08 juli 2020

Wat als de toeristen wegblijven?

 

 

Het wegvallen van toeristische inkomsten door de lockdowns is voor mensen in lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van ecotoerisme een enorme dreun. De op wildlife gebaseerde toerismesector levert een zeer grote bijdrage aan de verlichting van armoede en aan het behoud van biodiversiteit. Door de coronacrisis is het risico groot dat veel van wat in de afgelopen tientallen jaren voor de natuur en mensen is bereikt, verloren gaat door toename van de armoede en illegale activiteiten.

Conservancies in Namibië, winst voor mens en natuur

In Namibië bijvoorbeeld wordt 20 procent van het land beheerd en beschermd door plattelandsgemeenschappen die de bescherming van wilde dieren zien als een rendabele manier van landgebruik. Bij elkaar genomen werken 225.000 mensen, 9 procent van de bevolking, in deze conservancies die heel succesvol zijn gebleken - voor de mensen zowel als voor de natuur.

Er zijn 5000 banen ontstaan in afgelegen gebieden. Vele samenwerkingsverbanden met lodges en andere toeristische ondernemingen zijn tot stand gekomen en brengen geld op. De 87 conservancies verdienen jaarlijks zo’n 10 miljoen euro die de gemeenschappen naar eigen goeddunken kunnen inzetten voor gemeenschappelijke doelen.

Toerisme levert banen op voor de lokale bevolking


Tegelijkertijd profiteert de natuur. Het aantal dieren in het wild in Namibië is de laatste 30 jaar fors toegenomen. Namibië heeft nu de grootste populatie cheeta’s van Afrika. De populatie olifanten groeide er tussen 1995 en 2016 van 7500 naar 22.000. In 1995 waren er 25 woestijnleeuwen, nu zijn het er 120. En stroperij nam af omdat wilde dieren voortaan een waarde vertegenwoordigen.

Sinds de Namibische overheid natuurbescherming door gemeenschappen in 1996 mogelijk maakte, beschermen community-rangers met trots hun natuurlijke, wereldberoemde erfgoed. En er is een economie tot stand gekomen gebaseerd op de bescherming van de natuur. Het heeft landschappen en levens veranderd - en beide worden nu door de komst van corona bedreigd.

Community ranger op zoek naar neushoorns


En dan is er opeens een pandemie

De COVID-19-pandemie treft het toerisme, de belangrijkste economische kracht in de conservancies die de bescherming van de natuur bekostigt, bijzonder hard. De toeristenindustrie in Namibië is verlamd door het gebrek aan toeristen. Het wegvallen van inkomens en massaal banenverlies komen extra hard aan in plattelandsgebieden, waar de meerderheid van de bevolking al amper rond kan komen door de recente zesjarige droogte. Tegelijkertijd gaan er veel banen verloren in stedelijke gebieden en keren grote aantallen werklozen terug naar hun families op het platteland, met alle risico’s van verspreiding van het virus van dien.

Wat staat er op het spel

Door gebrek aan inkomsten uit toerisme en zonder de afdracht van revenues uit de joint ventures, staan de banen van honderden community-rangers, mensen in ondersteunende functies en werknemers in toeristische ondernemingen op het spel. Met weinig alternatieve inkomstenbronnen is de kans reëel dat de armoede onder de mensen in de conservancies weer ernstige vormen aanneemt. Dat zij zich uit pure overlevingsdrang genoodzaakt voelen om te gaan stropen, is dan niet ondenkbaar. Uiteindelijk loopt het hele succesvolle economische model van de conservancies dat in de afgelopen 30 jaar is opgebouwd door de effecten van COVID-19 ernstig gevaar.

Noodfonds voor community-rangers

Om dat zwarte scenario te voorkomen heeft WWF een noodfonds in het leven geroepen om mensen in de conservancies aan een overbruggingskrediet te helpen zodat ze hun banen behouden en gezinnen kunnen onderhouden. De Namibische overheid droeg bij door de eerste drie maanden 25 procent van de salarissen door te betalen. WWF wil ervoor zorgen dat ook daarna community-rangers en werknemers in de toeristische dienstverlening hun baan niet verliezen. Voor de rangers betekent het bijvoorbeeld dat er weer benzine kan worden gekocht zodat ze het veld in kunnen blijven gaan om stroperij en illegale houtkap te voorkomen.

Schubdier in een kooi Vickey Chauhan

Help de natuur de crisis door

Als we de natuur op aarde willen behouden, kunnen we niet anders dan samen delen in de kosten van natuurbescherming. In Namibië en in vele andere gebieden waar de natuur door COVID-19 onder grote druk is komen te staan.

Help de natuur de crisis door en geef ook een gift.

Kom in actie

Gerelateerde artikelen

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info
KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).