Bosbranden in de Amazone
Les 1: Toekomstkunde over de gevolgen van de bosbranden in het Amazonewoud.

Toekomstkunde gaat deze keer over de bosbranden in het Amazonegebied. Er zijn daar elk jaar branden, maar dit jaar zijn het er veel meer dan normaal. De Amazone is de thuishaven van de jaguar en de luiaard. Maar ook van de kleurige ara, van talloze bonte (gif)kikkers, slangen en van de piranha. Mensen en dieren worden door de branden bedreigd en minder regenwoud is slecht voor onze aarde. Reden genoeg om bij Toekomstkunde in te gaan op de gevolgen van de bosbranden en wat we er tegen kunnen doen!
LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6
Kinderen leren waarom er veel branden zijn in het Amazonegebied en wat voor gevolgen dat heeft voor de natuur. Ze schrijven een verhaal om zo meer mensen over dit probleem te kunnen vertellen.
LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8
Kinderen leren over de oorzaken van de branden in de Amazone, en zoeken die dichtbij huis in ons voedsel. Ze maken een poster over het gebruik van producten uit het regenwoud.
Tip voor introductie van de les
Begin de les met weetjes over de dieren die in de Amazone leven. Zo krijgen kinderen er een gevoel bij. Bespreek met de kinderen wat ze zien en mooi/opvallend vinden aan het dier.
Weetjes bij onderstaande foto’s:
- De jaguar is na de tijger en leeuw de grootste katachtige. Ze jagen bij voorkeur op grote prooien, zoals tapirs, capibara's (grote knaagdieren) en pekari's (een soort zwijnen). Het verdwijnen van zijn leefgebied is de grootste bedreiging voor de jaguar. Vooral de omvorming van natuurlijk bos tot sojaplantages en weiland zorgt ervoor dat het leefgebied van de jaguar steeds kleiner wordt.
- De luiaard is niet bepaald snel op het land, maar kan wel goed zwemmen! Ze zitten vaak in bomen, maar om te plassen en poepen gaan ze slechts één keer per week naar beneden. Ook de luiaard wordt bedreigd door ontbossing.
- Gifkikkers worden vaak niet veel groter dan een munt van 2 euro. Ze hebben felle kleuren en gif op hun huid, waarmee ze roofdieren waarschuwen. Wordt hij toch opgegeten door bijvoorbeeld slangen of vogels? Die hebben er dan vaak flink last van. Ze raken verlamd of sterven.
Meer doen?
In de Amazone gaan dagelijks veel bomen verloren. Een paar bomen planten in Nederland is niet direct een oplossing, maar je kunt er wel een signaal mee afgeven als klas. Zoek met de klas naar kastanjes, eikels of wilgentakken en plant ze. Of doe mee aan de Nationale Boomfeestdag. Dan kunnen jullie echte bomen planten in het voorjaar.