naturepl.com / Andy Rouse / WWF
11 juli 2022

Vier tijgerwelpjes gespot in Maleisië

Tijgerbeschermers in Maleisië maakten onlangs een sprong van blijdschap: op de geheugenkaart van één van de cameravallen die in het Maleisische regenwoud waren opgesteld, stonden nieuwe beelden van een tijgerin met maar liefst 4 welpen! Het betekent dat er in Maleisië, waar het aantal tijgers de laatste jaren naar beneden tuimelde, toch nog plekken zijn waar tijgers zich veilig genoeg voelen om jongen te krijgen.

Welkom nieuws

Voor Sophia Lim, directeur van WWF-Maleisië, is dit een welkom bericht in dit Jaar van de Tijger. "Er zijn momenteel minder dan 150 tijgers op het Maleisisch schiereiland. Deze nieuwe ontwikkeling geeft hoop dat deze ernstig bedreigde diersoort van de rand van de afgrond kan worden gered."

"Ook maakt dit het nu nog belangrijker dat we onze patrouilles voortzetten om deze welpen en hun moeder te beschermen tegen de bedreigingen van stroperij en verlies van leefgebied. Er sterkere anti-stroperij-inspanningen nodig om ervoor te zorgen dat deze welpen veilig zijn voor stropers en kunnen overleven tot ze volwassen zijn."

Tijgers krijgen gemiddeld twee tot vier welpen per twee jaar. Als alle welpen in één worp sterven, kan binnen vijf maanden een tweede worp worden geboren - mits de tijger een gezonde partner vindt en de omstandigheden gunstig zijn voor de voortplanting, zoals veiligheid, ruimte en voldoende voedsel.

Mother and 4 cubs _Credit WWF-Malaysia-PSPC.jpg
Cameraval-foto van een moedertijger met vier welpjes, Maleisië

Gezamenlijke patrouilles

Met steun van het Maleisische ministerie van Wildlife en Parken, patrouilleren antistroperijteams van WWF gezamenlijk met de inheemse patrouille-eenheid van Perak State Parks Corporation (PSPC) in het Royal Belum State Park, dat een gebied beslaat van 117.500 hectare.

Hun regelmatige inzet heeft het aantal gevallen van stroperij met bijna 98% doen dalen! Duizenden valstrikken wisten ze op te sporen en te verwijderen. En hun veelvuldige aanwezigheid in het woud schrikt stropers af.

Overheid scherpt maatregelen aan

Strengere wetten voor misdrijven tegen wilde dieren zullen naar verwachting deze maand in Maleisië van kracht worden: de maximumboete voor overtreders verdubbelt tot 1 miljoen RM (ruim 200.000 euro). Twee andere belangrijke mijlpalen in het uitroeien van stroperij zijn de oprichting van de Nationale Tiger Taskforce onder leiding van de premier, en de oprichting van een Wildlife Crime Bureau onder de Royal Malaysia Police.

Alle inspanningen van alle partijen bij elkaar moeten leiden tot het stoppen van de achteruitgang van tijgers in Maleisië en versnelling van de weg omhoog. De tijgerin en haar 4 jongen kunnen daar een mooie rol in spelen!

Gerelateerde artikelen

Richard Barrett / WWF-UK

Kansen voor natuurherstel door uitbreiding leefgebied tijger

Volgens een nieuw rapport van WWF is er 1,7 miljoen km2 potentieel geschikt landschap voor tijgers beschikbaar, bovenop het huidige leefgebied. Dit landschap ligt in gedeeltes verspreid over 15 landen. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op een extra gebied dat meer dan twee keer zo groot is als wat het nu is (ofwel meer dan 7 keer de grootte van Groot-Brittannië).
Meer info
naturepl.com / Francois Savigny / WWF

Verdubbeling aantal tijgers in Nepal

Goed nieuws voor tijger in Nepal! Dankzij goede bescherming van de belangrijkste leefgebieden van tijgers, samenwerking met lokale gemeenschappen en aanpak van stroperij en illegale handel in wilde dieren is het aantal tijgers in het wild meer dan verdubbeld.
Meer info
Shutterstock / Paco Como

Nepal verdubbelt het aantal wilde tijgers

Op 29 juli, de internationale Dag van de Tijger, maakt Nepal bekend dat het is gelukt om hun aantal tijgers in het wild te verdubbelen. In 2009 had Nepal een wilde tijgerpopulatie van ongeveer 121 en het aantal was aan het afnemen. In 2010, het vorige jaar van de tijger, had de tijgerpopulatie in Azië een dieptepunt bereikt van 3200. Om verdere daling en mogelijk uitsterven te voorkomen maakten tijgerlanden en natuurbeschermers de afspraak om de wilde populatie tijgers wereldwijd tegen 2022 te verdubbelen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar).