SilasIsmael.com
28 augustus 2020

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

De droge, hete dagen in Zuid-Amerika houden aan. Gebieden zoals de Pantanal krijgen hierdoor te maken met een record aan bosbranden. Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019. Van alle branduitbraken in het gebied in 2020 werd 47,6% ontdekt in de periode van 1 tot 20 augustus.

Grootste natuurramp ooit in Pantanal

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld, en bestrijkt Brazilië, Bolivia en Paraguay. Veel delen van het gebied zouden onder water moeten staan door de regen van de voorgaande maanden. "Het heeft weinig geregend in 2020 en moerassen en rivieren staan droog. De regio kampt met de ergste droogte in 47 jaar", legt Júlio Cesar Sampaio van WWF-Brazilië uit. “Naast de veranderingen in het klimaat, is menselijk handelen te wijten aan de toenemende bosbranden. Veel branden die zich de afgelopen weken hebben voorgedaan, zijn begonnen met aangestoken branden om land vrij te maken voor landbouw of weilanden.” Dit sluit aan bij het gister uitgekomen WWF-rapport dat stelt dat 75% van alle natuurbranden wereldwijd wordt veroorzaakt door mensen.

Guyra Paraguay

Help mee met een gift

We zetten nu in op het beschermen en herstellen van de meest kwestbare en urgente gebieden in Zuid-Amerika. Help je ook mee met een gift?

Ja ik help mee de bossen in Zuid-Amerika te beschermen

Situatie in de Amazone
Tegelijkertijd werden tussen 1 januari en 20 augustus 35.308 brandhaarden ontdekt in de Amazone. Hoewel dit een afname is van 9% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, is er geen reden om feest te vieren. Ongeveer 58% van de uitbraken in het gebied vond plaats in de eerste 20 dagen van augustus. “De ontbossing in de Amazone is de afgelopen twaalf maanden met 35% gestegen. Er zijn stukken bos waar veel is gekapt die een groot risico lopen op bosbranden”, waarschuwt Mariana Napolitano van WWF-Brazilië. Naast het verlies aan biodiversiteit is brand ook een groot gevaar voor de bevolking. Die lijdt onder de toename van luchtwegaandoeningen veroorzaakt door rook, en dit op een moment dat het gezondheidssysteem al aan zijn limiet zit als gevolg van de Covid-19 pandemie.

Wat doet WWF?
We zetten in op brandpreventie: we geven trainingen, cursussen en workshops voor lokale brandbestrijders. Tijdens deze bijeenkomsten worden brandblustechnieken besproken en preventiemogelijkheden besproken en geoefend. Daarnaast pakken we de oorzaken van de bosbranden bij de kern aan. Door middel van lobby en juridische stappen (zoals rechtszaken tegen de overheid van Brazilië) houden we samen met de inheemse bevolking de huidige bescherming van de gebieden in stand. We zetten in op handhaving van wetgeving tegen illegale praktijken zoals het kappen en in brand steken van beschermd bosgebied. 

Gerelateerde artikelen

Hkun Lot

Een gebied van 10 keer Nederland ontbost in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor landbouw

In de periode tussen 2004 en 2017 is in Azië, Afrika en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectares natuur vernietigd. Dit is een gebied ter grootte van tien keer Nederland. De tropische bossen zijn kaalgekapt om met name ruimte te creëren voor landbouw. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde overzichtsrapport 'Deforestation fronts: Drivers and responses in a changing world' van WWF.
Meer info

‘Zero deforestation’ in het Atlantisch Regenwoud in Paraguay

Het parlement is akkoord gegaan met de verlenging van de Atlantic Forest Law. Reden voor een klein feestje voor WWF en een coalitie van zo’n 60 natuur-, milieu- en gezondheidsorganisaties die zich inzetten voor dit belangrijke gebied. Het moratorium op ontbossing is een overwinning voor het Atlantisch Woud en de mensen die ervan afhankelijk zijn.
Meer info
Marizilda Cruppe / WWF-UK

Bijna 1.2 miljoen burgers willen Europese Bossenwet om wereldwijde ontbossing te stoppen

Meer dan een miljoen (1.193.652) Europeanen, waaronder veel Nederlanders, roepen de EU op om te zorgen voor een ambitieuze Bossenwet, waardoor alleen nog ontbossingsvrije producten op de Europese markt zijn toegestaan. Niet eerder hebben zo veel burgers zich tijdens een zogenoemde publieksconsultatie van de Europese Commissie uitgesproken over een natuurthema. De oproepen worden maandag aangeboden aan minister Schouten (LNV) en Eurocommissaris Timmermans.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).