Martin Harvey / WWF
28 juni 2019

Geplande dam in Zambiaanse Luangwa-rivier gaat niet door

Hoopvol nieuws uit Zambia: de regering heeft de plannen voor een enorme waterkrachtdam in de Luangwa-rivier stopgezet. Dit dankzij de inzet van lokale organisaties die sterk met elkaar hebben samengewerkt en succesvol hebben gelobbyt. Dat is goed voor de natuur én voor de mensen die er leven!

De Luangwa: één van de grootste vrijstromende rivieren in Zuidelijk Afrika. Dit 1100 kilometer lange blauwe lint biedt water, voedsel en levensonderhoud voor 25 lokale gemeenschappen. Ook zijn heel veel dieren afhankelijk van de rivier, zoals olifanten, leeuwen, nijlpaarden, Afrikaanse wilde honden en de opnieuw in Zambia geïntroduceerde zwarte neushoorn.


Toekomst in gevaar

De geplande dam voor de opwekking van elektriciteit zou de Luangwa-rivier en de omliggende vallei enorm veranderen en versnipperen. Daardoor komt de toekomst van de rivier en de wilde dieren in het gebied in gevaar, plus de landbouw en het toerisme waar de lokale bevolking afhankelijk van is.

Sterke lokale organisaties

De Zambiaanse regering heeft de bouwplannen van tafel geveegd dankzij veel lobbywerk door lokale organisaties, versterkt vanuit het SRJS-programma. Onderdeel van de campagne tegen de dam was onder andere een petitie die door bijna 200.000 mensen is getekend. Benieuwd hoe dat is gegaan? Lees het interview met Agness Musutu, de campagneleider (in het Engels).

Gerelateerde artikelen

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Wilde olifanten in Zuidoost-Azië en China hebben dringend bescherming nodig

Vandaag is het Wereld Olifantendag. Natuurbeschermers en olifantenliefhebbers richten dan de aandacht op olifanten, hun kracht en schoonheid, maar ook de problemen waarmee zij te maken hebben en de steun die ze kunnen gebruiken voor hun voortbestaan. Dit jaar zetten wij de schijnwerpers op de wilde olifanten in Azië.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).