WWF / Clive Tesar
09 juni 2016

Shell geeft olievergunningen in Noordpoolgebied op

 
 
 
 
 
 
 
 

Mooi nieuws voor narwals, ijsberen en walvissen! Shell geeft 40 jaar oude, ongebruikte olievergunningen in Noord-Canada op. Daarmee wordt een bijzonder beschermd zeegebied in Lancaster Sound, een belangrijk gebied voor zeezoogdieren, mogelijk gemaakt. Shell heeft dit besloten na inzet van o.a. WWF. In Canada spande WWF een rechtszaak aan en in Nederland verzochten we Ben van Beurden, CEO van Shell, dringend de oude, ongebruikte vergunningen op te geven.

 

De vergunningen werden al in 1971 afgegeven, maar Shell heeft nooit in Lancaster Sound naar olie en gas gezocht. Ondanks het verlopen van de vergunningen trok de Canadese overheid ze niet officieel in. WWF in Canada besloot onlangs om de geldigheid van de vergunningen van Shell juridisch aan te vechten.

Groot beschermd zeegebied

Door het vrijwillig teruggeven van de vergunningen door Shell is nu de weg vrij gemaakt voor de Canadese overheid om een groot zeegebied te beschermen. Lokale Inuit-gemeenschappen en WWF pleiten hier al jaren voor. Lancaster Sound is ecologisch een enorm waardevol gebied. Nergens in Canada leven zoveel ijsberen bij elkaar, je ziet er vele beloega’s en maar liefst driekwart van alle narwalskeert regelmatig terug naar hun favoriete plekken in deze regio.

Samen tegen klimaatverandering

“Dit is een buitengewoon belangrijke overwinning voor de natuur”, zegt Gert Polet, Noordpooldeskundige van WWF. “Maar het gaat om meer dan alleen bescherming van het zeegebied Lancaster Sound. Deze beslissing toont aan dat het bedrijfsleven, de lokale inheemse bevolking, natuurorganisaties en de overheid uitstekend kunnen samenwerken bij het beschermen van belangrijke gebieden.”

WWF Canada heeft een interactieve kaart ontwikkeld die het belang van Lancaster Sound laat zien voor mens en dier. Het gebied ligt aan de zuidelijke rand van de Last Ice Area; het enige gebied op de Noordpool waar ’s zomers nog zee-ijs zal liggen in 2050. Door opwarming van de aarde is dat naar verwachting elders op de Noordpool vrijwel overal verdwenen. Het maakt dit gebied essentieel om te behouden voor dieren die afhankelijk zijn van zee-ijs om te overleven, zoals de ijsbeer.

Gerelateerde artikelen

Uitbreiding mijn bedreigt kwetsbare dieren en mensen in Noordpoolgebied

De Mary River ijzerertsmijn in Canada opende in 2014. Momenteel wordt er zo’n 6 miljoen ton erts gewonnen en vervoerd, waarvan een groot deel naar de haven van Rotterdam. Het bedrijf achter de mijn wil de productie de komende jaren opschalen naar 12 miljoen ton erts per jaar. Hiervoor is een flinke uitbreiding van de mijn en de logistiek nodig.
Meer info

Daling ijsbeerpopulaties verwacht voor eind van deze eeuw

Voor het einde van deze eeuw nemen bijna alle ijsbeerpopulaties af; dat is de conclusie van een internationale studie naar de gevolgen van klimaatverandering op de overleving van ijsberen. Uit de studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change, blijkt dat alleen de populaties in de zogeheten Last Ice Area in het noorden van Canada, dit doemscenario mogelijk ontlopen.
Meer info

Noorwegen brengt Noordpool in gevaar

Bereneiland. Het klinkt als een plek uit een kinderboek. Maar Bereneiland bestaat echt, het ligt middenin de Barents Zee, tussen Noorwegen en Spitsbergen. Willem Barents ontdekte dit eiland in 1596 en kreeg het er al snel aan stok met de ijsberen daar.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).