12 mei 2020

Pirin Nationaal Park in Bulgarije behoed voor vernietiging

Geweldig nieuws: de prachtige natuur in het Bulgaarse Pirin National Park blijft behouden. De hoogste rechtbank van Bulgarije zette een streep door ontwikkelplannen die bouw in 66% en houtkap in 48% van het park zouden toestaan.

Het Pirin National Park, in het zuidwesten van Bulgarije, behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en is maar liefst 40.000 hectare groot. Je vindt er gletsjermeren, ruige bergtoppen, weides, rivieren, bomen tot wel 1.300 jaar oud, wolven, beren en 159 vogelsoorten.

WWF vecht sinds november 2016 tegen de geplande houtkap en bouw in dit bijzondere gebied. Samen met de Association of Parks in Bulgaria spande WWF in 2017 een rechtszaak aan om deze plannen te stoppen. Ook stuurden 125.000 mensen van over de hele wereld een oproep naar de Bulgaarse premier Boyko Borissov om de vernietiging van het park te stoppen. De campagne kreeg steun van internationale beroemdheden zoals Jared Leto en Leonardo DiCaprio. Dankzij deze gezamenlijke inspanningen blijft het Pirin National Park nu beschermd tegen verdere exploitatie.

Gerelateerde artikelen

Michel Gunther / WWF

‘Wat bomen ons vertellen’ wint Jan Wolkers Prijs 2020

De Jan Wolkers Prijs 2020, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek ‘Wat bomen ons vertellen’ van Valerie Trouet. De prijs is uitgereikt tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Wat bomen ons vertellen is verschenen bij uitgeverij Lannoo en gaat over wat je allemaal kunt leren over de geschiedenis door het bestuderen van jaarringen van bomen.
Meer info
Evelyn Pfeiffer

Sterke EU-bossenwet moet wereldwijde ontbossing stoppen

De Europese Unie is nog altijd één van de topimporteurs van soja, palmolie en hout uit gebieden waarvoor vaak bossen en andere waardevolle natuurgebieden zijn vernietigd. Europa heeft geen wetgeving tegen ontbossing. Vanaf vandaag kunnen alle Europeanen aan de Europese Commissie laten weten dat er een krachtige wet moet komen die ervoor zorgt dat uitsluitend ontbossingsvrije producten de EU bereiken. Meer dan 100 natuur- en mensenrechtenorganisaties in Europa zijn daarom de campagne #Together4Forests gestart.
Meer info

70 procent minder koalas in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.
Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.
Meer info