Stop de illegale handel

Toekomstkunde les 12

WWF-Canon / Folke Wul

Onlangs werd er een inleverbak voor voorwerpen van beschermde planten en dieren geopend. Ivoren beeldjes, producten van slangenleer of koraal kunnen daar worden ingeleverd. Maar waarom zou je deze items in moeten leveren?

Met deze les van Toekomstkunde behandel je de illegale handel in beschermde dieren en planten op een eenvoudige manier in jouw groep. Kinderen leren welke dieren er ernstig door bedreigd worden.

Groep 5 en 6

Kinderen leren over handel in bedreigde dieren en planten. Ze maken een diervriendelijke winterjas en leren dat dierenpatronen ook gemaakt kunnen worden met alternatieve materialen.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Bespreek evt. met de kinderen wat ze hebben gezien en gehoord. Dit bereidt hen al voor op de rest van de opdrachten.

Opdracht 2

De WWF-deskundige noemt vijf specifieke items die ingeleverd zouden kunnen worden in de bak. Deze kunnen door de kinderen worden ingevuld. Natuurlijk kunnen ze ook zelf nog andere items bedenken!

Opdracht 4

Kinderen kunnen hier echt gaan nadenken over oorzaak en gevolg. Er worden mooie dingen gemaakt van dierlijke producten. Maar hievoor gaan wel (bedreigde) dieren dood. Misschien dat kinderen ook zelf nog andere redenen bedenken waarom dit niet goed is.

Opdracht 5

Kinderen kunnen bij deze opdracht hun creativiteit de vrije hand geven. Alle materialen kunnen worden gebruikt, zolang er maar geen bedreigde diersoort aan te pas is gekomen. Denk aan stofjes, wattenbolletjes en papier, maar ook een blad van een plant of een ijsstokje kan worden gebruikt. 

Antwoorden opdracht 2

Er zijn heel veel spullen die gemaakt zijn van bedreigde planten of dieren. Spullen die in de bak kunne belangden zijn bijvoorbeeld:

  • Schildpadden
  • Laarzen gemaakt van slangenleer
  • Ivoren slagtand van een olifant
  • De kop van een krokodil
WWF / Mike Goldwater

Groep 7 en 8

Kinderen denken na over de verboden handel in bedreigde dieren en planten. Ze bedenken een slogan en ontwerpen een poster om mensen te overtuigen om hun illegale voorwerpen in een speciale inleverbak te gooien.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Laat de kinderen het filmpje zelfstandig bekijken of je kunt er ook voor kiezen om het klassikaal te laten zien. Het filmpje vind je hier. Bespreek evt. met de kinderen wat ze hebben gezien en gehoord. Dit bereidt hen al voor op de rest van de opdrachten. 

Opdracht 4

Kinderen kunnen hier gaan nadenken over hoe zij hier zelf in staan. Er worden prachtige voorwerpen gemaakt van dierlijke producten. Maar hievoor gaan wel (bedreigde) dieren dood. Wat zou jij zelf doen? En wat zou je doen als je een mooie schelp ziet liggen op een verlaten strand? Moedig kinderen aan om hier over na te denken.

Opdracht 5

Je kunt kinderen op internet een aantal posters of kaarten van Loesje laten opzoeken ter inspiratie

Antwoorden opdracht 2

Redenen om wel spullen in de bak te doen:

  • Je wilt geen dingen van bedreigde planten en dieren in huis hebben.
  • Je weet dat de spullen illegaal zijn en je wilt ervan af.
  • Je wilt dat de spullen worden gebruikt voor bijvoorbeeld educatie op scholen.

Redenen om spullen niet in de bak te doen:

  • Je bent gehecht aan het voorwerp (misschien is het wel van je oma geweest!).
  • Je bent toch band dat je problemen krijgt met illegale spullen.
  • Je woont niet bij de bak in de buurt.

Achtergrondinformatie van WWF

KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info
Shutterstock / Evgeniyqw / WWF

Nieuwe wet in USA gunstig voor wilde tijgers wereldwijd

De Amerikaanse Senaat keurde deze week wetgeving goed die zal helpen voorkomen dat tijgers die nu leven in gevangenschap, terechtkomen in de illegale handel. De handel in tijgerdelen en -producten is een grote bedreiging voor grote katten in het wild, houdt de vraag in stand en jaagt stroperij aan. Door deze wet wordt het moeilijker om producten van tijgers die leefden in gevangenschap in USA aan te bieden op de illegale markt. Dat heeft effect op de veiligheid van alle grote katten in het wild.
Meer info
naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap: op de geheugenkaart van één van de cameravallen die in het Maleisische regenwoud waren opgesteld, stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst 4 welpen!
Meer info
Ami Vitale / WWF-UK

Dit is de impact van de coronacrisis op rangers

Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.