Roger Hooper / WWF

Bedreigingen voor de leeuw

De sterke leeuw is kwetsbaar.

 • Nog maar 20.000 wilde leeuwen
 • Slechts 8% van het leefgebied over

Wat is er aan de hand?

Rond het begin van de jaartelling had de leeuw een veel grotere verspreiding dan nu. Door gerichte jacht en het verdwijnen van leefgebied en natuurlijke prooi is hij uit het grootste deel hiervan verdwenen. De afgelopen 20 jaar is het aantal leeuwen met 40% afgenomen. Een relatief nieuwe bedreiging is de jacht op leeuwen, om zijn skelet in traditionele Aziatische medicijnen te verwerken.

Richard Barrett / WWF-UK

Soorten bedreigingen

 • 1

  Verdwijnend leefgebied

  Van het gebied dat de leeuwen ooit tot hun beschikking hadden is nog maar 8% over. Dit betekent dat de leeuwen kleinere gebieden hebben om te leven en jagen. Sommige leeuwen leven hierdoor ook in geïsoleerde gebieden. Ze kunnen daardoor maar lastig een partner vinden om zich voort te planten. 

  Lees verder
 • 2

  Stroperij en jacht

  Er wordt op de leeuw gejaagd. De botten van leeuwen zijn recent populair geworden als Aziatisch medicijn. Tijgerbotten worden hier veelal voor gebruikt, maar nu zijn ook de leeuwenbotten ontdekt; de handel daarin is nog niet geheel verboden. Leeuwen zijn vaak slachtoffer van stropersstrikken. Vaak zijn deze vallen bedoeld voor andere, kleinere dieren, zoals gazelles, maar leeuwen komen per ongeluk vast te zitten.

  Lees verder
 • 3

  Mens-dierconflicten

  Leeuwen leven vaak in beschermde gebieden zoals nationale parken. Ze leven ook hierbuiten, waar soms minder natuurlijke prooien beschikbaar zijn. Hierdoor gaan ze op zoek naar andere prooien, zoals vee. De boeren van wie het vee is vinden dit niet leuk, want zij zijn voor hun levensonderhoud vaak helemaal afhankelijk van het vee. Ze doden dan de leeuwen die hun vee opeten.

  Lees verder
 • 4

  Knuffeltoerisme en 'canned hunting'

  Leeuwen worden uit het wild gehaald om toeristen te vermaken. Ze worden dan als welp bij hun moeder weggehaald en opgevoed door mensen, waardoor ze onnatuurlijk gedrag gaan vertonen. In Afrika worden wel 8000 leeuwen in 200 fokcentra gefokt zodat toeristen ze kunnen knuffelen en met ze kunnen wandelen. Deze dieren eindigen vaak in de zogenaamde ‘canned hunt’, waar de jacht op gefokte leeuwen in een omheind gebied gebeurt. Ze kunnen zo niet ontsnappen.  Jagers betalen veel voor deze vorm van trofeejacht. Ook de botten worden vaak nog doorverkocht.

Waar zijn we actief?

Ons focusgebied voor de leeuw

naturepl.com / Anup Shah / WWF
Zuidelijk Afrika
Zuidelijk Afrika
Het waterrijke savannegebied bij de rivier de Zambezi is onmisbaar.

Resultaten en updates

Martin Harvey / WWF

Geplande dam in Zambiaanse Luangwa-rivier gaat niet door

Hoopvol nieuws uit Zambia: de regering heeft de plannen voor een enorme waterkrachtdam in de Luangwa-rivier stopgezet. Dat is goed voor de natuur én voor de mensen die er leven!
Meer info
Jane Liu

INNO-Fonds financiert GPS-systeem om leeuwen en vee te beschermen

Tijdens een expeditie in Okavango Delta, in het noorden van Botswana, zijn zes leeuwen uit verschillende groepen voorzien van een GPS-halsband. Een van de GPS-systemen is gefinancierd door het INNO-Fonds van WWF.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).

Elliot Framan

Wat kan ik doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!