© WWF / Richard Stonehouse
01 juli 2019

Het Nederlandse klimaatakkoord 2019

28 juni 2019 heeft de Nederlandse regering een klimaatakkoord getekend met als doel de broeikasgassen in 2030 met 49 procent terug te dringen vergeleken met 1990. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de effecten van het klimaatakkoord doorgerekend in opdracht van de regering. De studie zegt dat zelfs als alle maatregelen in het Klimaatakkoord volledig worden uitgevoerd, Nederland zijn klimaatdoelen niet zal halen. De economie is harder gegroeid dan verwacht en er is meer CO2-uitstoot door o.a. meer wegverkeer en industriële activiteiten. Daarom is het een uitdaging om in 2020 het CO2-reductie doel van 25% te behalen. Ook verwacht het Planbureau dat er meer energie opgewerkt zal worden dan verwacht door lage energieprijzen en dat geïmporteerde oude benzine auto's zorgen voor extra CO2-uitstoot. De studie van het Planbureau verwacht dat met het akkoord een reductie van 43% tot 48% bereikt kan worden.

zonnepanelen en windmolens Shutterstock / Soonthorn Wongsaita / WWF

Windenergie, zonne-energie en kernenergie

In 2030 moet 70 procent van de elektriciteit duurzaam worden opgewekt en in 2050 voor 100 procent. Dat kan met gebruik van waterstof, kernenergie, biomassa, groen gas (gas van biobrandstof) en fossiele brandstof waarbij CO2 wordt afgevangen en opgeslagen. Volgens het akkoord gaan alle kolencentrales sluiten of worden ze omgebouwd tot biomassacentrales. Inmiddels staat het gebruik van biomassa voor energie overigens ter discussie.

fabriek stoot gassen uit schoorstenen terwijl de zon ondergaat Global Warming Images / WWF

CO2-taks voor bedrijven

De industrie zal vanaf 2021 per te veel uitgestoten megaton CO2 dertig euro moeten gaan betalen en dit bedrag kan oplopen tot 150 euro in 2030. Het belastinggeld wordt vervolgens geïnvesteerd in het verduurzamen van de industrie.

De al bestaande subsidie voor duurzame energie (ODE) wordt vanaf 2020 voor twee derde betaald door bedrijven en een derde door burgers, nu is dit nog een gelijke verdeling.

rij met auto's op een parkeerterrein Global Warming Images / WWF

Maatregelen auto's

  • Er worden verschillende varianten van rekeningrijden onderzocht om de terugloop in brandstofaccijns te compenseren en te zorgen dat eigenaren van benzineauto’s niet alleen opdraaien voor de belastingen.
  • Vanaf 2030 mogen nieuwe auto’s geen CO2 meer uitstoten en in 2050 rijden er alleen nog CO2-vrije auto’s. Verder komt er een belasting op diesel van 1 cent.
Zonneboiler op daken Global Warming Images / WWF

Lagere energierekening, CO2-vrij wonen en warmtefonds

Zowel woningen als gebouwen worden tot en met 2030 CO2-vrij gemaakt. Er komt een warmtefonds om iedereen te stimuleren om met een lening tegen lage rente je huis beter te isoleren en van het gas af te stappen. In 2020 daalt de energierekening en op termijn zal gas steeds duurder worden.

8 koeien in de weide met wolkenlucht Bas Meelker / WWF

CO2-reductie landbouwsector

De landbouwsector moet een extra CO2-reductie realiseren. De Nederlandse overheid investeert hiervoor 970 miljoen euro in onder meer de ontwikkeling van innovatieve en duurzame landbouwtechnieken en onderwijs. En boeren die willen stoppen of overstappen naar kleinschaligere landbouw zullen gecompenseerd worden.

Bos Michel Gunther / WWF

Investeringen in bossen en natuur

De Nederlandse regering erkent dat bomen bijdragen aan het afvangen en opslaan van CO2. Daarom investeert Nederland 51 miljoen euro om ontbossing te voorkomen, natuurgebieden uit te breiden en te beschermen en het gebruik van hout, stekken en andere natuurproducten voor de aanleg van land en wegen te stimuleren.

Resultaten & Updates

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info
Sam Hobson / WWF-UK

Het COP-mechanisme: succes vieren en verlies nemen

WWF-medewerker Maheen Kahn was aanwezig op COP28 in Dubai en vertelt over haar ervaringen.
Meer info
Rode Kruis

Rode Kruis en WWF over klimaattop: “Werk met de natuur om klimaatrampen te voorkomen”

Terwijl wereldleiders bijeenkomen op de VN-klimaattop in Dubai, roepen het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) hen op om de natuur als bondgenoot te omarmen in de strijd tegen de klimaatcrisis.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).