WWF / Clive Tesar
09 juni 2016

Shell geeft olievergunningen in Noordpoolgebied op

 
 
 
 
 
 
 
 

Mooi nieuws voor narwals, ijsberen en walvissen! Shell geeft 40 jaar oude, ongebruikte olievergunningen in Noord-Canada op. Daarmee wordt een bijzonder beschermd zeegebied in Lancaster Sound, een belangrijk gebied voor zeezoogdieren, mogelijk gemaakt. Shell heeft dit besloten na inzet van o.a. WWF. In Canada spande WWF een rechtszaak aan en in Nederland verzochten we Ben van Beurden, CEO van Shell, dringend de oude, ongebruikte vergunningen op te geven.

 

De vergunningen werden al in 1971 afgegeven, maar Shell heeft nooit in Lancaster Sound naar olie en gas gezocht. Ondanks het verlopen van de vergunningen trok de Canadese overheid ze niet officieel in. WWF in Canada besloot onlangs om de geldigheid van de vergunningen van Shell juridisch aan te vechten.

Groot beschermd zeegebied

Door het vrijwillig teruggeven van de vergunningen door Shell is nu de weg vrij gemaakt voor de Canadese overheid om een groot zeegebied te beschermen. Lokale Inuit-gemeenschappen en WWF pleiten hier al jaren voor. Lancaster Sound is ecologisch een enorm waardevol gebied. Nergens in Canada leven zoveel ijsberen bij elkaar, je ziet er vele beloega’s en maar liefst driekwart van alle narwalskeert regelmatig terug naar hun favoriete plekken in deze regio.

Samen tegen klimaatverandering

“Dit is een buitengewoon belangrijke overwinning voor de natuur”, zegt Gert Polet, Noordpooldeskundige van WWF. “Maar het gaat om meer dan alleen bescherming van het zeegebied Lancaster Sound. Deze beslissing toont aan dat het bedrijfsleven, de lokale inheemse bevolking, natuurorganisaties en de overheid uitstekend kunnen samenwerken bij het beschermen van belangrijke gebieden.”

WWF Canada heeft een interactieve kaart ontwikkeld die het belang van Lancaster Sound laat zien voor mens en dier. Het gebied ligt aan de zuidelijke rand van de Last Ice Area; het enige gebied op de Noordpool waar ’s zomers nog zee-ijs zal liggen in 2050. Door opwarming van de aarde is dat naar verwachting elders op de Noordpool vrijwel overal verdwenen. Het maakt dit gebied essentieel om te behouden voor dieren die afhankelijk zijn van zee-ijs om te overleven, zoals de ijsbeer.

Gerelateerde artikelen

Noorwegen brengt Noordpool in gevaar

Bereneiland. Het klinkt als een plek uit een kinderboek. Maar Bereneiland bestaat echt, het ligt middenin de Barents Zee, tussen Noorwegen en Spitsbergen. Willem Barents ontdekte dit eiland in 1596 en kreeg het er al snel aan stok met de ijsberen daar.
Meer info

Het einde van de winter: lange dagen en hongerige ijsberen

Het is weer de tijd van het jaar: ijsbeermoeders verlaten hun veilige sneeuwhol en hun jongen zetten hun eerste stappen in de wijde, witte wereld.
Meer info

Siberisch dorp kampt met ijsbeerinvasie

De bewoners van het dorp Ryrkaypiy in het uiterste noordoosten van Rusland hebben te kampen met een ware invasie van ijsberen in hun omgeving. De ijsbeerpatrouille van WWF helpt om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).