naturepl.com / Andy Rouse / WWF
11 juli 2022

Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap: op de geheugenkaart van één van de cameravallen die in het Maleisische regenwoud waren opgesteld, stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst 4 welpen! Het betekent dat er in Maleisië, waar het aantal tijgers de laatste jaren naar beneden tuimelde, toch nog plekken zijn waar tijgers zich veilig genoeg voelen om jongen te krijgen.

Welkom nieuws

Voor Sophia Lim, directeur van WWF-Maleisië, is dit een welkom bericht in dit Jaar van de Tijger. "Er zijn momenteel minder dan 150 tijgers op het Maleisisch schiereiland. Deze nieuwe ontwikkeling geeft hoop dat deze ernstig bedreigde diersoort van de rand van de afgrond kan worden gered."

"Ook maakt dit het nu nog belangrijker dat we onze patrouilles voortzetten om deze welpen en hun moeder te beschermen tegen de bedreigingen van stroperij en verlies van leefgebied. Er sterkere anti-stroperij-inspanningen nodig om ervoor te zorgen dat deze welpen veilig zijn voor stropers en kunnen overleven tot ze volwassen zijn."

Tijgers krijgen gemiddeld twee tot vier welpen per twee jaar. Als alle welpen in één worp sterven, kan binnen vijf maanden een tweede worp worden geboren - mits de tijger een gezonde partner vindt en de omstandigheden gunstig zijn voor de voortplanting, zoals veiligheid, ruimte en voldoende voedsel.

Mother and 4 cubs _Credit WWF-Malaysia-PSPC.jpg
Cameraval-foto van een moedertijger met vier welpjes, Maleisië

Gezamenlijke patrouilles

Met steun van het Maleisische ministerie van Wildlife en Parken, patrouilleren antistroperijteams van WWF gezamenlijk met de inheemse patrouille-eenheid van Perak State Parks Corporation (PSPC) in het Royal Belum State Park, dat een gebied beslaat van 117.500 hectare.

Hun regelmatige inzet heeft het aantal gevallen van stroperij met bijna 98% doen dalen! Duizenden valstrikken wisten ze op te sporen en te verwijderen. En hun veelvuldige aanwezigheid in het woud schrikt stropers af.

Overheid scherpt maatregelen aan

Strengere wetten voor misdrijven tegen wilde dieren zullen naar verwachting deze maand in Maleisië van kracht worden: de maximumboete voor overtreders verdubbelt tot 1 miljoen RM (ruim 200.000 euro). Twee andere belangrijke mijlpalen in het uitroeien van stroperij zijn de oprichting van de Nationale Tiger Taskforce onder leiding van de premier, en de oprichting van een Wildlife Crime Bureau onder de Royal Malaysia Police.

Alle inspanningen van alle partijen bij elkaar moeten leiden tot het stoppen van de achteruitgang van tijgers in Maleisië en versnelling van de weg omhoog. De tijgerin en haar 4 jongen kunnen daar een mooie rol in spelen!

Gerelateerde artikelen

DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Strengere controles in EU op de handel in tijgers

Om ervoor te zorgen dat de EU geen rol speelt in de illegale handel in tijgers heeft de Europese Commissie nieuwe richtlijnen bekendgemaakt. Die richtlijnen leiden tot scherpere controles op de commerciële handel in levende, in gevangenschap gefokte tijgers en hun lichaamsdelen, binnen en buiten de Europese Unie.
Meer info
Shutterstock / Raju Soni / WWF

Aantal wilde tijgers in India blijft groeien

Bij gelegenheid van 50 jaar Project Tiger maakte de Indiase premier Modi bekend dat het aantal tijgers in het land weer is gestegen. De populatie wilde tijgers wordt volgens de resultaten van de All India Tiger Estimation in 2022 geschat op minimaal 3167. Bij de laatste AITE in 2018, bedroeg het aantal 2461.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).