Day's Edge Productions / WWF-US
toekomstkunde

Bosbranden in de Amazone

Les 1: Toekomstkunde over de gevolgen van de bosbranden in het Amazonewoud.

Toekomstkunde gaat deze keer over de bosbranden in het Amazonegebied. Er zijn daar elk jaar branden, maar dit jaar zijn het er veel meer dan normaal. De Amazone is de thuishaven van de jaguar en de luiaard. Maar ook van de kleurige ara, van talloze bonte (gif)kikkers, slangen en van de piranha. Mensen en dieren worden door de branden bedreigd en minder regenwoud is slecht voor onze aarde. Reden genoeg om bij Toekomstkunde in te gaan op de gevolgen van de bosbranden en wat we er tegen kunnen doen!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen leren waarom er veel branden zijn in het Amazonegebied en wat voor gevolgen dat heeft voor de natuur. Ze schrijven een verhaal om zo meer mensen over dit probleem te kunnen vertellen.

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren over de oorzaken van de branden in de Amazone, en zoeken die dichtbij huis in ons voedsel. Ze maken een poster over het gebruik van producten uit het regenwoud.

Tip voor introductie van de les

Begin de les met weetjes over de dieren die in de Amazone leven. Zo krijgen kinderen er een gevoel bij. Bespreek met de kinderen wat ze zien en mooi/opvallend vinden aan het dier.

Weetjes bij onderstaande foto’s:

  1. De jaguar is na de tijger en leeuw de grootste katachtige. Ze jagen bij voorkeur op grote prooien, zoals tapirs, capibara's (grote knaagdieren) en pekari's (een soort zwijnen). Het verdwijnen van zijn leefgebied is de grootste bedreiging voor de jaguar. Vooral de omvorming van natuurlijk bos tot sojaplantages en weiland zorgt ervoor dat het leefgebied van de jaguar steeds kleiner wordt.

  2. De luiaard is niet bepaald snel op het land, maar kan wel goed zwemmen! Ze zitten vaak in bomen, maar om te plassen en poepen gaan ze slechts één keer per week naar beneden. Ook de luiaard wordt bedreigd door ontbossing.

  3. Gifkikkers worden vaak niet veel groter dan een munt van 2 euro. Ze hebben felle kleuren en gif op hun huid, waarmee ze roofdieren waarschuwen. Wordt hij toch opgegeten door bijvoorbeeld slangen of vogels? Die hebben er dan vaak flink last van. Ze raken verlamd of sterven.

Meer doen?

In de Amazone gaan dagelijks veel bomen verloren. Een paar bomen planten in Nederland is niet direct een oplossing, maar je kunt er wel een signaal mee afgeven als klas. Zoek met de klas naar kastanjes, eikels of wilgentakken en plant ze. Of doe mee aan de Nationale Boomfeestdag. Dan kunnen jullie echte bomen planten in het voorjaar.

Achtergrondinformatie van WWF

Coronavirus en nieuwe wetgeving leiden tot record ontbossing in Brazilië

Het jaar 2020 is nog niet eens halverwege, en nu al is er een record gebroken. In de Braziliaanse Amazone werd dit jaar een natuurgebied van 120.000 hectare ontbost
Meer info

In de Amazone: Het bos verdedigen is levensgevaarlijk

“We moesten ons dorp verlaten en maandenlang in ballingschap leven. We konden niet meer voor onze families zorgen. Nog steeds worden we met de dood bedreigd.” Dit is het verhaal van twee Braziliaanse ‘defenders’; verdedigers van het bos. Voor hun eigen veiligheid en die van hun gemeenschap moeten ze anoniem blijven.
Meer info

Europese wetgeving voor duurzame handelsketens stap dichterbij

Wetgeving die bedrijven verplicht om hun productieketens te vrijwaren van ontbossing en mensenrechtenschendingen, komt een flinke stap dichterbij na de oproep van de Europese lidstaten om bindende en niet-bindende maatregelen te onderzoeken die de Europese betrokkenheid bij wereldwijde ontbossing moet stoppen.
Meer info

Zowel de natuur als wij zijn vogelvrij verklaard

WWF-er Natasja Oerlemans bracht een bezoek aan het Braziliaanse Amazonegebied. Hier sprak ze collega's van WWF-Brazilië, inheemse volkeren en zag ze hoe de branden van afgelopen zomer de natuur en het leven in de Amazone hebben aangetast.
Meer info

Minister Schouten ontvangt massale oproep voor Europese wet om bossen wereldwijd te beschermen

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vandaag een groen hart ontvangen met ruim 80.000 oproepen voor een Europese bossenwet. De massale oproep komt van bezorgde Nederlanders die de gezamenlijke bossenpetitie van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds tekenden. Deze petitie spoort het kabinet aan om zich in Europa hard te maken voor een bossenwet die duurzaamheidseisen stelt aan producten als vlees, soja, palmolie en cacao die op de Europese markt worden verhandeld. Met een krachtige Europese bossenwet wordt de betrokkenheid van Europa bij ontbossing en mensenrechtenschendingen gestopt.
Meer info

Ontbossing Amazone met 30% gestegen

De ontbossing van de Amazone neemt beangstigende vormen aan: tussen augustus 2018 en juli 2019 werd 9.762 km2 verwoest.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!