SilasIsmael.com

Bescherm en herstel het bos!

Samen kunnen we het tij keren, dankzij jouw bijdrage, door de juiste boom op de juiste plek te beschermen of planten.

Ja, ik help nu mee

Door ontbossing en bosbranden is de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde verdwenen. En het gaat maar door: de ontbossing in de Amazone is de afgelopen twaalf maanden met 35% gestegen en in de Pantanal zijn de bosbranden met 205% toegenomen dit jaar! Dit heeft grote consequenties voor de dieren die er wonen, maar ook voor onszelf. Met jouw bijdrage kunnen we de meest kwetsbare bossen in Zuid-Amerika beschermen en weer herstellen!

 • Elke 2 seconden verdwijnt een stuk bos ter grootte van een voetbalveld
 • 75% van alle natuurbranden wereldwijd wordt veroorzaakt door mensen

Levende bossen, voor een leefbare aarde

Het bos geeft ons voedsel, zorgt voor onze waterhuishouding en is een belangrijke partner in de strijd tegen klimaatverandering. Bossen zorgen goed voor ons, maar wij niet goed voor hen: we verliezen ze in alarmerend tempo.

Waren er zo’n 200 jaar geleden nog 6 biljoen bomen op aarde, nu zijn het er nog maar 3 biljoen. En deze negatieve trend dendert maar door; elke 2 seconden verliezen we een bos ter grootte van een voetbalveld. Hiermee verliezen miljoenen dieren en mensen hun thuis en raakt het ecosysteem uit balans. Met dit verlies worden ook de effecten van klimaatverandering steeds beter merkbaar.

Samen kunnen we het tij keren. Door de juiste boom op de juiste plek te beschermen of te planten. Zo zorgen we voor levende bossen, voor een leefbare aarde. Help je ook mee met een gift?

Eenmalige gift

Per €10: 15 m² bos herstellen
Help mee de bossen te beschermen!

Wat bereik je met jouw gift?

 • Je draagt bij aan het herstel van een van de meest bedreigde gebieden ter wereld, het Atlantisch Regenwoud. Voor €10 kunnen wij 15 m² bos herstellen.
 • Je steunt de lokale bevolking, WWF en partners in het verkrijgen en behouden van een beschermde status voor belangrijke stukken bos in bijvoorbeeld de Amazone in Zuid-Amerika.

Het bos: onze redder in nood

Day's Edge Productions _ WWF-US

Wat doet WWF?

We zetten nu in op het beschermen en herstellen van urgente gebieden in Zuid-Amerika: de Amazone, de Pantanal, de Cerrado en het Atlantisch Regenwoud.

 • 1

  Brandpreventie

  We geven trainingen, cursussen en workshops voor lokale brandbestrijders. Tijdens deze bijeenkomsten worden brandblustechnieken besproken en preventiemogelijkheden besproken en geoefend.

 • 2

  Wetgeving

  Door middel van lobby en juridische stappen houden we samen met de inheemse bevolking de huidige bescherming van de Amazone, Pantanal, Cerrado en Atlantisch Regenwoud in stand (zoals rechtszaken tegen de overheid van Brazilië). Hiermee pakken we de oorzaken van bosbranden aan.
  We zetten in op handhaving van wetgeving tegen illegale praktijken zoals het kappen en in brand steken van beschermd bosgebied.

 • 3

  Bosherstel

  We raken het Atlantisch Regenwoud in hoog tempo kwijt. Ooit was dit gebied 30 keer zo groot als Nederland, inmiddels is ruim 80% verdwenen. Dat maakt het Atlantisch Regenwoud één van de meest bedreigde gebieden ter wereld.
  We willen de kleine, versnipperde stukjes bos weer met elkaar verbinden. De zaailingen die we planten zijn inheems en zijn een mix tussen soorten waarvan de zaden verspreid worden door de wind en door vogels, en tussen snel- en langzaam groeiende bomen. Op deze manier ontstaat een zo divers mogelijk bos, waar zoogdieren, vogels, insecten en amfibieën weer een thuis kunnen vinden.

Merijn van Leeuwen
WWF Bossenexpert
"Samen kunnen we het tij keren. Door de juiste boom op de juiste plek te beschermen of te planten. Zo zorgen we voor levende bossen, voor een leefbare aarde."

Blijf op de hoogte van de voortgang, dankzij jullie steun.

Updates & meer informatie

Andre Zumak / WWF Brazil

Recordaantal branden in de Amazone en Pantanal

Oktober wordt een van de ergste maanden in de geschiedenis van branden in de Braziliaanse Amazone en Pantanal. Uit de cijfers die het nationale instituut voor ruimteonderzoek van Brazilië (INPE) publiceerde, blijkt dat het aantal uitbraken toenam ten opzichte van oktober vorig jaar. In oktober van dit jaar waren er 17.326 branden in de Amazone, vorig jaar waren dat er 7855. Ook de situatie in het grootste wetland ter wereld, de Pantanal, is verslechterd; er waren in oktober dit jaar 2.856 uitbraken ten opzichte van 2.430 in 2019.
Meer info

70 procent minder koalas in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.
Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
Meer info
SilasIsmael.com

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019.
Meer info
Day's Edge Productions WWF-US

Wat kan ik nog meer doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!