Verschillende soorten plastic zijn toegevoegd aan het Verdrag van Basel. Dat is een verdrag dat gaat over het verkeer van gevaarlijke materialen van het ene land naar het andere. Het doel van de afspraken is om de plasticcrisis aan te pakken. Zo moeten deze afspraken ook gaan voorkomen dat plasticafval gedumpt wordt in ontwikkelingslanden. De landen die het afval in ontvangst nemen moeten nu eerst toestemming geven voordat plastic mag worden verhandeld.

“We hebben veel te lang gerekend opafvalverwerking om met onze toenemende verslaving aan wegwerpplastic om te gaan. Het is tijd om er slimmer en beter mee om te gaan. Rijkere landen hebben afstand gedaan van de verantwoordelijkheid voor de enorme hoeveelheden plasticafval die zij veroorzaken. Zij doen dat door ontwikkelingslanden, waar al heel veel plastic vervuiling is, als een soort stortplaatste gebruiken. Dit heeft een grote impact op het leven in zee, met name in de Koraaldriehoek regio, waar meer dan 50% van al het plastic in de oceaan komt. Omdat de capaciteit om ditafval te verwerken niet overal even goed aanwezig is, is het de hoogste tijd voorregulering en gedragsverandering. We moeten minder plastic gaan gebruiken, het plastic dat we gebruiken beter inzamelen, het ingezamelde plastic nog beter gaan recyclen en de plasticvervuiling wereldwijd stoppen” aldus Vincent Kneefel, oceanenexpert van WWF Nederland.

 

Petitie

WWF roept alle landen wereldwijd op om tot een bindend internationaal VN-verdrag te komen waarmee de plasticvervuiling zo snel mogelijk een halt toe roepen. Dat kan alleen als overheden, bedrijven en individuen de handen ineen slaan. Al meer dan 460.000 hebben deze petitie al ondertekend.

TEKEN DE PETITIE!

 

 

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).