De rivier de Mura
De Mura is een rivier in het oosten van Oostenrijk. De rivier ontmoet de Drava bij de grens van Kroatië en Hongarije, en samen stromen ze verderop de Donau in. De Mura is daarmee het beginpunt van een groot grensoverschrijdend natuurgebied van meer dan een miljoen hectare dat delen van Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Hongarije en Servië bestrijkt. Dit Mura-Drava-Donau-gebied wordt ook wel de Amazone van Europa genoemd. Het door UNESCO uitgeroepen biosfeerreservaat in Oostenrijk beslaat daarvan 13.000 hectare.
Belangrijk gebied
Het gebied kent een grote biodiversiteit met veel verschillende dier- en plantensoorten, zoals de Europese zeearend. Veel trekvissen, zoals de zalm en de steur, maken gebruik van de 700 kilometer lange rivier om hun paaigronden te bereiken. Gelukkig heeft de Sloveense overheid de plannen voor de bouw van een dam dankzij het besluit van UNESCO nu gestopt, zodat de vissen zonder obstakels kunnen zwemmen. Ook voor de bewoners van het gebied is de rivier belangrijk. De uiterwaarden beschermen dorpen en steden tegen overstromingen, en de rivier zorgt voor schoon drinkwater.
Eén groot biosfeerreservaat
Dat het Oostenrijkse deel van het gebied nu uitgeroepen is tot een UNESCO biosfeerreservaat is een goede start voor het beschermingsplan voor het hele gebied. Hopelijk wordt het in de toekomst met de reeds bestaande biosfeerreservaten in Kroatië, Hongarije, Servië en Slovenië uitgebreid tot één groot biosfeerreservaat, zodat dit mooie gebied nog beter beschermd kan worden en nog lang kan blijven bestaan.