12 mei 2020

Pirin Nationaal Park in Bulgarije behoed voor vernietiging

Geweldig nieuws: de prachtige natuur in het Bulgaarse Pirin National Park blijft behouden. De hoogste rechtbank van Bulgarije zette een streep door ontwikkelplannen die bouw in 66% en houtkap in 48% van het park zouden toestaan.

Het Pirin National Park, in het zuidwesten van Bulgarije, behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en is maar liefst 40.000 hectare groot. Je vindt er gletsjermeren, ruige bergtoppen, weides, rivieren, bomen tot wel 1.300 jaar oud, wolven, beren en 159 vogelsoorten.

WWF vecht sinds november 2016 tegen de geplande houtkap en bouw in dit bijzondere gebied. Samen met de Association of Parks in Bulgaria spande WWF in 2017 een rechtszaak aan om deze plannen te stoppen. Ook stuurden 125.000 mensen van over de hele wereld een oproep naar de Bulgaarse premier Boyko Borissov om de vernietiging van het park te stoppen. De campagne kreeg steun van internationale beroemdheden zoals Jared Leto en Leonardo DiCaprio. Dankzij deze gezamenlijke inspanningen blijft het Pirin National Park nu beschermd tegen verdere exploitatie.

Gerelateerde artikelen

Wild Wonders of Europe  / Igor Shpilenok / WWF

Hoopvol nieuws over saiga-antilopen

Op de VN-Klimaattop in Dubai heeft IUCN (International Union of Conservation of Nature) vandaag de nieuwste Rode Lijst van bedreigde soorten bekendgemaakt. Een toepasselijke plek want de klimaatcrisis heeft enorme negatieve gevolgen voor diersoorten, van de Atlantische zalm tot groene zeeschildpadden. Er zijn ook lichtpuntjes, want met de saiga, de antilope van de steppen in Centraal-Azië, gaat het ondanks de druk van klimaatverandering juist beter.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info