Jane Liu
13 december 2016

INNO-Fonds financiert GPS-systeem om leeuwen en vee te beschermen

Tijdens een expeditie in Okavango Delta, in het noorden van Botswana, zijn zes leeuwen uit verschillende groepen voorzien van een GPS-halsband. Een van de GPS-systemen is gefinancierd door het INNO-Fonds van WWF.

De organisatie Claws Conservancy heeft deze leeuwen uitgekozen omdat ze zich vooral bewegen in gebieden met een groot risico op conflicten met de lokale gemeenschappen die hun vee willen beschermen. De zender maakt gebruik van satelliet- en radiosignalen om de locatie van de dieren door te geven. Op die manier krijgt de lokale bevolking op tijd een seintje als een leeuw in de buurt van vee en dorpjes komt. De GPS levert ook waardevolle onderzoeksinformatie op over de roofdieren.

Compensatie

Leeuwen horen thuis op de Afrikaanse savanne, maar hun aantallen nemen al decennia drastisch af. In het noorden van Botswana zijn de afgelopen jaren veel leeuwen en welpjes vergiftigd door lokale veehouders. Niet alleen leeuwen maar ook jakhalzen, gieren en andere soorten lijden hier ernstig onder. Claws werkt samen met dorpsbewoners om conflicten met wilde dieren te voorkomen. Behalve het waarschuwingssysteem, bouwt de ngo mobiele ‘leeuwbestendige’ veekralen. Ook organiseren ze dorpsbijeenkomsten waar video’s van leeuwen in het wild worden vertoond. Vervolgens wordt gediscussieerd over oplossingen voor mens-dierconflicten. Daarnaast werkt Claws aan een compensatiesysteem voor geleden schade door wilde dieren.


Onbekend maakt onbemind

Volgens het gezegde maakt onbekend onbemind. Claws is ervan overtuigd dat mensen eerder geneigd zijn om dieren te beschermen die ze kennen. Daarom worden de bewoners aangemoedigd om de leeuwen met GPS een lokale naam te geven. Een van de gezenderde leeuwen heet Maleherehere wat ‘verlegen’ betekent.

Binnenkort wordt ook vee voorzien van een GPS-systeem. Andere partners in het project van Claws zijn onder meer Stichting Spots, die ook de aanvraag bij het INNO-Fonds heeft gedaan, en National Geographic’s Big Cats Initiative.

Gerelateerde artikelen

Leeuw

Mens-dierconflicten één van de grootste bedreigingen voor wilde diersoorten

Vandaag is het rapport A future for all - the need for human-wildlife coexistence van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en het VN-milieuprogramma (UNEP) gepubliceerd. Het rapport concludeert dat toenemende conflicten tussen mensen en wilde dieren een grote bedreiging zijn voor natuurbescherming, voor mensen en hun levensonderhoud, en voor duurzame ontwikkeling.
Meer info

Wat als de toeristen wegblijven

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Geplande dam in Zambiaanse Luangwa-rivier gaat niet door

Hoopvol nieuws uit Zambia: de regering heeft de plannen voor een enorme waterkrachtdam in de Luangwa-rivier stopgezet. Dat is goed voor de natuur én voor de mensen die er leven!
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).