12 mei 2020

Pirin Nationaal Park in Bulgarije behoed voor vernietiging

Geweldig nieuws: de prachtige natuur in het Bulgaarse Pirin National Park blijft behouden. De hoogste rechtbank van Bulgarije zette een streep door ontwikkelplannen die bouw in 66% en houtkap in 48% van het park zouden toestaan.

Het Pirin National Park, in het zuidwesten van Bulgarije, behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en is maar liefst 40.000 hectare groot. Je vindt er gletsjermeren, ruige bergtoppen, weides, rivieren, bomen tot wel 1.300 jaar oud, wolven, beren en 159 vogelsoorten.

WWF vecht sinds november 2016 tegen de geplande houtkap en bouw in dit bijzondere gebied. Samen met de Association of Parks in Bulgaria spande WWF in 2017 een rechtszaak aan om deze plannen te stoppen. Ook stuurden 125.000 mensen van over de hele wereld een oproep naar de Bulgaarse premier Boyko Borissov om de vernietiging van het park te stoppen. De campagne kreeg steun van internationale beroemdheden zoals Jared Leto en Leonardo DiCaprio. Dankzij deze gezamenlijke inspanningen blijft het Pirin National Park nu beschermd tegen verdere exploitatie.

Gerelateerde artikelen

Hkun Lot

Een gebied van 10 keer Nederland ontbost in Azië, Afrika en Zuid-Amerika voor landbouw

In de periode tussen 2004 en 2017 is in Azië, Afrika en Zuid-Amerika in totaal 43 miljoen hectares natuur vernietigd. Dit is een gebied ter grootte van tien keer Nederland. De tropische bossen zijn kaalgekapt om met name ruimte te creëren voor landbouw. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde overzichtsrapport 'Deforestation fronts: Drivers and responses in a changing world' van WWF.
Meer info

‘Zero deforestation’ in het Atlantisch Regenwoud in Paraguay

Het parlement is akkoord gegaan met de verlenging van de Atlantic Forest Law. Reden voor een klein feestje voor WWF en een coalitie van zo’n 60 natuur-, milieu- en gezondheidsorganisaties die zich inzetten voor dit belangrijke gebied. Het moratorium op ontbossing is een overwinning voor het Atlantisch Woud en de mensen die ervan afhankelijk zijn.
Meer info
Marizilda Cruppe / WWF-UK

Bijna 1.2 miljoen burgers willen Europese Bossenwet om wereldwijde ontbossing te stoppen

Meer dan een miljoen (1.193.652) Europeanen, waaronder veel Nederlanders, roepen de EU op om te zorgen voor een ambitieuze Bossenwet, waardoor alleen nog ontbossingsvrije producten op de Europese markt zijn toegestaan. Niet eerder hebben zo veel burgers zich tijdens een zogenoemde publieksconsultatie van de Europese Commissie uitgesproken over een natuurthema. De oproepen worden maandag aangeboden aan minister Schouten (LNV) en Eurocommissaris Timmermans.
Meer info