Staffan Widstrand / WWF
12 september 2019

Beschermd gebied in Atlantisch regenwoud uitgebreid

Met behulp van donateurs heeft WWF land aangekocht in het Atlantisch regenwoud en dit gedoneerd aan het nationaal park. Hiermee is het beschermd gebied uitgebreid. Het Atlantisch regenwoud ligt in Argentinië, Brazilië en Paraguay. Het is een van de meest diverse ecosystemen ter wereld. Op één hectare vind je bijvoorbeeld wel 443 soorten bomen, en in het woud leven ruim duizend soorten vogels, 24 apensoorten en 60 soorten bijen. In het gebied leven ook soorten die alleen daar voorkomen, zoals het gouden leeuwaapje en de zevenkleurige tangara.

 

Naast een van de meest biodiverse gebieden, is het ook een van de meest bedreigde gebieden. Oorspronkelijk besloeg de jungle ruim een miljoen vierkante kilometer, hier is nog slechts 17% van over. Ter vergelijking: de oppervlakte van Nederland bedraagt ruim 41.000 vierkante kilometer.

Grootste bedreiging: ontbossing

Een van de grootste bedreigingen voor het Atlantisch regenwoud is ontbossing. Er worden bomen gekapt voor zowel de uitbreiding van kleinschalige landbouw als voor de aanleg van grote plantages van suikerriet, soja en koffie, voor het vrijmaken van weides voor vee en voor de houtkap.

Door strategische landaankoop wil WWF verdere ontbossing en fragmentatie tegengaan, en overgebleven gebieden met elkaar verbinden. In het noordoosten van Argentinië werd 78 hectare woud aangekocht en gedoneerd aan het nationaal park. Dit gebied grenst aan het Iguazú National Park, wat behoort tot UNESCO Werelderfgoed en daarmee goed beschermd is, en vormt een belangrijke ecologische verbinding tussen de beschermde bossen in Argentinië en Brazilië. Er leven veel bedreigde diersoorten, waaronder de jaguar. 

Herstel van bos

In Brazilië, in het gebied Murici-Urubu, werd een andere tactiek toegepast. Hier lag de focus op het herstel van de natuur. Het bos in dit gebied is erg versnipperd, met het herstel hoopt WWF stukken bos weer te kunnen verbinden en hiermee het leefgebied van wilde dieren te herstellen. In samenwerking met BirdLife International worden ruim 14.000 zaailingen geplant. Ook wordt samen met regionale landeigenaren gekeken hoe zij hun land duurzaam kunnen bewerken, om de druk op aangrenzend bos te verlichten.

Verdere uitbreiding

Met een recent verkregen legaat wil WWF nóg meer bos beschermen, en een gebied in het noorden van Argentinië aankopen. De bedoeling is bossencorridors te creëren en het gebied ook te doneren aan APN (de beheerder van de nationale parken) of aan de provinciale parkbeheerder.

Gerelateerde artikelen

Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
Days Edge Productions / WWF-US

Vrijwillige brigades onmisbaar in brandbestrijding

Ieder jaar worden natuurgebieden in Zuid-Amerika getroffen door grootschalige en verwoestende bosbranden. Samen met partnerorganisaties trainde WWF-Brazilië ruim 450 vrijwilligers en werden er 70 brandbrigades opgezet.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Nieuwe hoop voor Braziliaanse Amazone

Na een spannende nek-aan-nek-race is de Braziliaanse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva als winnaar uit de bus gekomen. "Deze verkiezingsuitslag is een opluchting voor Brazilië, het Amazone-regenwoud en voor de hele wereld", zegt het Wereld Natuur Fonds in een reactie.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).