1700 Gold Standard projecten wereldwijd

Gold Standard is een keurmerk opgezet door onder andere WWF voor projecten die zorgen voor duurzame ontwikkeling van een bepaald gebied en die als doel hebben CO2-uitstoot te verminderen. Organisaties in Nederland kunnen credits die met zo’n project worden geproduceerd kopen. Zo investeren zij in het project en compenseren zij hun eigen CO2-uistoot. Het keurmerk wordt toegekend en beheerd door de Gold Standard Foundation, een stichting zonder winstoogmerk.

 



Het Gold Standard keurmerk onderscheidt zich van andere standaarden doordat er, naast het reduceren van CO2-uitstoot, veel nadruk gelegd wordt op de duurzame ontwikkeling van de lokale communities. Bijvoorbeeld door het verschaffen van schoon drinkwater, bescherming van bossen, verbeteren van gezondheid en creëren van werkgelegenheid. 

Om het keurmerk te krijgen moet een project onder meer aan deze eisen voldoen:

  • Het project realiseert een CO2-vermindering.
  • Lokale organisaties zetten de projecten op.
  • Gender-gevoelige opzet van projecten.
  • De bijdrage aan duurzame ontwikkeling is transparant.

Er zijn in 2020 ruim 1700 projecten in tachtig verschillende landen die het Gold Standard keurmerk hebben gekregen. Een aantal voorbeelden van projecten zijn; zonne-energie, wind, kooktoestellen, biogas, bosbouw, en schoon water.

 


De waarde die gecreëerd word door biogas projecten



De waarde die gecreëerd word door kookstoestel projecten

 


De waarde die gecreëerd word door bosbouw projecten

 


De waarde die gecreëerd word door wind  projecten

 

 

De waarde die gecreëerd word door water projecten

Wil je weten hoe je als persoon kan zorgen voor minder CO2-uitstoot? Doe de voetafdruktest en volg onze tips.

Rapport "the real value robust climate action"

Een nettobalans rapport waarin in duidelijk wordt dat investeringen in de projecten met het keurmerk Gold Standard een veel groter effect heeft dan eerder bekend was.

Gerelateerde artikelen

Colombiaanse boeren en natuur plukken vruchten van voedselbos

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, neemt je mee op haar veldreis naar de Colombiaanse Amazone. Ze ging hier op bezoek bij boeren die voedsel produceren in voedselbossen, een vorm van natuurpositieve landbouw waarbij een natuurlijk bos wordt nagebootst.
Meer info

Nederland wil koploper Nature-based Solutions worden

Wereldwijd ontwikkelt zich een grote markt voor natuurlijke oplossingen. Dat gebeurt vooral bij infrastructuur - en landschapsinrichtingsvraagstukken. Deze oplossingen staan internationaal bekend als Nature-based Solutions. Deze opkomende markt biedt grote kansen voor het Nederlands bedrijfsleven, omdat Nederland nu al wordt gezien als gidsland op gebied van water- en klimaatvraagstukken. Nature-based Solutions kunnen bovendien een belangrijke rol spelen in biodiversiteitsherstel.
Meer info
Richard Barrett

Migratieroutes voor walvissen in de Grote Oceaan moeten snel beschermd worden

Er is spoedige samenwerking nodig om migrerende walvissen in de oostelijke Stille Oceaan te beschermen. We moeten de bedreigingen voor deze dieren beperken en snel actie ondernemen in deze hele regio. Dit roept een nieuw rapport van WWF en partners op.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
David Bebber / WWF-UK

Afspraken over verandering voedselsysteem: een voorwaarde voor slagen Biodiversiteitstop

Natasja Oerlemans, voedsel- en landbouwexpert van WWF-NL, bepleit dat de bescherming van biodiversiteit eigenlijk geen nut heeft zonder internationale bindende afspraken over een transformatie van ons voedselsysteem.
Meer info