De projecten
De komende jaren willen wij stevig inzetten op het innoveren van ons natuurbeschermingswerk, om zo nog meer effect te bereiken. De innovatieve projecten waar jij aan kunt bijdragen staan hieronder uitgebreid beschreven.
Ontdek de projecten
Innovatief verdienmodel voor lokale natuurbeschermers
Het Wildlife Credits programma biedt een nieuwe stroom van financiering voor natuurbescherming, waarbij de lokale bevolking direct beloond wordt voor resultaat. Lokale gemeenschappen leven vaak onder moeilijke omstandigheden en samen met wilde, risicovolle dieren. Om de gebieden en wildlife te beschermen horen ze beloond te worden voor hun natuurbeschermingswerk.

Veelbelovend programma
“Het is een veelbelovend, innovatief concept waarbij het draait om samenleving tussen mens en dier. Zeker nu de inkomsten uit toerisme volledig zijn weggevallen door corona worden we op de feiten gedrukt en zien we dat de lokale gemeenschappen alternatieve inkomsten stromen nodig hebben om de natuur te beschermen in plaats van zich er tegen te keren," aldus natuurbeschermer Elke van Gils.
Aanpak plastic in Caribisch Nederland
Caribisch Nederland heeft een rijke en schitterende onderwaternatuur met koraalriffen, zeeschildpadden en vele soorten kleurrijke vissen. Plasticvervuiling bedreigt deze natuur. Dit moet en kan stoppen. Met ons Plastic Smart programma werken we samen met lokale partijen aan een afval-onderzoek met citizen science en A.I. app-technologie.
Met jouw structurele steun kunnen wij een nieuw marine litter montoring programma opzetten om in één keer, regionaal, de meeste vervuilende plastics bij de bron te kunnen aanpakken.

Plastic in de natuur
“Plasticvervuiling is een wereldwijde bedreiging voor de natuur, helaas ook voor onze prachtige Caribisch Nederlandse natuur. We kunnen de plasticvervuiling daar stoppen, maar daarvoor zijn alle hens aan dek nodig. Wil jij ons helpen?” aldus oceaanexpert Arjan de Groene.
Innovatie tegen illegale ontbossing
In de grote bossen van de wereld is ontbossing een moeilijk aan te pakken probleem. Patrouilles op de grond kosten veel tijd en geld en helpen vaak niet voldoende om dit te voorkomen. Wanneer we kunnen voorspellen waar en wanneer bos illegaal gekapt gaat worden, dan kunnen we op tijd ingrijpen en ontbossing zelfs voorkomen. Huidige systemen waarschuwen wanneer het kappen van bomen is begonnen, en er dus al schade is toegebracht. Het innovatieve Early Warning System (EWS) waarschuwt vóórdat illegale ontbossing plaatsvindt.
Met jouw structurele steun kunnen we satellietbeelden en andere big data inzetten om te voorspellen waar nieuwe ontbossing gaat plaatsvinden en dit te voorkomen.
Big data en satellietbeelden
“Dit nieuwe model verbindt big data, zoals satellietbeelden, en menselijke activiteit, zoals de aanleg van wegen, die vaak gebruikt worden als toegang voor machines om bomen te kappen. Zodra een dergelijke voorspelling gesignaleerd wordt, kunnen de relevante personen op tijd actie ondernemen om illegale ontbossing te voorkomen,” aldus Natuurbeschermer Jorn Dallinga.
Vrijstromende Europese rivieren
In Europa is er voor elke kilometer rivier 1 dam. Zalmen, palingen en andere trekvissen stoten daardoor gemiddeld bijna elke kilometer hun neus in Europese rivieren. Dammen vernielen het natuurlijk verloop van de rivier, blokkeren de routes van trekvissen en zorgen ervoor dat veel natuur onder water verdwijnt. Gelukkig is er een simpele oplossing: we halen ze weg!
Met jouw structurele steun hebben wij de middelen om dammen weg te halen uit de rivieren en de natuurlijke stroom weer op gang te brengen.

Directe verbetering
“Er is geen enkele maatregel die meer natuurimpact heeft dan Dam Removal! Haal een dam en stuw weg en trekvissen trekken onmiddellijk de rivier op waar ze vaak in 100 jaar niet meer zijn geweest. Er liggen meer dan 100.000 dammen in Europa die geen enkele functie meer hebben. Die moeten en kunnen weg en we hebben een lijst van dammen die klaar zijn om verwijderd te worden,” vertelt natuurbeschermer Merijn Hougee.