomen

Het Atlantisch Regenwoud – gelegen in Argentinië, Brazilië en Paraguay – is een van de meest bedreigde gebieden ter wereld. Ooit was dit prachtige gebied 30 keer zo groot als Nederland, hier is nog slechts 5 keer van over.
Meer info
Evelyn Pfeiffer

Sterke EU-bossenwet moet wereldwijde ontbossing stoppen

De Europese Unie is nog altijd één van de topimporteurs van soja, palmolie en hout uit gebieden waarvoor vaak bossen en andere waardevolle natuurgebieden zijn vernietigd. Europa heeft geen wetgeving tegen ontbossing. Vanaf vandaag kunnen alle Europeanen aan de Europese Commissie laten weten dat er een krachtige wet moet komen die ervoor zorgt dat uitsluitend ontbossingsvrije producten de EU bereiken. Meer dan 100 natuur- en mensenrechtenorganisaties in Europa zijn daarom de campagne #Together4Forests gestart.
Meer info
SilasIsmael.com

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).