12 mei 2020

Pirin Nationaal Park in Bulgarije behoed voor vernietiging

Geweldig nieuws: de prachtige natuur in het Bulgaarse Pirin National Park blijft behouden. De hoogste rechtbank van Bulgarije zette een streep door ontwikkelplannen die bouw in 66% en houtkap in 48% van het park zouden toestaan.

Het Pirin National Park, in het zuidwesten van Bulgarije, behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en is maar liefst 40.000 hectare groot. Je vindt er gletsjermeren, ruige bergtoppen, weides, rivieren, bomen tot wel 1.300 jaar oud, wolven, beren en 159 vogelsoorten.

WWF vecht sinds november 2016 tegen de geplande houtkap en bouw in dit bijzondere gebied. Samen met de Association of Parks in Bulgaria spande WWF in 2017 een rechtszaak aan om deze plannen te stoppen. Ook stuurden 125.000 mensen van over de hele wereld een oproep naar de Bulgaarse premier Boyko Borissov om de vernietiging van het park te stoppen. De campagne kreeg steun van internationale beroemdheden zoals Jared Leto en Leonardo DiCaprio. Dankzij deze gezamenlijke inspanningen blijft het Pirin National Park nu beschermd tegen verdere exploitatie.

Gerelateerde artikelen

©Andre Dib WWF-Brazil

Nieuwe Braziliaanse landroofwet zou rampzalig zijn voor Amazone

Deze week zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor de toekomst van de Amazone. Alles wijst erop dat het Braziliaanse congres versneld over een wet gaat stemmen die landroof legaliseert, zonder dat er debat aan vooraf is gegaan. Het aannemen van de wet PL2633 zou rampzalig zijn voor de Amazone en haar bewoners.
Meer info

Gecertificeerde soja en ontbossing

De publicatie vorige week van het internationale WWF-rapport over de relatie tussen EU-import en gebruik van grondstoffen als soja, palmolie en cacao met ontbossing in tropische gebieden heeft veel reacties opgeroepen. Logischerwijs ook vanuit de veevoerindustrie zelf. Zij geven aan dat alle soja die in Nederland wordt gebruikt als veevoer gecertificeerd is en daarmee gegarandeerd ontbossingvrij. Helaas is dat niet het geval.
Meer info
Shutterstock / Rich Carey / WWF-Sweden

Nederland in top 5 EU-landen met meeste import producten gelinkt aan ontbossing

Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland waren binnen de EU tussen 2005 en 2017 samen verantwoordelijk voor 80% van de import van grondstoffen gelinkt aan ontbossing. In die periode is gemiddeld elk jaar vijf miljoen hectare (groter dan de oppervlakte van Nederland) natuur in tropische gebieden omgezet voor landbouwproducten. Een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) 'Stepping Up: The continuing impact of EU consumption on nature' onderstreept de noodzaak voor sterke, bindende EU-wetgeving, die ervoor zorgt dat de enorme Europese voetafdruk in tropische gebieden snel kleiner wordt.
Meer info