SilasIsmael.com
28 augustus 2020

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

De droge, hete dagen in Zuid-Amerika houden aan. Gebieden zoals de Pantanal krijgen hierdoor te maken met een record aan bosbranden. Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019. Van alle branduitbraken in het gebied in 2020 werd 47,6% ontdekt in de periode van 1 tot 20 augustus.

Grootste natuurramp ooit in Pantanal

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld, en bestrijkt Brazilië, Bolivia en Paraguay. Veel delen van het gebied zouden onder water moeten staan door de regen van de voorgaande maanden. "Het heeft weinig geregend in 2020 en moerassen en rivieren staan droog. De regio kampt met de ergste droogte in 47 jaar", legt Júlio Cesar Sampaio van WWF-Brazilië uit. “Naast de veranderingen in het klimaat, is menselijk handelen te wijten aan de toenemende bosbranden. Veel branden die zich de afgelopen weken hebben voorgedaan, zijn begonnen met aangestoken branden om land vrij te maken voor landbouw of weilanden.” Dit sluit aan bij het gister uitgekomen WWF-rapport dat stelt dat 75% van alle natuurbranden wereldwijd wordt veroorzaakt door mensen.

Guyra Paraguay

Help mee met een gift

We zetten nu in op het beschermen en herstellen van de meest kwestbare en urgente gebieden in Zuid-Amerika. Help je ook mee met een gift?

Ja ik help mee de bossen in Zuid-Amerika te beschermen

Situatie in de Amazone
Tegelijkertijd werden tussen 1 januari en 20 augustus 35.308 brandhaarden ontdekt in de Amazone. Hoewel dit een afname is van 9% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, is er geen reden om feest te vieren. Ongeveer 58% van de uitbraken in het gebied vond plaats in de eerste 20 dagen van augustus. “De ontbossing in de Amazone is de afgelopen twaalf maanden met 35% gestegen. Er zijn stukken bos waar veel is gekapt die een groot risico lopen op bosbranden”, waarschuwt Mariana Napolitano van WWF-Brazilië. Naast het verlies aan biodiversiteit is brand ook een groot gevaar voor de bevolking. Die lijdt onder de toename van luchtwegaandoeningen veroorzaakt door rook, en dit op een moment dat het gezondheidssysteem al aan zijn limiet zit als gevolg van de Covid-19 pandemie.

Wat doet WWF?
We zetten in op brandpreventie: we geven trainingen, cursussen en workshops voor lokale brandbestrijders. Tijdens deze bijeenkomsten worden brandblustechnieken besproken en preventiemogelijkheden besproken en geoefend. Daarnaast pakken we de oorzaken van de bosbranden bij de kern aan. Door middel van lobby en juridische stappen (zoals rechtszaken tegen de overheid van Brazilië) houden we samen met de inheemse bevolking de huidige bescherming van de gebieden in stand. We zetten in op handhaving van wetgeving tegen illegale praktijken zoals het kappen en in brand steken van beschermd bosgebied. 

Gerelateerde artikelen

Gecertificeerde soja en ontbossing

De publicatie vorige week van het internationale WWF-rapport over de relatie tussen EU-import en gebruik van grondstoffen als soja, palmolie en cacao met ontbossing in tropische gebieden heeft veel reacties opgeroepen. Logischerwijs ook vanuit de veevoerindustrie zelf. Zij geven aan dat alle soja die in Nederland wordt gebruikt als veevoer gecertificeerd is en daarmee gegarandeerd ontbossingvrij. Helaas is dat niet het geval.
Meer info
Shutterstock / Rich Carey / WWF-Sweden

Nederland in top 5 EU-landen met meeste import producten gelinkt aan ontbossing

Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland waren binnen de EU tussen 2005 en 2017 samen verantwoordelijk voor 80% van de import van grondstoffen gelinkt aan ontbossing. In die periode is gemiddeld elk jaar vijf miljoen hectare (groter dan de oppervlakte van Nederland) natuur in tropische gebieden omgezet voor landbouwproducten. Een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) 'Stepping Up: The continuing impact of EU consumption on nature' onderstreept de noodzaak voor sterke, bindende EU-wetgeving, die ervoor zorgt dat de enorme Europese voetafdruk in tropische gebieden snel kleiner wordt.
Meer info
Hkun Lot

Een gebied van 10 keer Nederland ontbost in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor landbouw

In de periode tussen 2004 en 2017 is in Azië, Afrika en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectares natuur vernietigd. Dit is een gebied ter grootte van tien keer Nederland. De tropische bossen zijn kaalgekapt om met name ruimte te creëren voor landbouw. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde overzichtsrapport 'Deforestation fronts: Drivers and responses in a changing world' van WWF.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.