Merijn van Leeuwen
26 augustus 2021

Atlantisch Regenwoud groeit met 400.000 bomen

Het Atlantisch Regenwoud – gelegen in Argentinië, Brazilië en Paraguay – is een van de meest bedreigde gebieden ter wereld. Ooit was dit prachtige gebied 30 keer zo groot als Nederland, hier is nog slechts 5 keer van over. En dat terwijl dit regenwoud ook een van de meest biodiverse gebieden ter wereld is. Op één hectare vind je ruim 400 verschillende soorten bomen, er leven duizend soorten vogels, 24 soorten apen en de bedreigde jaguar.

Een van de grootste bedreigingen voor het Atlantisch Regenwoud is ontbossing. Het bos heeft plaatsgemaakt voor veeteelt, soja, suikerriet en eucalyptusplantages, maar ook voor groeiende megasteden als São Paolo en Rio de Janeiro, die eigenlijk middenin het regenwoud liggen. Wilde dieren zoals de jaguar kampen met verlies en versnippering van hun leefgebied. Door het krimpen van natuur komen dieren sneller in conflict met mensen, wat gevaarlijke situaties oplevert. Ook veel vogelsoorten komen hierdoor in de problemen. In het Atlantisch Regenwoud komen achttien met uitsterven bedreigde vogelsoorten voor. Daarnaast worden de stukken bos te klein om goed vocht vast te houden, hierdoor wordt de omgeving droger. Waar vroeger regenwoud stond, klagen boeren nu over droogte en modderstromen.

Het goede nieuws: we kunnen de natuur van het Atlantisch Regenwoud herstellen. Door het planten van bomen en het beschermen van gebieden geven we de natuur weer een kans. Eerst kijken we naar geschikte locaties om bos te herstellen. Dit zijn bijvoorbeeld kale stukken land tussen twee bossen in. Door deze weer te verbinden, vergroten we het leefgebied van dieren en creëren we een groter aaneengesloten bos. Als de herstellocaties in beeld zijn gebracht, volgen gesprekken met de landeigenaar. Ook voor landeigenaren heeft bosherstel voordelen: de kans op modderstromen neemt af doordat bomen de grond beter vasthouden, ook verbetert de waterhuishouding van de bodem en wordt het land vruchtbaarder.

Wanneer overeenstemming is bereikt, wordt het gebied (indien nodig) tijdelijk afgezet, en wordt er gewied. Zo krijgen de zaailingen betere kans om te groeien. Deze zaailingen komen vaak uit speciale kwekerijen. Hier worden zaden uit het regenwoud opgekweekt tot kleine plantjes. Afhankelijk van het gebied worden de zaailingen geplant en met rust gelaten, of ze worden nog een tijdje actief onderhouden om ze zo een betere overlevingskans te geven.

200 hectare herstellen

Onze collega’s en partners en Brazilië bereiden zich voor op het komende plantseizoen, van september tot februari. Met dank aan alle mensen die de afgelopen maanden een Bosje Bomen kochten of op een andere manier in actie kwamen, kunnen we ruim 200 hectare in het Atlantisch Regenwoud gaan herstellen! Per hectare worden ongeveer 2.000 zaailingen geplant. In maart 2022 telt het regenwoud dus zo’n 400.000 bomen meer.

Inmiddels zijn meerdere onderzoeksteams het veld in geweest om de biodiversiteit en mogelijke herstellocaties in kaart te brengen. Bijzonder is dat het team van onze lokale partner SAVE Brasil voor het eerst ooit een nestje heeft gevonden van de Alagoas miersluiper. Deze vogel wordt ernstig bedreigd: er leven nog slechts 30 exemplaren, en enkel in een klein deel van het Atlantisch Regenwoud. Elke vogel telt, dus dit is geweldig nieuws! Ook werden twee nieuwe vogelsoorten beschreven voor de wetenschap: de Murici Trogon – waarvan waarschijnlijk nog slechts 20 exemplaren leven – en de Alagoas schreeuwuil, die werd gezien in twee verschillende delen van het regenwoud. Omdat ze maar in zo’n klein gebied voorkomen, zijn ze direct na hun ontdekking geclassificeerd als ‘ernstig bedreigd’.

Trogon Muriciensis

Boven: de Murici Trogon, door Herminio Vilela

Al eerder werd bos hersteld in het Atlantisch Regenwoud. Kale, droge vlaktes groeien in een jaar tijd uit tot een groen en prachtig regenwoud.

Copaiba

©Copaíba

Je kunt nog steeds helpen het Atlantisch Regenwoud te herstellen. Geef een Bosje Bomen cadeau en zorg samen met WWF voor meer bomen in het regenwoud.

 

Geef een Bosje Bomen

Voor elk gegeven bosje herstellen wij bos.

Samen herstellen we het Atlantisch Regenwoud

Tangare: een kleurrijk Bosje

€ 9,95

Voor kleurrijke mensen!

  • Voor €9,95 herstellen we 15m2 bos in het Atlantisch Regenwoud, zodat de kleurrijke tangare weer een bos heeft om een nestje in te bouwen.

Luiaard: een relaxed Bosje

€ 19,95

Voor relaxte mensen!

  • Voor €19,95 herstellen we 30m2 bos in het Atlantisch Regenwoud, zodat de relaxte luiaard weer een bos heeft om lekker in te hangen.

Jaguar: een krachtig Bosje

€ 29,95

Voor krachtige mensen!

  • Voor €29,95 herstellen we 45m2 bos in het Atlantisch Regenwoud, zodat de krachtige jaguar weer bos heeft om doorheen te sluipen.

Gerelateerde artikelen

Nicolas Villaume / WWF-US

Natuurbescherming in Brazilië: van dieptepunt naar kleine overwinning

Een van de dieptepunten in natuurbescherming in Brazilië kwam vorige week: dit jaar (in de periode augustus 2020 – juli 2021) werd 22 procent meer ontbost in de Braziliaanse Amazone dan het jaar ervoor. De ontbossing steeg hiermee tot het hoogste niveau sinds 2006. Dit maakt INPE, het Braziliaanse instituut voor ruimteonderzoek, bekend.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Gezocht: walrus-detectives

Word een echte walrusdetective en help bij het onderzoek. Door mee te doen krijgen we beter inzicht in de populaties, leefgebieden en het aanpassingsvermogen van walrussen. En daarna kunnen we ze beter beschermen!
Meer info
Per Angelstam WWF

Europese bossenwet biedt kansen: meer is nodig om natuurvernietiging echt te stoppen

Vandaag presenteert de Europese Commissie haar voorstel voor een Europese Bossenwet. Een wet waardoor alleen nog ontbossingsvrije producten op de Europese markt worden toegestaan om zo de betrokkenheid van Europa bij wereldwijde ontbossing te stoppen. Het wetsvoorstel bevat sterke elementen, maar ook een aantal mazen in de wet waardoor ontbossing en natuurvernietiging alsnog ongecontroleerd door kunnen gaan. “Het begin is er, maar door die mazen in de wet kan deze alsnog omzeild worden en gaat ontbossing gewoon door,” vertelt Natasja Oerlemans, voedsel- en bossenexpert bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop.