Day's Edge Productions / WWF-US
toekomstkunde19-20

Bosbranden in de Amazone

Les 1: Toekomstkunde over de gevolgen van de bosbranden in het Amazonewoud.

Toekomstkunde gaat deze keer over de bosbranden in het Amazonegebied. Er zijn daar elk jaar branden, maar dit jaar zijn het er veel meer dan normaal. De Amazone is de thuishaven van de jaguar en de luiaard. Maar ook van de kleurige ara, van talloze bonte (gif)kikkers, slangen en van de piranha. Mensen en dieren worden door de branden bedreigd en minder regenwoud is slecht voor onze aarde. Reden genoeg om bij Toekomstkunde in te gaan op de gevolgen van de bosbranden en wat we er tegen kunnen doen!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren waarom er veel branden zijn in het Amazonegebied en wat voor gevolgen dat heeft voor de natuur. Ze schrijven een verhaal om zo meer mensen over dit probleem te kunnen vertellen.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over de oorzaken van de branden in de Amazone, en zoeken die dichtbij huis in ons voedsel. Ze maken een poster over het gebruik van producten uit het regenwoud.

Tip voor introductie van de les

Begin de les met weetjes over de dieren die in de Amazone leven. Zo krijgen kinderen er een gevoel bij. Bespreek met de kinderen wat ze zien en mooi/opvallend vinden aan het dier.

Weetjes bij onderstaande foto’s:

  1. De jaguar is na de tijger en leeuw de grootste katachtige. Ze jagen bij voorkeur op grote prooien, zoals tapirs, capibara's (grote knaagdieren) en pekari's (een soort zwijnen). Het verdwijnen van zijn leefgebied is de grootste bedreiging voor de jaguar. Vooral de omvorming van natuurlijk bos tot sojaplantages en weiland zorgt ervoor dat het leefgebied van de jaguar steeds kleiner wordt.

  2. De luiaard is niet bepaald snel op het land, maar kan wel goed zwemmen! Ze zitten vaak in bomen, maar om te plassen en poepen gaan ze slechts één keer per week naar beneden. Ook de luiaard wordt bedreigd door ontbossing.

  3. Gifkikkers worden vaak niet veel groter dan een munt van 2 euro. Ze hebben felle kleuren en gif op hun huid, waarmee ze roofdieren waarschuwen. Wordt hij toch opgegeten door bijvoorbeeld slangen of vogels? Die hebben er dan vaak flink last van. Ze raken verlamd of sterven.

Meer doen?

In de Amazone gaan dagelijks veel bomen verloren. Een paar bomen planten in Nederland is niet direct een oplossing, maar je kunt er wel een signaal mee afgeven als klas. Zoek met de klas naar kastanjes, eikels of wilgentakken en plant ze. Of doe mee aan de Nationale Boomfeestdag. Dan kunnen jullie echte bomen planten in het voorjaar.

Achtergrondinformatie van WWF

Greg Armfield / WWF-UK

Ontbossing Braziliaanse Amazone op hoogste niveau sinds 2008

Uit satellietdata van het Braziliaanse ruimteagentschap INPE blijkt dat in de periode van augustus 2019 tot eind juli 2020 11.000 vierkante kilometer Amazonebos verloren is gegaan. In de afgelopen 12 jaar is de ontbossing in het Braziliaanse deel van de Amazone niet zo hoog geweest als nu. “Hoe veel rampjaren kan de Amazone nog hebben?”
Meer info
SilasIsmael.com

Recordbranden in de Pantanal: toename met 205%

Tussen 1 januari tot 20 augustus 2020 werden al 8.058 brandhaarden geteld in de Pantanal, een stijging van 205% vergeleken met dezelfde periode in 2019.
Meer info
Peter Chadwick / WWF

75% natuurbranden wereldwijd veroorzaakt door mensen

Van de Amazone, Californië, Siberië tot Australië: wereldwijd zijn sinds april al 13% meer natuurbranden dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal branden neemt niet alleen toe, de branden worden ook heviger én duren langer.
Meer info
Days Edge Productions / WWF-US

Wordt 2020 een nieuw recordjaar qua bosbranden?

Nu de totale omvang van de schade - die de verwoestende bosbranden eerder dit jaar aanrichtten in Australië - langzaam duidelijk wordt, kampt een ander deel van de wereld alweer met nieuwe branden.
Meer info
naturepl.com / Michel Roggo / WWF

Steun voor actieplan om rivierdolfijnen in Zuid-Amerika te beschermen

De Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) heeft het actieplan voor betere bescherming voor rivierdolfijnen in de Amazone, Orinoco, Tocantins en Araguaia rivieren goedgekeurd.
Meer info

Coronavirus en nieuwe wetgeving leiden tot record ontbossing in Brazilië

Het jaar 2020 is nog niet eens halverwege, en nu al is er een record gebroken. In de Braziliaanse Amazone werd dit jaar een natuurgebied van 120.000 hectare ontbost
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!