naturepl.com / Michel Roggo / WWF
04 augustus 2020

Steun voor actieplan om rivierdolfijnen in Zuid-Amerika te beschermen

Een stap in de goede richting voor rivierdolfijnen in Zuid-Amerika. De Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) heeft het actieplan voor betere bescherming voor rivierdolfijnen in de Amazone, Orinoco, Tocantins en Araguaia rivieren goedgekeurd.

Het actieplan - dat is ontwikkeld door de overheden, wetenschappers en experts uit het veld uit Brazilië, Colombia, Ecuador en Peru – kan nu hopelijk in 2021 worden geïmplementeerd.

Veel werk verricht

Rivierdolfijnen worden geconfronteerd met een groot aantal bedreigingen, waaronder bijvangst in visnetten, jacht, verlies van leefgebied, kwikvervuiling, klimaatverandering en geluidsoverlast. De afgelopen jaren heeft WWF samen met de lokale partners Faunagua, Omacha Foundation, Mamirauá Institute, Prodelphinus en Solinia veel werk verricht om de aandacht te vestigen op het gevaar van deze bedreigingen. Zo is er onderzoek gedaan naar het aantal overgebleven rivierdolfijnen en werden de dieren gemonitord via satelliet. De resultaten van deze onderzoeken waren essentieel voor de ontwikkeling van het actieplan en het verkrijgen van het groene licht van de International Whaling Commission.

Uitvoering nog grote uitdaging

Fernando Trujillo, directeur van de Omacha Foundation vertelt dat het actieplan op een belangrijk moment komt: “Een jaar geleden categoriseerde de IUCN de roze rivierdolfijn als bedreigd, het is dringend noodzakelijk om maatregelen te nemen.”

De uitvoering van het actieplan vormt een grote uitdaging: het geografische gebied beslaat ongeveer negen miljoen vierkante kilometer. Daarnaast gaat het om vier soorten, vier landen die deel uitmaken van de IWC en twee andere landen (Bolivia en Venezuela) waarmee samengewerkt moet worden. Trujillo voegt eraan toe: “Het is belangrijk dat de betrokken landen gezamenlijk politieke en wetgevende acties ondernemen die een veilige toekomst van deze unieke soorten mogelijk maken.”

Twee rivierdolfijnen onder water Alamy

Gerelateerde artikelen

©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info
Natuurkracht

Geuldal-studie

Natuurkracht onderzocht of natuur het Geuldal kan beschermen tegen overstromingenBureau Stroming, H+N+S Landschapsarchitecten en Acacia Water keken hoe een natuurlijker landschap er voor kan zorgen dat het Geuldal minder last heeft van droogte en overstromingen. Ze bevestigden wat we eigenlijk al wisten: natuur helpt ons om water te vertragen tijdens piekbuien.
Meer info
naturepl.com / Kevin Schafer / WWF

Droom vervuld: de wereld komt samen voor rivierdolfijnen en hun rivieren

Expert rivierdolfijnen Daphne over een belangrijke verklaring voor de bescherming van rivierdolfijnen, één waar WWF een erg belangrijke rol in heeft gespeeld. Door samenwerking van 11 landen kunnen we de dieren beter beschermen!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).