SilasIsmael.com
28 augustus 2020

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

De droge, hete dagen in Zuid-Amerika houden aan. Gebieden zoals de Pantanal krijgen hierdoor te maken met een record aan bosbranden. Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019. Van alle branduitbraken in het gebied in 2020 werd 47,6% ontdekt in de periode van 1 tot 20 augustus.

Grootste natuurramp ooit in Pantanal

De Pantanal is het grootste moerasgebied ter wereld, en bestrijkt Brazilië, Bolivia en Paraguay. Veel delen van het gebied zouden onder water moeten staan door de regen van de voorgaande maanden. "Het heeft weinig geregend in 2020 en moerassen en rivieren staan droog. De regio kampt met de ergste droogte in 47 jaar", legt Júlio Cesar Sampaio van WWF-Brazilië uit. “Naast de veranderingen in het klimaat, is menselijk handelen te wijten aan de toenemende bosbranden. Veel branden die zich de afgelopen weken hebben voorgedaan, zijn begonnen met aangestoken branden om land vrij te maken voor landbouw of weilanden.” Dit sluit aan bij het gister uitgekomen WWF-rapport dat stelt dat 75% van alle natuurbranden wereldwijd wordt veroorzaakt door mensen.

Guyra Paraguay

Help mee met een gift

We zetten nu in op het beschermen en herstellen van de meest kwestbare en urgente gebieden in Zuid-Amerika. Help je ook mee met een gift?

Ja ik help mee de bossen in Zuid-Amerika te beschermen

Situatie in de Amazone
Tegelijkertijd werden tussen 1 januari en 20 augustus 35.308 brandhaarden ontdekt in de Amazone. Hoewel dit een afname is van 9% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, is er geen reden om feest te vieren. Ongeveer 58% van de uitbraken in het gebied vond plaats in de eerste 20 dagen van augustus. “De ontbossing in de Amazone is de afgelopen twaalf maanden met 35% gestegen. Er zijn stukken bos waar veel is gekapt die een groot risico lopen op bosbranden”, waarschuwt Mariana Napolitano van WWF-Brazilië. Naast het verlies aan biodiversiteit is brand ook een groot gevaar voor de bevolking. Die lijdt onder de toename van luchtwegaandoeningen veroorzaakt door rook, en dit op een moment dat het gezondheidssysteem al aan zijn limiet zit als gevolg van de Covid-19 pandemie.

Wat doet WWF?
We zetten in op brandpreventie: we geven trainingen, cursussen en workshops voor lokale brandbestrijders. Tijdens deze bijeenkomsten worden brandblustechnieken besproken en preventiemogelijkheden besproken en geoefend. Daarnaast pakken we de oorzaken van de bosbranden bij de kern aan. Door middel van lobby en juridische stappen (zoals rechtszaken tegen de overheid van Brazilië) houden we samen met de inheemse bevolking de huidige bescherming van de gebieden in stand. We zetten in op handhaving van wetgeving tegen illegale praktijken zoals het kappen en in brand steken van beschermd bosgebied. 

Gerelateerde artikelen

Andre Zumak / WWF Brazil

Recordaantal branden in de Amazone en Pantanal

Oktober wordt een van de ergste maanden in de geschiedenis van branden in de Braziliaanse Amazone en Pantanal. Uit de cijfers die het nationale instituut voor ruimteonderzoek van Brazilië (INPE) publiceerde, blijkt dat het aantal uitbraken toenam ten opzichte van oktober vorig jaar. In oktober van dit jaar waren er 17.326 branden in de Amazone, vorig jaar waren dat er 7855. Ook de situatie in het grootste wetland ter wereld, de Pantanal, is verslechterd; er waren in oktober dit jaar 2.856 uitbraken ten opzichte van 2.430 in 2019.
Meer info
Michel Gunther / WWF

‘Wat bomen ons vertellen’ wint Jan Wolkers Prijs 2020

De Jan Wolkers Prijs 2020, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘Wat bomen ons vertellen’ van Valerie Trouet. De prijs is uitgereikt tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Wat bomen ons vertellen is verschenen bij uitgeverij Lannoo en gaat over wat je allemaal kunt leren over de geschiedenis door het bestuderen van jaarringen van bomen.
Meer info
Evelyn Pfeiffer

Sterke EU-bossenwet moet wereldwijde ontbossing stoppen

De Europese Unie is nog altijd één van de topimporteurs van soja, palmolie en hout uit gebieden waarvoor vaak bossen en andere waardevolle natuurgebieden zijn vernietigd. Europa heeft geen wetgeving tegen ontbossing. Vanaf vandaag kunnen alle Europeanen aan de Europese Commissie laten weten dat er een krachtige wet moet komen die ervoor zorgt dat uitsluitend ontbossingsvrije producten de EU bereiken. Meer dan 100 natuur- en mensenrechtenorganisaties in Europa zijn daarom de campagne #Together4Forests gestart.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).