Matevž Lenarčič
21 juni 2019

UNESCO erkent natuurwaarde Mura-rivier in Oostenrijk

Goed nieuws uit Oostenrijk! UNESCO heeft de Mura Vallei uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Dit is een prachtig resultaat van het Levende Europese Rivieren programma waar WWF-NL aan heeft bijgedragen. We zijn erg blij met de erkenning door UNESCO van de speciale natuurwaarde van de Mura. Hierdoor zullen de rivier, de uiterwaarden en het gebied eromheen beter beschermd kunnen worden.

De rivier de Mura

De Mura is een rivier in het oosten van Oostenrijk. De rivier ontmoet de Drava bij de grens van Kroatië en Hongarije, en samen stromen ze verderop de Donau in. De Mura is daarmee het beginpunt van een groot grensoverschrijdend natuurgebied van meer dan een miljoen hectare dat delen van Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Hongarije en Servië bestrijkt. Dit Mura-Drava-Donau-gebied wordt ook wel de Amazone van Europa genoemd. Het door UNESCO uitgeroepen biosfeerreservaat in Oostenrijk beslaat daarvan 13.000 hectare.


Belangrijk gebied

Het gebied kent een grote biodiversiteit met veel verschillende dier- en plantensoorten, zoals de Europese zeearend. Veel trekvissen, zoals de zalm en de steur, maken gebruik van de 700 kilometer lange rivier om hun paaigronden te bereiken. Gelukkig heeft de Sloveense overheid de plannen voor de bouw van een dam dankzij het besluit van UNESCO nu gestopt, zodat de vissen zonder obstakels kunnen zwemmen. Ook voor de bewoners van het gebied is de rivier belangrijk. De uiterwaarden beschermen dorpen en steden tegen overstromingen, en de rivier zorgt voor schoon drinkwater.

Eén groot biosfeerreservaat

Dat het Oostenrijkse deel van het gebied nu uitgeroepen is tot een UNESCO biosfeerreservaat is een goede start voor het beschermingsplan voor het hele gebied. Hopelijk wordt het in de toekomst met de reeds bestaande biosfeerreservaten in Kroatië, Hongarije, Servië en Slovenië uitgebreid tot één groot biosfeerreservaat, zodat dit mooie gebied nog beter beschermd kan worden en nog lang kan blijven bestaan.

Gerelateerde artikelen

Natuurmonumenten

Herstel van Europese rivieren essentieel voor klimaatweerbaarheid

WWF Europe heeft op 2 juli 2024 het rapport Rivers2Restore gelanceerd.
Meer info
Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).