toekomstkunde20-21

In actie tegen stropers

Les 57: Via een livestream kun je wilde dieren spotten en in de gaten houden! Met deze les van Toekomstkunde leren kinderen meer over stroperij en bedenken ze hun eigen technische oplossingen om dieren zoals de olifant en neushoorn te beschermen.

twee neushoorns Martin Harvey / WWF

Stropers en de pandemie

In Afrika kun je via verschillende webcams live meekijken bij de wilde dieren! Zo kan het gebied goed beschermd worden tijdens de pandemie. Er wordt op sommige plekken namelijk meer gestroopt, mede door een flinke daling van inkomsten. Inkomsten die normaal gesproken van toeristen kwamen.

In de nieuwe les van Toekomstkunde leren de kinderen daar meer over. Een leerzame en actuele les, waarbij kinderen ook zelf oplossingen bedenken!

 

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Samen kijken jullie naar een filmpje van het Jeugdjournaal en naar de live-stream van Wildlife-Watch. Wat voor dieren kunnen jullie spotten? Daarna leren de kinderen meer over de verschillende redenen van stroperij. Ze gaan op een creatieve manier aan de slag met het bedenken van technische snufjes om het stropen te stoppen!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Samen kijken jullie naar een filmpje van het Jeugdjournaal en naar de live-stream van Wildlife-Watch. Wat voor dieren kunnen jullie spotten? Daarna leren de kinderen meer over de verschillende redenen van stroperij. Ze gaan op een creatieve manier aan de slag met het bedenken van (digitale) technische oplossingen om het stropen te stoppen!

Inzendingen

Heeft jouw groep leuke ideeën bedacht om de stroperij tegen te gaan? Wij zijn altijd erg blij met alle inzendingen! Stuur de creaties en ander fotomateriaal gerust op naar: toekomstkunde@wwf.nl.

 

Aanvulling: adopteer een bedreigd dier

Kies een iconisch bedreigd dier en adopteer deze symbolisch met jouw groep. De how-to 'Adopteer een dier' staat vol met tips over de adoptie en bevat allerlei creatieve opdrachten waarin jullie dier centraal staat! Gaan jullie voor de olifant? Of toch voor de tijger?

Download de how-to

Achtergrondinformatie van WWF

Elephant Connection

Ruim baan voor olifanten

Voor de vele olifanten in de Kavango-Zambezi-regio (KAZA) in zuidelijk Afrika ziet het er gunstig uit: bij Sioma Ngwezi National Park in Zuidwest-Zambia blijkt een gebied vrije doorgang te kunnen bieden aan olifanten. Ze kunnen er vrij doorheen bewegen om van regio’s met een hoge olifantendichtheid naar streken te trekken waar meer ruimte, voedsel en water voor ze is. In een deel van Afrika waar zoveel olifanten zijn dat de natuur en mensen eronder lijden, is dat een zeer welkom bericht.

Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap: op de geheugenkaart van één van de cameravallen die in het Maleisische regenwoud waren opgesteld, stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst 4 welpen!
Meer info
Elke van Gils

Vier zwarte neushoorns verhuizen naar nieuw leefgebied

Vier zwarte neushoornstieren zijn in noordelijk Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika verhuisd naar een nieuw leefgebied.
Meer info
Gareth Bentley / WWF-US

Wilde Buren

In hun zoektocht naar voedsel plunderen olifanten in zuidelijk Afrika landbouwgrond van de lokale bevolking. Dit is onderdeel van het 'mens-dierconflict': de botsing tussen mens en dier die vechten om hetzelfde stukje land. Om te voorkomen dat olifanten bedreigd worden en landbouwgrond wordt geruïneerd, biedt WWF een veilige oplossing via KAZA-corridors.
Meer info

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Meer info

Afrikaanse olifanten krijgen hogere status van bedreiging op Rode Lijst

Voortaan staan de Afrikaanse savanneolifant en de bosolifant op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten te boek als Bedreigd en Ernstig bedreigd. Onlangs besloot de African Elephant Specialist Group van IUCN na jarenlang onderzoek en debat, dat bosolifanten en savanneolifanten zoveel van elkaar verschillen dat ze twee soorten zijn. Ze werden altijd als één soort beschouwd, en die stond als Kwetsbaar op de Rode Lijst.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!