12 mei 2020

Pirin Nationaal Park in Bulgarije behoed voor vernietiging

Geweldig nieuws: de prachtige natuur in het Bulgaarse Pirin National Park blijft behouden. De hoogste rechtbank van Bulgarije zette een streep door ontwikkelplannen die bouw in 66% en houtkap in 48% van het park zouden toestaan.

Het Pirin National Park, in het zuidwesten van Bulgarije, behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en is maar liefst 40.000 hectare groot. Je vindt er gletsjermeren, ruige bergtoppen, weides, rivieren, bomen tot wel 1.300 jaar oud, wolven, beren en 159 vogelsoorten.

WWF vecht sinds november 2016 tegen de geplande houtkap en bouw in dit bijzondere gebied. Samen met de Association of Parks in Bulgaria spande WWF in 2017 een rechtszaak aan om deze plannen te stoppen. Ook stuurden 125.000 mensen van over de hele wereld een oproep naar de Bulgaarse premier Boyko Borissov om de vernietiging van het park te stoppen. De campagne kreeg steun van internationale beroemdheden zoals Jared Leto en Leonardo DiCaprio. Dankzij deze gezamenlijke inspanningen blijft het Pirin National Park nu beschermd tegen verdere exploitatie.

Gerelateerde artikelen

Minder toerisme, meer zeeschildpadden op Sint-Eustatius

Het legseizoen voor schildpadden is op veel plekken wereldwijd weer begonnen. Zo ook in Caribisch Nederland, op Sint Eustatius. De rustige en lege stranden door de coronacrisis zijn ideaal voor leggende en opgroeiende schildpadden. Doordat er weinig kunstlicht van hotels langs de kust meer brandt, kunnen moederschildpadden makkelijker legplaatsen vinden en de kleine schildpadjes vinden makkelijker hun weg naar zee.
Meer info

Voorkom pandemieën: 300 experts roepen op om illegale dierenhandel te stoppen

Wereldwijd hebben al 300 gezondheids- en dierenwetenschappers, experts en maatschappelijke organisaties de open brief ondertekend die de WHO en politici oproept om zo snel mogelijk illegale dierenhandel te stoppen en risicovolle markten te sluiten. Hiermee wordt de kans op een volgende pandemie aanzienlijk verkleind. Ook Nederlandse experts tekenen de oproep.
Meer info

Dag van de Noordzee: WWF pleit voor serieuze aanpak herrie onder water

Sinds de Corona-lockdown is het ook op de Noordzee, een van de drukste zeeën ter wereld, aanzienlijk rustiger. Er is minder scheepvaart, visserij, toerisme en industrie, waar vooral het onderwater leven van profiteert. Een diersoort die daar nu wel bij vaart is de bruinvis, een kleine walvis die vooral in de Noordzee leeft. Nu er minder verstoringen zijn laten groepjes bruinvissen zich veel vaker zien.
Meer info