SilasIsmael.com
28 augustus 2020

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

De droge, hete dagen in Zuid-Amerika houden aan. Gebieden zoals de Pantanal krijgen hierdoor te maken met een record aan bosbranden. Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019. Van alle branduitbraken in het gebied in 2020 werd 47,6% ontdekt in de periode van 1 tot 20 augustus.

Grootste natuurramp ooit in Pantanal

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld, en bestrijkt Brazilië, Bolivia en Paraguay. Veel delen van het gebied zouden onder water moeten staan door de regen van de voorgaande maanden. "Het heeft weinig geregend in 2020 en moerassen en rivieren staan droog. De regio kampt met de ergste droogte in 47 jaar", legt Júlio Cesar Sampaio van WWF-Brazilië uit. “Naast de veranderingen in het klimaat, is menselijk handelen te wijten aan de toenemende bosbranden. Veel branden die zich de afgelopen weken hebben voorgedaan, zijn begonnen met aangestoken branden om land vrij te maken voor landbouw of weilanden.” Dit sluit aan bij het gister uitgekomen WWF-rapport dat stelt dat 75% van alle natuurbranden wereldwijd wordt veroorzaakt door mensen.

Guyra Paraguay

Help mee met een gift

We zetten nu in op het beschermen en herstellen van de meest kwestbare en urgente gebieden in Zuid-Amerika. Help je ook mee met een gift?

Ja ik help mee de bossen in Zuid-Amerika te beschermen

Situatie in de Amazone
Tegelijkertijd werden tussen 1 januari en 20 augustus 35.308 brandhaarden ontdekt in de Amazone. Hoewel dit een afname is van 9% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, is er geen reden om feest te vieren. Ongeveer 58% van de uitbraken in het gebied vond plaats in de eerste 20 dagen van augustus. “De ontbossing in de Amazone is de afgelopen twaalf maanden met 35% gestegen. Er zijn stukken bos waar veel is gekapt die een groot risico lopen op bosbranden”, waarschuwt Mariana Napolitano van WWF-Brazilië. Naast het verlies aan biodiversiteit is brand ook een groot gevaar voor de bevolking. Die lijdt onder de toename van luchtwegaandoeningen veroorzaakt door rook, en dit op een moment dat het gezondheidssysteem al aan zijn limiet zit als gevolg van de Covid-19 pandemie.

Wat doet WWF?
We zetten in op brandpreventie: we geven trainingen, cursussen en workshops voor lokale brandbestrijders. Tijdens deze bijeenkomsten worden brandblustechnieken besproken en preventiemogelijkheden besproken en geoefend. Daarnaast pakken we de oorzaken van de bosbranden bij de kern aan. Door middel van lobby en juridische stappen (zoals rechtszaken tegen de overheid van Brazilië) houden we samen met de inheemse bevolking de huidige bescherming van de gebieden in stand. We zetten in op handhaving van wetgeving tegen illegale praktijken zoals het kappen en in brand steken van beschermd bosgebied. 

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).